Connect with us

Antarabangsa

Nasib anak kapal dalam tahanan Yaman di tangan Al-Qassam – Sumber

Pemimpin Briged Al-Qassam yang tidak dinamakan pada Khamis berkata pasukan bersenjata Yaman, yang dikaitkan dengan Ansarallah (Houthi Yaman), meminta pendapat mereka berhubung rundingan pembebasan anak kapal yang ditahan.

Wartawan TMT

Published

on

Nasib anak kapal dalam tahanan Yaman di tangan Al-Qassam – Sumber
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pemimpin Briged Al-Qassam yang tidak dinamakan pada Khamis berkata pasukan bersenjata Yaman, yang dikaitkan dengan Ansarallah (Houthi Yaman), meminta pendapat mereka berhubung rundingan pembebasan anak kapal yang ditahan.
  • Menurut sumber yang bercakap kepada Al Jazeera dan dipetik Palestine Chronicle itu, Ansarallah menyatakan sebarang keputusan berhubung kapal dan anak kapal yang ditahan secara eksklusif adalah di bawah budi bicara Al-Qassam.
  • Kumpulan Yaman itu turut memaklumkan kepada Al-Qassam bahawa mereka akan meneruskan pertempuran di Laut Merah sehingga pembunuhan beramai-ramai dilakukan Israel ke atas Gaza ditamatkan.
  • Al Jazeera memetik sumber melaporkan komunikasi dan penyelarasan di antara Al-Qassam dan barisan tempur di Lubnan, Yaman, dan Iraq kekal tidak terganggu sejak operasi Taufan Al-Aqsa 7 Oktober lalu.

Pemimpin Briged Al-Qassam yang tidak dinamakan pada Khamis berkata pasukan bersenjata Yaman, yang dikaitkan dengan Ansarallah (Houthi Yaman), meminta pendapat mereka berhubung rundingan pembebasan anak kapal yang ditahan.

Menurut sumber yang bercakap kepada Al Jazeera dan dipetik Palestine Chronicle itu, Ansarallah menyatakan sebarang keputusan berhubung kapal dan anak kapal yang ditahan secara eksklusif adalah di bawah budi bicara Al-Qassam.

Kumpulan Yaman itu turut memaklumkan kepada Al-Qassam bahawa mereka akan meneruskan pertempuran di Laut Merah sehingga pembunuhan beramai-ramai dilakukan Israel ke atas Gaza ditamatkan.

Al Jazeera memetik sumber melaporkan komunikasi dan penyelarasan di antara Al-Qassam dan barisan tempur di Lubnan, Yaman, dan Iraq kekal tidak terganggu sejak operasi Taufan Al-Aqsa 7 Oktober lalu.

Sumber itu turut menjelaskan Washington mencuba secara langsung dan tidak langsung melalui pengantara untuk menghentikan pertempuran di setiap bahagian secara berasingan. 

Namun semua percubaan Amerika Syarikat ditolak dan semua pihak tidak akan menghentikan pertempuran sehingga pencerobohan dan serangan di Gaza berakhir, sumber itu mengesahkan.

Seorang pegawai tinggi pihak berkuasa media Ansarallah, Nasr El-Din Amer mengesahkan kepada Al Jazeera bahawa “penyelarasan lengkap dengan Al-Qassam berhubung kru kapal yang ditahan” di Yaman.

Ansarallah merupakan salah satu kumpulan penentangan Arab pertama yang bersolidariti dengan Gaza di tengah-tengah perang genosid Israel yang berterusan terhadap wilayah konflik itu.

Kumpulan itu dengan jelas menyatakan ia tidak berniat menyasarkan mana-mana kapal lain selain kapal berkaitan dengan Israel dengan pengisytiharan bahawa mereka hanya akan berhenti apabila rejim Israel menamatkan serangannya ke atas Gaza. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Dituduh angkut lembu, pemandu trak Sikh diserang kumpulan pelampau di India

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Video dimuat naik HindutvaWatch di platform X itu meletakkan keterangan hantaran, “pengawal lembu menyerang seorang pemandu trak Sikh dan menggunakan serbannya untuk mengikat kakinya kerana mengangkut lembu”.

Video itu dimuat naik pada hari ini yang merujuk kepada insiden yang berlaku di Sonipat, Haryana pada 17 April lalu.

Di dalam sedutan video itu, penganut Sikh tersebut dilihat membawa sebuah lori di tempat duduk pemandu memakai turban berwarna safron bercakap pada arah video yang sedang merakamnya.

Rakaman itu kemudiannya disusuli tindakan seorang lelaki berbaju merah cuba bertindak memberhentikan atau membuka pintu tempat duduk lelaki tersebut.

Dalam sedutan lain, gambar individu Sikh di dalam video itu menunjukkannya duduk dengan turban safron yang pada asalnya dipakai, akhirnya digunakan untuk dililit kakinya, dengan sedikit tompokan darah darah pada pakaiannya.

Dalam keadaan itu, individu Sikh itu dilihat tenang dan tidak berkata apa-apa.

Pengguna platform X memberi komentar mengutuk tindakan menyasarkan pemandu trak beragama sikh itu dengan pelbagai keluhan.

“Sangat menjijikkan. Mereka melampau dalam bertindak atas perkara sebegini,” kata Faisal Siraj.

Sebuah akaun lain dengan nama Pakistan Times juga berkata “Malah Sikh pun tidak selamat di India.” – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending