Connect with us

Antarabangsa

Sesiapa kibar bendera Palestin “tidak seharusnya hidup” – Menteri Israel

Menteri Warisan Israel, Amichai Eliyahu, yang merupakan ahli parti pelampau Otzma Yehudit berkata wilayah Gaza tiada hak untuk wujud.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Warisan Israel, Amichai Eliyahu.
  • Menteri Warisan Israel, Amichai Eliyahu, yang merupakan ahli parti pelampau Otzma Yehudit berkata wilayah Gaza tiada hak untuk wujud.
  • Dia turut berkata sesiapa yang mengibarkan bendera Palestin atau Hamas “tidak boleh meneruskan hidup di atas muka bumi”.
  • Berkenaan isu membenarkan bantuan kemanusiaan ke Gaza, dia berkata “kami tidak akan menyerahkan bantuan kemanusiaan kepada Nazi”, menambah “tidak ada istilah orang awam yang tidak terlibat di Gaza,” kata Eliyahu dipetik Roya News.
  • Eliyahu juga percaya salah satu pilihan dalam peperangan di Gaza ialah digugurkan bom nuklear di wilayah itu, demikian lapor media Ibrani.
  • Ia disebut Eliyahu sekitar November 2023 tapi diulang semula kenyataannya itu pada Januari lalu, lapor agensi berita Anadolu.

Menteri Warisan Israel, Amichai Eliyahu, yang merupakan ahli parti pelampau Otzma Yehudit berkata wilayah Gaza tiada hak untuk wujud.

Dia turut berkata sesiapa yang mengibarkan bendera Palestin atau Hamas “tidak boleh meneruskan hidup di atas muka bumi”.

Berkenaan isu membenarkan bantuan kemanusiaan ke Gaza, dia berkata “kami tidak akan menyerahkan bantuan kemanusiaan kepada Nazi”, menambah bahawa “tidak ada istilah orang awam yang tidak terlibat di Gaza,” kata Eliyahu dipetik Roya News.

Eliyahu juga percaya salah satu pilihan dalam peperangan di Gaza ialah digugurkan bom nuklear di wilayah itu, demikian lapor media Ibrani.

Ia disebut Eliyahu sekitar November 2023 tapi diulang semula kenyataannya itu pada Januari lalu, lapor agensi berita Anadolu.

Menteri itu menyokong pendudukan di Gaza dan penubuhan penempatan haram di sana selain berkata rakyat Palestin yang tinggal di kawasan itu “boleh ke Ireland atau padang pasir, raksasa-raksasa di Gaza sepatutnya cari penyelesaian mereka sendiri”.

Russia sebelum ini bertindak mengecam kenyataan mengenai “pilihan” penggunaan senjata nuklear di Gaza yang dikeluarkan Eliyahu pada November lalu. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending