Connect with us

Antarabangsa

Rakyat Palestin di Lubnan sedia berperang jika Israel serang habis-habisan Hizbullah

Rakyat Palestin terlibat dalam gerakan pembebasan di kem pelarian Shatila Palestin di Beirut memberitahu Al Jazeera bahawa mereka tidak takut dan bersedia menentang Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Rakyat Palestin terlibat dalam gerakan pembebasan di kem pelarian Shatila Palestin di Beirut memberitahu Al Jazeera bahawa mereka tidak takut dan bersedia menentang Israel.
  • Ia termasuk tindakan berjuang menyokong Hizbullah dan “paksi penentangan” lebih luas di rantau itu bagi menentang Israel.
  • Bagaimanapun, mereka turut bimbang akan keselamatan keluarga dan penduduk awam sekiranya rejim Israel menyasarkan kawasan berpenduduk padat Lubnan seperti kem-kem di Palestin di mana puluhan ribu orang tinggal dalam kawasan yang sesak.
  • Di Shatila, beberapa lelaki Palestin berkata rakan sebaya mereka akan menyertai perjuangan bersenjata menentang Israel jika perang lebih luas dilancarkan terhadap Hizbullah.
  • Mereka memberitahu bahawa Hamas telah merekrut ribuan dalam kalangan penyokongnya dan komuniti yang berkaitan dengan Fatah, iaitu pihak lawan diketuai Mahmoud Abbas, yang mengetuai Pihak Berkuasa Palestin (PA) di Tebing Barat.

Rakyat Palestin terlibat dalam gerakan pembebasan di kem pelarian Shatila Palestin di Beirut memberitahu Al Jazeera bahawa mereka tidak takut dan bersedia menentang Israel.

Ia termasuk tindakan berjuang menyokong Hizbullah dan “paksi penentangan” lebih luas di rantau itu bagi menentang Israel.

Bagaimanapun, mereka turut bimbang akan keselamatan keluarga dan penduduk awam sekiranya rejim Israel menyasarkan kawasan berpenduduk padat Lubnan seperti kem-kem di Palestin di mana puluhan ribu orang tinggal dalam kawasan yang sesak.

Di Shatila, beberapa lelaki Palestin berkata rakan sebaya mereka akan menyertai perjuangan bersenjata menentang Israel jika perang lebih luas dilancarkan terhadap Hizbullah.

Mereka memberitahu bahawa Hamas telah merekrut ribuan dalam kalangan penyokongnya dan komuniti yang berkaitan dengan Fatah, iaitu pihak lawan diketuai Mahmoud Abbas, yang mengetuai Pihak Berkuasa Palestin (PA) di Tebing Barat.

Rakyat Palestin di Lubnan menyaksikan serangan Israel ke atas Gaza dengan kemarahan membara dan kini berdepan kemungkinan sama jika Israel melancarkan perang habis-habisan terhadap kumpulan Lubnan, Hizbullah.

Hizbullah melibatkan dirinya menyerang Israel hampir sejurus selepas negara zionis itu memulakan serangannya ke atas Gaza yang membunuh lebih 37,000 orang dan pengusiran hampir keseluruhan penduduknya. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Dron baharu Houthi berjaya lepasi radar zionis, seorang maut, 10 cedera di Tel Aviv

Kumpulan Houthi Yaman mendakwa berjaya menggunakan dron baharu yang “mampu melepasi sistem pemintas dan tidak dapat dikesan radar” dalam serangan pagi ini di bandar Tel Aviv, Israel, lapor Al Jazeera.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Jurucakap Houthi, Yahya Saree.
  • Kumpulan Houthi Yaman mendakwa berjaya menggunakan dron baharu yang “mampu melepasi sistem pemintas dan tidak dapat dikesan radar” dalam serangan pagi ini di bandar Tel Aviv, Israel, lapor Al Jazeera.
  • Dalam satu kenyataan disiarkan di platform X, Jurucakap Houthi, Yahya Saree berkata dron tersebut dinamakan “Jaffa”, sempena nama bandar pelabuhan Palestin kuno di mana Tel Aviv diasaskan.
  • Terdahulu, Al Jazeera melaporkan seorang terbunuh dan sekurang-kurangnya 10 cedera berikutan serangan dron di sebuah bangunan di Tel Aviv.

Kumpulan Houthi Yaman mendakwa berjaya menggunakan dron baharu yang “mampu melepasi sistem pemintas dan tidak dapat dikesan radar” dalam serangan pagi ini di bandar Tel Aviv, Israel, lapor Al Jazeera.

Dalam satu kenyataan disiarkan di platform X, Jurucakap Houthi, Yahya Saree berkata dron tersebut dinamakan “Jaffa”, sempena nama bandar pelabuhan Palestin kuno di mana Tel Aviv diasaskan.

Terdahulu, Al Jazeera melaporkan seorang terbunuh dan sekurang-kurangnya 10 cedera berikutan serangan dron di sebuah bangunan di Tel Aviv.

Tentera Israel menyatakan bahawa mereka sedang membuka siasatan untuk mengetahui mengapa sistem pertahanan udara negara itu tidak diaktifkan untuk memintas dron tersebut.

Tentera Israel turut berkata bahawa tentera udaranya meningkatkan rondaan di ruang udara negara itu sambil siasatan serangan dron di Tel Aviv itu diteruskan – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending