Connect with us

Terkini

Tun Mahathir persoal penuntut di Malaysia tidak protes isu Palestin

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan penuntut universiti di Malaysia yang dilihat tidak menyuarakan bantahan besar-besaran terhadap pembunuhan beramai-ramai atau genosid dilakukan rejim Israel ke atas rakyat Palestin sebagaimana bantahan keras dilakukan pelajar di Amerika Syarikat (AS) dan Eropah.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad (kanan).
 • Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan penuntut universiti di Malaysia yang dilihat tidak menyuarakan bantahan besar-besaran terhadap pembunuhan beramai-ramai atau genosid dilakukan rejim Israel ke atas rakyat Palestin sebagaimana bantahan keras dilakukan pelajar di Amerika Syarikat (AS) dan Eropah.
 • Dr Mahathir berkata beliau kagum melihat kelompok pelajar di negara Barat itu berdemonstrasi menyokong Palestin dan mengutuk rejim Israel, malah ada di antara mereka tidak menghadiri kuliah diadakan profesor mereka dan menolak sijil semasa majlis konvo serta keluar dari acara tersebut.
 • “Tetapi di negara-negara Islam tidak ada banyak reaksi. Tidak ada penuntut universiti yang mengecam Israel dengan sifat kebinatangan mereka.
 • “Dan di Malaysia penuntut universiti tidak pun menyuara bantahan terhadap Israel. Kenapa?
 • “Apakah Malaysia tidak berperasaan apa-apa apabila 40,000 orang Gaza, perempuan, kanak-kanak dan bayi dibunuh oleh Israel,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.
 • Pada April lalu,  dilaporkan semakin ramai pelajar kolej di seluruh AS berkumpul memprotes sambil berkhemah dengan tuntutan seragam supaya institusi pendidikan mereka melupuskan hubungan urusniaga bersama Israel, termasuk hubungan dengan mana-mana syarikat yang menyokong berterusannya peperangan di Gaza.
 • Terbaharu,  ratusan pelajar berjubah graduasi yang menamatkan pengajian di Universiti Harvard keluar dari majlis graduasi mereka dengan laungan “Free, Free, Palestine”.

KUALA LUMPUR — Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan penuntut universiti di Malaysia yang dilihat tidak menyuarakan bantahan besar-besaran terhadap pembunuhan beramai-ramai atau genosid dilakukan rejim Israel ke atas rakyat Palestin sebagaimana bantahan keras dilakukan pelajar di Amerika Syarikat (AS) dan Eropah.

Dr Mahathir berkata beliau kagum melihat kelompok pelajar di negara Barat itu berdemonstrasi menyokong Palestin dan mengutuk rejim Israel, malah ada di antara mereka tidak menghadiri kuliah diadakan profesor mereka dan menolak sijil semasa majlis konvo serta keluar dari acara tersebut.

Katanya, Afrika Selatan juga membawa kes genosid rejim Israel ke Mahkamah Antarabangsa.

“Tetapi di negara-negara Islam tidak ada banyak reaksi. Tidak ada penuntut universiti yang mengecam Israel dengan sifat kebinatangan mereka.

“Dan di Malaysia penuntut universiti tidak pun menyuara bantahan terhadap Israel. Kenapa?

“Apakah Malaysia tidak berperasaan apa-apa apabila 40,000 orang Gaza, perempuan, kanak-kanak dan bayi dibunuh oleh Israel,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

Pada April lalu,  dilaporkan semakin ramai pelajar kolej di seluruh AS berkumpul memprotes sambil berkhemah dengan tuntutan seragam supaya institusi pendidikan mereka melupuskan hubungan urusniaga bersama Israel, termasuk hubungan dengan mana-mana syarikat yang menyokong berterusannya peperangan di Gaza.

Tuntutan itu berakar umbi dalam gerakan kempen Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) yang berpuluh tahun menentang dasar Israel terhadap Palestin.

Bahkan, bantahan terhadap perang Israel-Hamas itu mencapai titik didih di beberapa universiti AS menjurus kepada penahanan ratusan penunjuk perasaan di kampus di seluruh negara.

Terbaharu,  ratusan pelajar berjubah graduasi yang menamatkan pengajian di Universiti Harvard keluar dari majlis graduasi mereka dengan laungan “Free, Free, Palestine”.

Insiden itu berlaku sehari selepas institusi tersebut mengumumkan 13 pelajarnya yang menyertai perkhemahan solidariti Gaza tidak akan menamatkan pengajian bersama rakan sekelas mereka. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
 • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
 • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
 • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
 • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
 • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending