Connect with us

Antarabangsa

Penjaja Muslim patah rusuk dibelasah pelampau Hindu

Pelampau Hindu dari kumpulan Vishva Hindu Parishad (VHP) dan Bajrang Dal dilaporkan menyerang seorang penjaja Muslim, Mohammed Umar Qureshi dalam satu insiden di Banganga, Himachal Pradesh, India, baru-baru ini.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Seorang penjaja Muslim, Mohammed Umar Qureshi dalam satu insiden di Banganga, Himachal Pradesh, India.
  • Pelampau Hindu dari kumpulan Vishva Hindu Parishad (VHP) dan Bajrang Dal dilaporkan menyerang seorang penjaja Muslim, Mohammed Umar Qureshi dalam satu insiden di Banganga, Himachal Pradesh, India, baru-baru ini.
  • Menurut Qureshi, pelampau Bajrang Dal, Shiv Sena dan Parti Bharatiya Janata (BJP) membelasah dan merompak wangnya serta memaksanya melaungkan “Jai Shri Ram” (Hiduplah tuhan Rama).
  • Mangsa berasal dari Meerut, Uttar Pradesh menceritakan pengalaman pahitnya dalam video yang kini tular di media sosial.
  • “Sekarang kerajaan kami (Parti Bharatiya Janata) telah berkuasa. Umat ​​Islam tidak lagi dibenarkan wujud,” kata Qureshi mengulangi ungkapan penyerangnya semasa dia dipukul.
  • Qureshi berkata dia dipaksa melaungkan ungkapan ‘Jai Shri Ram’, iaitu slogan agama Hindu yang bermaksud “Hiduplah tuhan Rama” atau “Kemenangan bagi tuhan Rama”, namun tangan dan tulang rusuknya tetap dibelasah sehingga patah.

Pelampau Hindu dari kumpulan Vishva Hindu Parishad (VHP) dan Bajrang Dal dilaporkan menyerang seorang penjaja Muslim, Mohammed Umar Qureshi dalam satu insiden di Banganga, Himachal Pradesh, India, baru-baru ini.

Menurut Qureshi, pelampau Bajrang Dal, Shiv Sena dan Parti Bharatiya Janata (BJP) membelasah dan merompak wangnya serta memaksanya melaungkan “Jai Shri Ram” (Hiduplah tuhan Rama).

Mangsa berasal dari Meerut, Uttar Pradesh menceritakan pengalaman pahitnya dalam video yang kini tular di media sosial.

“Sekarang kerajaan kami (Parti Bharatiya Janata) telah berkuasa. Umat ​​Islam tidak lagi dibenarkan wujud,” kata Qureshi mengulangi ungkapan penyerangnya semasa dia dipukul.

Qureshi berkata dia dipaksa melaungkan ungkapan ‘Jai Shri Ram’, iaitu slogan agama Hindu yang bermaksud “Hiduplah tuhan Rama” atau “Kemenangan bagi tuhan Rama”, namun tangan dan tulang rusuknya tetap dibelasah sehingga patah.

Dalam video itu, Qureshi turut mendakwa polis tidak membantunya walaupun telah dijelaskan keseluruhan insiden serangan itu kepada mereka.

“Walaupun kejadian itu serius, apabila saya pergi ke balai polis untuk mendaftar aduan, pegawai tidak memfailkan Laporan Maklumat Pertama (FIR),” katanya.

Muslim Mirror melaporkan insiden seumpama itu bukan kes terpencil kerana terdapat beberapa laporan sejak beberapa tahun kebelakangan ini mengenai keganasan dan diskriminasi terhadap peniaga Muslim, terutama di utara India. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Harley Davidson dikecam taja acara LGBT kanak-kanak

Pembuat motosikal ikonik Harley-Davidson dikecam kerana tindakannya menaja acara kelompok songsang LGBTQ, Pride untuk kanak-kanak.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pembuat motosikal ikonik Harley-Davidson dikecam kerana tindakannya menaja acara kelompok songsang LGBTQ, Pride untuk kanak-kanak.
  • Firma menjana keuntungan $6 bilion setahun itu, yang terkenal dengan imej macho dan memberontak, dilaporkan berdepan tindak balas membabitkan kempen Kepelbagaian, Ekuiti dan Keterangkuman (DEI) mereka.
  • Pempengaruh dalam talian, Robby Starbuck membuat hantaran video mendedahkan sokongan Harley-Davidson terhadap dasar untuk penjagaan transgender untuk kanak-kanak, teori kritikal bangsa dan mengenepikan orang kulit putih dalam perniagaan.
  • Menurut Robby, Harley-Davidson meletakkan ‘komitmen penuh’ terhadap dasar DEI di pejabat dan kilang pembuatan motosikal kelas beratnya.
  • Ini termasuk pembiayaan acara Pride di Pennsylvania yang diadakan baru-baru ini, dengan acara lukis muka dan putar belon untuk golongan muda serta adanya ‘ruang kemarahan’ (rage room) di mana orang dewasa boleh ‘bertenang,’ (let off steam).

Pembuat motosikal ikonik Harley-Davidson dikecam kerana tindakannya menaja acara kelompok songsang LGBTQ, Pride untuk kanak-kanak.

Firma menjana keuntungan $6 bilion setahun itu, yang terkenal dengan imej macho dan memberontak, dilaporkan berdepan tindak balas membabitkan dasar Kepelbagaian, Ekuiti dan Keterangkuman (DEI) mereka.

Pempengaruh dalam talian, Robby Starbuck membuat hantaran video mendedahkan sokongan Harley-Davidson terhadap dasar untuk penjagaan transgender untuk kanak-kanak, teori kritikal bangsa dan mengenepikan orang kulit putih dalam perniagaan.

Menurut Robby, Harley-Davidson meletakkan ‘komitmen penuh’ terhadap dasar DEI di pejabat dan kilang pembuatan motosikal kelas beratnya, lapor Daily Mail.

Ini termasuk pembiayaan acara Pride di Pennsylvania yang diadakan baru-baru ini, dengan acara lukis muka dan putar belon untuk golongan muda serta adanya ‘ruang kemarahan’ (rage room) di mana orang dewasa boleh ‘bertenang,’ (let off steam).

Pembuat motosikal itu dikatakan bekerjasama dengan kumpulan politik yang mendorong idea haluan kiri, termasuk Wisconsin LGBT Chamber of Commerce, United Way dan Kempen Hak Asasi Manusia.

Dengan apa berlaku, wang Harley-Davidson menurutnya mempromosikan prosedur perubahan jantina ke atas kanak-kanak.

Sekitar 1,800 pekerja turut diberikan latihan bagaimana menjadi ‘sekutu LGBTQ+’.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending