Connect with us

Antarabangsa

Netanyahu dakwa akan capai “kemenangan total” di Gaza beberapa minggu lagi

Tentera Israel akan mencapai “kemenangan total” dalam perang ke atas Hamas sebaik saja serangan darat besar-besaran di Rafah dilakukan, kata Benjamin Netanyahu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.
  • Tentera Israel akan mencapai “kemenangan total” dalam perang ke atas Hamas sebaik saja serangan darat besar-besaran di Rafah dilakukan, kata Benjamin Netanyahu.
  • Kerajaan Perdana Menteri Israel itu berdepan tekanan antarabangsa untuk membatalkan kempen Rafah kerana kira-kira 1.4 juta orang awam berlindung di situ selepas diusir dari bahagian lain di Gaza disebabkan pengeboman rejim Israel. 
  • Netanyahu berkata masyarakat awam akan dipindahkan ke kawasan dibersihkan di utara Rafah sebelum tentera rejim Israel menyerbu kubu terakhir Hamas di Gaza.
  • Bercakap dalam wawancara CBS News pada Ahad, Netanyahu berkata serangan rejim zionis di Rafah akan ditangguhkan seketika jika gencatan senjata sementara dirundingkan dengan Hamas, tetapi lambat laun ia tetap akan berlaku.

Tentera Israel akan mencapai “kemenangan total” dalam perang ke atas Hamas sebaik saja serangan darat besar-besaran di Rafah dilakukan, kata Benjamin Netanyahu.

Kerajaan Perdana Menteri Israel itu berdepan tekanan antarabangsa untuk membatalkan kempen Rafah kerana kira-kira 1.4 juta orang awam berlindung di situ selepas diusir dari bahagian lain di Gaza disebabkan pengeboman rejim Israel. 

Netanyahu berkata masyarakat awam akan dipindahkan ke kawasan dibersihkan di utara Rafah sebelum tentera rejim Israel menyerbu kubu terakhir Hamas di Gaza.

Bercakap dalam wawancara CBS News pada Ahad, Netanyahu berkata serangan rejim zionis di Rafah akan ditangguhkan seketika jika gencatan senjata sementara dirundingkan dengan Hamas, tetapi lambat laun ia tetap akan berlaku.

“Jika perjanjian tak disepakati, kami tetap akan melakukannya.

“Ia perlu dilakukan kerana kemenangan total adalah matlamat kami dan kemenangan menyeluruh dapat dicapai – bukan beberapa bulan lagi, beberapa minggu lagi, sebaik sahaja kami memulakan operasi,”  kata Netanyahu dipetik RT.

“Kemenangan itu dekat dan kamu tidak memperoleh kemenangan sehingga kamu menghapuskan Hamas,” kata Netanyahu, menambah sebaik saja dimulakan operasi Rafah, fasa pertempuran sengit adalah beberapa minggu lagi sebelum ia selesai.

Netanyahu mendakwa tentera Israel memusnahkan 18 daripada 24 batalion Hamas di Gaza dan empat daripada unit masih ada tertumpu di Rafah, berhampiran sempadan genting itu dengan Mesir.

Netanyahu berkata tentera Israel tidak akan memaksa orang awam Palestin ke Mesir, menjejaskan hubungan diplomatik dengan Kaherah. 

Ditanya mengenai tuntutan Amerika Syarikat untuk rancangan “meyakinkan” bagi memindahkan penduduk Gaza dari Rafah, Netanyahu berkata, “Kami tidak perlu didorong. Kami sehaluan dengan AS mengenai perkara ini kerana itulah cara kami melakukannya.” – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending