Connect with us

Terkini

Persatuan Hindu mohon bina kuil di kawasan majoriti Muslim Damansara Damai

Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) menerima semula permohonan sebuah persatuan Hindu untuk membina kuil Hindu dua tingkat di Damansara Damai di mana majoriti penduduknya adalah Muslim.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Surat bantahan penduduk Damansara Damai terhadap pembinaan kuil.
 • Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) menerima semula permohonan sebuah persatuan Hindu untuk membina kuil Hindu dua tingkat di Damansara Damai di mana majoriti penduduknya adalah Muslim.
 • Pembinaan kuil itu sebelum ini dibantah keras penduduk setempat ekoran faktor majoriti penduduk Melayu-Islam di kawasan itu dan keluasan tanah yang tidak mencukupi.
 • Difahamkan, pembinaan tanah rumah ibadat paling minima adalah 0.25 hektar sedangkan tapak kuil itu ketika ini hanya mempunyai keluasan 0.20 hektar dan tapak parkir kereta hanya mampu menampung 20 kereta.
 • Situasi itu akan menyaksikan kenderaan selebihnya berada di atas jalan yang menghalang laluan masuk dan keluar ketika keadaan lalu lintas sudah teruk sejak dibina jalan sehala.
 • Sumber memberitahu The Merdeka Times (TMT) MBPJ pada pagi semalam telah mengadakan satu majlis taklimat berhubung permohonan kebenaran merancang pembinaan kuil Hindu untuk Persatuan Penganut Dewi Sri Maha Mariamman.
 • Bantahan keras 5,000 penduduk Damansara Damai terhadap pembinaan kuil itu pernah dilaporkan TMT pada Ogos 2022 yang difahamkan pembinaannya diluluskan MBPJ walaupun majoriti penduduk kawasan terbabit adalah penganut agama Islam.
 • Setakat Ogos 2022, status pembinaan kuil itu dilaporkan terus menjadi tanda tanya apabila MBPJ bertindak ‘membisu’ dan enggan beri kerjasama.

KUALA LUMPUR — Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) menerima semula permohonan sebuah persatuan Hindu untuk membina kuil Hindu dua tingkat di Damansara Damai di mana majoriti penduduknya adalah Muslim.

Pembinaan kuil itu sebelum ini dibantah keras penduduk setempat ekoran faktor majoriti penduduk Melayu-Islam di kawasan itu dan keluasan tanah yang tidak mencukupi.

Difahamkan, pembinaan tanah rumah ibadat paling minima adalah 0.25 hektar sedangkan tapak kuil itu ketika ini hanya mempunyai keluasan 0.20 hektar dan tapak parkir kereta hanya mampu menampung 20 kereta.

Situasi itu akan menyaksikan kenderaan selebihnya berada di atas jalan yang menghalang laluan masuk dan keluar ketika keadaan lalu lintas sudah teruk sejak dibina jalan sehala.

Bantahan juga dibuat kerana di kawasan itu sudah mempunyai Dewan Komuniti di depan tapak kuil ditambah lagi dengan 36 gerai (MBPJ) yang mengundang kekhuatiran kemungkinan jalan masuk ke perumahan tersebut akan tertutup secara total.

Sumber memberitahu The Merdeka Times (TMT) MBPJ  pada pagi semalam telah mengadakan satu majlis taklimat berhubung permohonan kebenaran merancang pembinaan kuil Hindu untuk Persatuan Penganut Dewi Sri Maha Mariamman.

Bantahan keras 5,000 penduduk Damansara Damai terhadap pembinaan kuil itu pernah dilaporkan TMT pada Ogos 2022 yang difahamkan pembinaannya diluluskan MBPJ walaupun majoriti penduduk kawasan terbabit adalah penganut agama Islam.

Bantahan penduduk itu disuarakan dalam memorandum bantahan badan bertindak penduduk setempat bertarikh 18 Januari 2022 yang dihantar kepada MBPJ yang merupakan kali ketiga bantahan dibuat penduduk sejak 2017 dan bantahan kedua pada 2019 menyebabkan pembinaan kuil itu ditangguhkan sementara.

Papan tanda notis pembinaan kuil di kawasan majoriti penganut Islam itu bagaimanapun dilaporkan “diturunkan” selepas berdepan tekanan daripada penduduk yang membantah.

Setakat Ogos 2022, status pembinaan kuil itu dilaporkan terus menjadi tanda tanya apabila MBPJ bertindak ‘membisu’ dan enggan beri kerjasama.

Selepas kegagalan menghantar wakilnya pada perjumpaan dengan penduduk pada 5 Ogos 2022, MBPJ juga kelihatan mengelak daripada memberi penjelasan kepada TMT yang menghubungi pihak berkuasa tempatan itu beberapa kali, termasuk menghantar emel pada 3 Ogos tahun sama. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
 • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
 • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
 • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
 • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
 • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending