Connect with us

Antarabangsa

Kabel dasar laut di Laut Merah mungkin jadi sasaran Houthi – Laporan

The Gulf International Forum mengeluarkan laporan amaran bahawa kabel penting dasar laut mungkin menjadi sasaran di Laut Merah oleh kumpulan Houthi Yaman.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar Sekadar Hiasan.
 • The Gulf International Forum mengeluarkan laporan amaran bahawa kabel penting dasar laut mungkin menjadi sasaran di Laut Merah oleh kumpulan Houthi Yaman.
 • Laporan itu turut mendedahkan serangan Houthi mungkin berubah daripada menyasarkan kapal di permukaan kepada serangan laut dalam, dengan fokus kepada kabel dasar laut sebagai sasaran baharu konflik itu.
 • Laporan itu menekankan rangkaian kabel komunikasi penting dasar laut itu boleh menjadi sasaran mudah serangan Houthi di masa akan datang.
 • Perkara itu berpotensi menimbulkan ancaman yang boleh memberi kesan ketara kepada komunikasi global dan ekonomi, sekali gus memberi amaran kepada semua negara bergantung pada infrastruktur itu supaya mengambil berat kemungkinan tersebut.
 • Kumpulan Houthi sebelum ini dilaporkan menyerang kapal-kapal Israel dan kapal dagang berurusan dengan pelabuhan Israel sebagai tindakan protes serangan rejim zionis ke atas Gaza, Palestin sejak 7 Oktober tahun lalu.

The Gulf International Forum mengeluarkan laporan amaran bahawa kabel penting dasar laut mungkin menjadi sasaran di Laut Merah oleh kumpulan Houthi Yaman.

Laporan itu turut mendedahkan serangan Houthi mungkin berubah daripada menyasarkan kapal di permukaan kepada serangan laut dalam, dengan fokus kepada kabel dasar laut sebagai sasaran baharu konflik itu.

Laporan itu menekankan rangkaian kabel komunikasi penting dasar laut itu boleh menjadi sasaran mudah serangan Houthi di masa akan datang.

Perkara itu berpotensi menimbulkan ancaman yang boleh memberi kesan ketara kepada komunikasi global dan ekonomi, sekali gus memberi amaran kepada semua negara bergantung pada infrastruktur itu supaya mengambil berat kemungkinan tersebut.

Laporan itu antara lain memberitahu bahawa Yaman memegang kedudukan strategik dengan saluran internet rentas benua melaluinya, mengukuhkan lagi kemungkinan kabel dasar laut itu boleh menjadi sasaran serangan pihak Houthi.

Perkembangan terbaru dalam konflik serantau itu melihat beberapa militia yang disokong Iran seperti Hizbullah di Lubnan dan di Iraq menyatakan ancaman melalui Telegram untuk memotong kabel dasar laut. 

Kumpulan Houthi sebelum ini dilaporkan menyerang kapal-kapal Israel dan kapal dagang berurusan dengan pelabuhan Israel sebagai tindakan protes serangan rejim zionis ke atas Gaza, Palestin sejak 7 Oktober tahun lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Russia haramkan pengambilan anak angkat bagi negara mesra transgender

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.
 • RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.
 • Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.
 • “Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.
 • Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.
 • Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.
 • Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.

Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.

“Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.

Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.

Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.

Amerika Syarikat (AS) dan ramai sekutunya menerima prosedur sedemikian beberapa tahun kebelakangan ini dan menggelarnya “pengesahan jantina”.

Ramai pegawai awam di seluruh barat berikrar menyokong perjuangan LGBT pada “Hari Antarabangsa menentang Homophobia, Biphobia & Transphobia” (IDAHOBIT) minggu lalu.

Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Gereja Ortodoks Russia sejak itu mencadang diharamkan pengambilan anak angkat peringkat antarabangsa oleh negara-negara yang membenarkan prosedur “perubahan jantina,” yang kemudiannya diberi perhatian Ahli Parlimen. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending