Connect with us

Komuniti

Isu kuil di Damansara Damai: Wakil MBPJ tidak hadir sesi penerangan khas cetus persoalan

Kegagalan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) untuk menghantar wakilnya hadir pada sesi penerangan khas berhubung isu bantahan pembinaan kuil di Damansara Damai Jumaat lalu menimbulkan persoalan dalam kalangan penduduk setempat.

Wartawan TMT

Published

on

MBPJ
Foto: Majlis Bandaraya Petaling Jaya.
  • Penduduk setempat tidak puas hati MBPJ gagal hantar wakil pada sesi penerangan khas pada Jumaat lalu berhubung isu pembinaan kuil di Damansara Damai.
  • Penjelasan pihak MBPJ amat penting khususnya mengenai status pembinaan kuil di kawasan majoriti Islam itu sehingga menimbulkan bantahan 5,000 penduduk Damansara Damai atas beberapa faktor.
  • Pihak PDRM minta penduduk menjaga ketenteraman awam berhubung isu itu dan beri jaminan akan menyiasat kesemua aduan berkaitan isu pembinaan kuil terbabit.

KUALA LUMPUR – Kegagalan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) untuk menghantar wakilnya hadir pada sesi penerangan khas berhubung isu bantahan pembinaan kuil di Damansara Damai Jumaat lalu menimbulkan persoalan dalam kalangan penduduk setempat.

Ini kerana sesi penerangan selama sejam bermula 10 malam itu amat penting bagi membolehkan pihak berwajib memberikan penjelasan berhubung isu berkaitan pembinaan kuil itu di kawasan majoriti penduduk Islam yang dibantah 5,000 penduduk Damansara Damai.

Penduduk Damansara Damai

Ini termasuk isu penurunan kain rentang bantahan, tindakan pihak tertentu menaikkan papan tanda notis pemakluman pembinaan kuil ‘secara haram’ tanpa kebenaran pihak berkuasa tempatan terbabit (MBPJ) dan status sebenar projek pembinaan kuil itu.

Sesi penerangan khas yang berlangsung secara aman di Dewan Apartmen Impian pada Jumaat lalu itu dikendalikan Ketua Polis Balai Sri Damansara, Inspektor Mohamad Nor Nidzam Mohamad Zin dengan kehadiran beberapa anggota PDRM.

Polis dari Sri Damansara

Ditanya penduduk kenapa tiada wakil MBPJ dalam sesi penerangan itu, pihak polis memaklumkan pihak berkuasa tempatan itu (MBPJ) telah dimaklumkan berhubung sesi penerangan dan sepatutnya menghantar wakil mereka.

Penduduk yang hadir meminta pihak polis merancang satu lagi perjumpaan bersama MBPJ dan memastikan pihak terbabit hadir bagi memberikan penjelasan berhubung isu pembinaan kuil itu yang dibantah penduduk Damansara Damai.

Berjanji untuk menyiasat kesemua aduan penduduk berhubung isu itu, Mohamad Nor Nidzam juga meminta penduduk untuk menjaga ketenteraman awam di kawasan terbabit.

Advertisement

Pihak polis juga tidak menggalakkan penduduk setempat menaikkan kain rentang bantahan kerana dikhuatiri akan mengundang konflik dan menjejaskan ketenteraman awam.

Terdahulu dalam sesi penerangan khas yang turut dihadiri petugas The Merdeka Times, wakil penduduk ada menanyakan tentang prosedur bantahan, termasuklah menaikkan kain rentang bantahan.

Penduduk Damansara Damai

The Merdeka Times pada 3 Ogos lalu mendedahkan mengenai bantahan 5,000 penduduk Damansara Damai terhadap pembinaan kuil di kawasan majoriti penduduk beragama Islam itu. 

Ini merupakan kali ketiga bantahan dibuat penduduk sejak 2017 dan bantahan kedua pada 2019 menyebabkan pembinaan kuil itu ditangguhkan sementara. 

Pembinaan kuil itu dibantah penduduk setempat atas tiga alasan iaitu jalan keluar masuk sempit; majoriti penduduk Apartmen Impian adalah Melayu/Islam dan ketiga; kebimbangan pengunjung luar tidak sensitif bila mengunjungi kuil itu (jika dibina) sekaligus ancaman risiko ketenteraman penduduk setempat.

Usaha The Merdeka Times untuk mendapatkan komen MBPJ berhubung isu bantahan pembinaan kuil di Damansara Damai sejak minggu lalu, masih belum menerima sebarang maklum balas. – The Merdeka Times 

Advertisement

Author

Komuniti

Mencari penderma buah pinggang buat seorang sahabat – Firdaus Wong

Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.

Hanani Zulkifli

Published

on

Mencari penderma buah pinggang buat seorang sahabat – Firdaus Wong
Foto: Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung (kiri), & Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri (kanan hujung).
  • Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.
  • Rayuan mencari penderma budiman itu diutarakan Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung dalam hantaran di Facebooknya hari ini.
  • Firdaus Wong, yang juga pendakwah bebas, memaklumkan Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri yang disifatkannya sebagai seorang sahabat dan guru, kini terpaksa menjalani dialisis sejak dua bulan lalu untuk meneruskan hidup.     
  • “Sepanjang perbualan, mulutnya tidak lekang mengucapkan Alhamdulilah dengan kesihatan yang Allah kurniakan di sebalik ujian. Saya juga bertanya kepada Ustaz apakah bentuk bantuan yang kami boleh hulurkan tetapi Ustaz hanya menjawab kalau dapat tolong carikan penderma buah pinggang darah ‘O’ untuknya.
  • “Jikalau sahabat-sahabat atau mempunyai kenalan yang sudi mendermakan buah pinggang darah jenis ‘O’ kepada Ustaz Fikri, boleh hubungi kami. Semoga derma anda itu menjadi asbab Ustaz kembali sihat dan seterusnya kembali aktif berdakwah,” kata Firdaus Wong.

KUALA LUMPUR – Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.

Rayuan mencari penderma budiman itu diutarakan Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung dalam hantaran di Facebooknya hari ini.

Firdaus Wong, yang juga pendakwah bebas, memaklumkan Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri yang disifatkannya sebagai seorang sahabat dan guru, kini terpaksa menjalani dialisis sejak dua bulan lalu untuk meneruskan hidup.     

“Sepanjang perbualan, mulutnya tidak lekang mengucapkan Alhamdulilah dengan kesihatan yang Allah kurniakan di sebalik ujian. Saya juga bertanya kepada Ustaz apakah bentuk bantuan yang kami boleh hulurkan tetapi Ustaz hanya menjawab kalau dapat tolong carikan penderma buah pinggang darah ‘O’ untuknya.

“Jikalau sahabat-sahabat atau mempunyai kenalan yang sudi mendermakan buah pinggang darah jenis ‘O’ kepada Ustaz Fikri, boleh hubungi kami. Semoga derma anda itu menjadi asbab Ustaz kembali sihat dan seterusnya kembali aktif berdakwah,” kata Firdaus Wong.

Firdaus Wong berkata sahabatnya itu berkelayakan jurusan pengajian Islam dari Universiti Maghribi dan sangat aktif dalam bidang dakwah, khususnya penulisan dalam bidang hadis, maqasid syariah dan sejarah Islam.

Malah, katanya, Mohd Fikri telah menghasilkan lebih 20 buku dan pernah menjadi kolumnis dalam beberapa majalah.

Advertisement

“Namun hasratnya untuk meneruskan usaha dakwah itu terhenti disebabkan penyakit yang dialaminya,” kata Firdaus Wong. 

Mana-mana pihak ingin membantu usaha dakwah dan kebajikan MRM, boleh menyalurkan sumbangan ke akaun MAYBANK 5648 1052 0353 (Pertubuhan Mualaf Berbilang Bangsa Kuala Lumpur dan Selangor). — The Merdeka Times

Sumber:  Facebook

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending