Connect with us

Antarabangsa

Cadangan perjanjian gencatan senjata Gaza yang bocor tidak memenuhi tuntutan – Hamas

Hamas berkata cadangan perjanjian gencatan senjata yang bocor sebelum ini tidak memenuhi tuntutannya selepas Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden dilaporkan menyebut gencatan senjata bakal dicapai beberapa hari lagi.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pegawai kanan Hamas, Osama Hamdan.
  • Hamas berkata cadangan perjanjian gencatan senjata yang bocor sebelum ini tidak memenuhi tuntutannya selepas Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden dilaporkan menyebut gencatan senjata bakal dicapai beberapa hari lagi.
  • Pegawai Hamas berkata komen Biden itu terlalu awal dan tiada persetujuan sedemikian dicapai setakat ini.
  • “Isu utama dan penting gencatan senjata dan pengunduran tentera Israel tidak dinyatakan dengan jelas dan ini melambatkan pencapaian persetujuan,” kata pegawai tidak dinamakan kepada Reuters dipetik MEE pada Selasa.
  • Cadangan bocor dilaporkan Al Jazeera dan Reuters melibatkan jeda sementara pertempuran, pertukaran separa tahanan, pemulangan beransur-ansur dan terhad penduduk Palestin terusir ke utara Gaza, kemasukan 500 trak bantuan, dan pembaikian hospital dan kedai roti dimusnahkan Israel.

Hamas berkata cadangan perjanjian gencatan senjata yang bocor sebelum ini tidak memenuhi tuntutannya selepas Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden dilaporkan menyebut gencatan senjata bakal dicapai beberapa hari lagi.

Pegawai Hamas berkata komen Biden itu terlalu awal dan tiada persetujuan sedemikian dicapai setakat ini.

“Isu utama dan penting gencatan senjata dan pengunduran tentera Israel tidak dinyatakan dengan jelas dan ini melambatkan pencapaian persetujuan,” kata pegawai tidak dinamakan kepada Reuters dipetik MEE pada Selasa.

Cadangan bocor dilaporkan Al Jazeera dan Reuters melibatkan jeda sementara pertempuran, pertukaran separa tahanan, pemulangan beransur-ansur dan terhad penduduk Palestin terusir ke utara Gaza, kemasukan 500 trak bantuan, dan pembaikian hospital dan kedai roti dimusnahkan Israel.

Osama Hamdan, pegawai kanan Hamas berkata draf bocor itu dipromosikan untuk tujuan “propaganda”.

“Draf Sidang Kemuncak Paris merupakan cadangan Amerika dan matlamatnya adalah untuk memberi (Perdana Menteri Israel Benjamin) Netanyahu lebih masa untuk bersedia bagi melancarkan serangan baharu,” kata Hamdan.

Hamdan juga menuduh rejim Israel terus “mengelak (melaksanakan) kewajipannya”.

Hamdan berkata Hamas bertegas supaya perang Israel ke atas Gaza ditamatkan secara kekal, kepungan Israel ditarik balik dan pelancaran semula projek pembinaan di wilayah terkepung tanpa sekatan rejim itu.

Hamas kini sedang meneliti cadangan yang dibincangkan pada mesyuarat di Paris minggu lalu antara Israel, Amerika Syarikat dan pengantara dari Mesir dan Qatar.

Peperangan Israel ke atas Gaza membunuh sekurang-kurangnya 29,878 rakyat Palestin di Gaza sejak 7 Oktober lalu, dengan Lebih 70 peratus mangsa adalah wanita dan kanak-kanak, demikian menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Lebih daripada 70,215 yang lain cedera dan 7,000 hilang, dipercayai terkorban dan tertimbus di bawah runtuhan. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Dituduh angkut lembu, pemandu trak Sikh diserang kumpulan pelampau di India

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Video dimuat naik HindutvaWatch di platform X itu meletakkan keterangan hantaran, “pengawal lembu menyerang seorang pemandu trak Sikh dan menggunakan serbannya untuk mengikat kakinya kerana mengangkut lembu”.

Video itu dimuat naik pada hari ini yang merujuk kepada insiden yang berlaku di Sonipat, Haryana pada 17 April lalu.

Di dalam sedutan video itu, penganut Sikh tersebut dilihat membawa sebuah lori di tempat duduk pemandu memakai turban berwarna safron bercakap pada arah video yang sedang merakamnya.

Rakaman itu kemudiannya disusuli tindakan seorang lelaki berbaju merah cuba bertindak memberhentikan atau membuka pintu tempat duduk lelaki tersebut.

Dalam sedutan lain, gambar individu Sikh di dalam video itu menunjukkannya duduk dengan turban safron yang pada asalnya dipakai, akhirnya digunakan untuk dililit kakinya, dengan sedikit tompokan darah darah pada pakaiannya.

Dalam keadaan itu, individu Sikh itu dilihat tenang dan tidak berkata apa-apa.

Pengguna platform X memberi komentar mengutuk tindakan menyasarkan pemandu trak beragama sikh itu dengan pelbagai keluhan.

“Sangat menjijikkan. Mereka melampau dalam bertindak atas perkara sebegini,” kata Faisal Siraj.

Sebuah akaun lain dengan nama Pakistan Times juga berkata “Malah Sikh pun tidak selamat di India.” – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending