Connect with us

Antarabangsa

Nasib anak kapal dalam tahanan Yaman di tangan Al-Qassam – Sumber

Pemimpin Briged Al-Qassam yang tidak dinamakan pada Khamis berkata pasukan bersenjata Yaman, yang dikaitkan dengan Ansarallah (Houthi Yaman), meminta pendapat mereka berhubung rundingan pembebasan anak kapal yang ditahan.

Wartawan TMT

Published

on

Nasib anak kapal dalam tahanan Yaman di tangan Al-Qassam – Sumber
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pemimpin Briged Al-Qassam yang tidak dinamakan pada Khamis berkata pasukan bersenjata Yaman, yang dikaitkan dengan Ansarallah (Houthi Yaman), meminta pendapat mereka berhubung rundingan pembebasan anak kapal yang ditahan.
  • Menurut sumber yang bercakap kepada Al Jazeera dan dipetik Palestine Chronicle itu, Ansarallah menyatakan sebarang keputusan berhubung kapal dan anak kapal yang ditahan secara eksklusif adalah di bawah budi bicara Al-Qassam.
  • Kumpulan Yaman itu turut memaklumkan kepada Al-Qassam bahawa mereka akan meneruskan pertempuran di Laut Merah sehingga pembunuhan beramai-ramai dilakukan Israel ke atas Gaza ditamatkan.
  • Al Jazeera memetik sumber melaporkan komunikasi dan penyelarasan di antara Al-Qassam dan barisan tempur di Lubnan, Yaman, dan Iraq kekal tidak terganggu sejak operasi Taufan Al-Aqsa 7 Oktober lalu.

Pemimpin Briged Al-Qassam yang tidak dinamakan pada Khamis berkata pasukan bersenjata Yaman, yang dikaitkan dengan Ansarallah (Houthi Yaman), meminta pendapat mereka berhubung rundingan pembebasan anak kapal yang ditahan.

Menurut sumber yang bercakap kepada Al Jazeera dan dipetik Palestine Chronicle itu, Ansarallah menyatakan sebarang keputusan berhubung kapal dan anak kapal yang ditahan secara eksklusif adalah di bawah budi bicara Al-Qassam.

Kumpulan Yaman itu turut memaklumkan kepada Al-Qassam bahawa mereka akan meneruskan pertempuran di Laut Merah sehingga pembunuhan beramai-ramai dilakukan Israel ke atas Gaza ditamatkan.

Al Jazeera memetik sumber melaporkan komunikasi dan penyelarasan di antara Al-Qassam dan barisan tempur di Lubnan, Yaman, dan Iraq kekal tidak terganggu sejak operasi Taufan Al-Aqsa 7 Oktober lalu.

Sumber itu turut menjelaskan Washington mencuba secara langsung dan tidak langsung melalui pengantara untuk menghentikan pertempuran di setiap bahagian secara berasingan. 

Namun semua percubaan Amerika Syarikat ditolak dan semua pihak tidak akan menghentikan pertempuran sehingga pencerobohan dan serangan di Gaza berakhir, sumber itu mengesahkan.

Seorang pegawai tinggi pihak berkuasa media Ansarallah, Nasr El-Din Amer mengesahkan kepada Al Jazeera bahawa “penyelarasan lengkap dengan Al-Qassam berhubung kru kapal yang ditahan” di Yaman.

Ansarallah merupakan salah satu kumpulan penentangan Arab pertama yang bersolidariti dengan Gaza di tengah-tengah perang genosid Israel yang berterusan terhadap wilayah konflik itu.

Kumpulan itu dengan jelas menyatakan ia tidak berniat menyasarkan mana-mana kapal lain selain kapal berkaitan dengan Israel dengan pengisytiharan bahawa mereka hanya akan berhenti apabila rejim Israel menamatkan serangannya ke atas Gaza. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending