Connect with us

Terkini

‘Jangan buang masa’, Uskup Kuching bantah Minggu Solidariti Palestin di sekolah

Uskup Kuching, Sarawak menyatakan bantahan terhadap pelaksanaan Minggu Solidariti Palestin di institusi pendidikan bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang bakal diadakan untuk menunjukkan sokongan kepada negara dijajah rejim zionis Israel itu.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Presiden Sekolah Misi, Reverend Datuk Danald Jute.
  • Uskup Kuching menyatakan bantahan terhadap pelaksanaan Minggu Solidariti Palestin di institusi pendidikan bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang bakal diadakan untuk menunjukkan sokongan kepada negara dijajah rejim zionis Israel itu.
  • Reverend Datuk Danald Jute yang juga Presiden Sekolah Misi berkata, KPM dan Jabatan Pendidikan Sarawak tidak seharusnya membuang masa, tenaga dan sumber mereka dengan mengikuti penganjuran Minggu Solidariti Palestin itu.
  • “Kita betul-betul marah dengan kekejaman yang dilakukan kedua-dua pihak (Israel-Hamas). Namun, kami berpandangan Kementerian Pendidikan Malaysia dan Jabatan Pendidikan Sarawak tidak seharusnya membuang masa, tenaga dan sumber mereka dalam penganjuran acara sebegini dan mengharapkan guru dan pelajar menyertainya.
  • “Tidak sepatutnya ia libatkan sekolah dan murid sekolah! Kementerian Pendidikan hanya perlu memberi tumpuan kepada perniagaan terasnya dan tidak mengheret anak-anak muda kita ke dalam konflik yang kompleks ini dan mencemarkan minda muda mereka dengan cara memainkan naratif berat sebelah,” katanya menerusi memo kepada ketua sekolah Mubaligh pada Rabu.

KUALA LUMPUR —- Uskup Kuching, Sarawak menyatakan bantahan terhadap pelaksanaan Minggu Solidariti Palestin di institusi pendidikan bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang bakal diadakan untuk menunjukkan sokongan kepada negara dijajah rejim zionis Israel itu.

Reverend Datuk Danald Jute yang juga Presiden Sekolah Misi berkata, KPM dan Jabatan Pendidikan Sarawak tidak seharusnya membuang masa, tenaga dan sumber mereka dengan mengikuti penganjuran Minggu Solidariti Palestin itu.

“Kita betul-betul marah dengan kekejaman yang dilakukan kedua-dua pihak (Israel-Hamas). Namun, kami berpandangan Kementerian Pendidikan Malaysia dan Jabatan Pendidikan Sarawak tidak seharusnya membuang masa, tenaga dan sumber mereka dalam penganjuran acara sebegini dan mengharapkan guru dan pelajar menyertainya.

“Tidak sepatutnya ia libatkan sekolah dan murid sekolah! Kementerian Pendidikan hanya perlu memberi tumpuan kepada perniagaan terasnya dan tidak mengheret anak-anak muda kita ke dalam konflik yang kompleks ini dan mencemarkan minda muda mereka dengan cara memainkan naratif berat sebelah.

“Lebih teruk lagi, untuk mengeluarkan jalan cerita yang tidak berasas seolah-olah ia adalah fakta yang benar!,” katanya menerusi memo kepada ketua sekolah Mubaligh pada Rabu.

Foto : Memo dikeluarkan Danald kepada ketua sekolah Mubaligh di Sarawak.

Danald berkata beliau percaya rakyat Palestin berhak mendapat yang lebih baik sama ada dari sudut pemimpin mereka sendiri atau pihak berkuasa Israel.

Beliau turut menyeru resolusi aman bagi konflik Palestin-Israel dan gencatan senjata segera supaya makanan, air dan bekalan perubatan penting dapat dihantar dengan selamat kepada ratusan ribu orang awam yang kehilangan tempat tinggal di Gaza.

“Kami percaya bahawa kanak-kanak mesti diajar untuk menghormati antara satu sama lain tanpa mengira latar belakang agama dan etnik. Kanak-kanak mesti diingatkan bahawa dalam semua peperangan, tidak ada pemenang — hanya kematian dan penderitaan.

“Untuk itu, kita mesti bersolidariti untuk semua mangsa yang tidak bersalah di semua pihak. Marilah kita berdoa untuk keamanan,” katanya.

Semalam, Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (iGuru) menyangkal sekeras-kerasnya dakwaan pelaksanaan Minggu Solidariti Palestin akan mengheret murid dalam isu konflik antarabangsa di sekolah.

Presidennya, Mohd Azizee Hasan berkata ini kerana surat siaran KPM bertarikh 21 Oktober lalu telah menjelaskan pelaksanaan program itu bertemakan keamanan dan kemanusiaan tanpa melibatkan unsur yang bersifat agresif dan ekstrem.

Terbaharu, media melaporkan KPM akan melaksanakan Minggu Solidariti Palestin bermula pada 29 Oktober hingga 3 November ini yang bertujuan untuk mendidik murid tentang nilai kemanusiaan.

Perkara itu merangkumi hak asasi manusia dan sifat ihsan termasuk keprihatinan terhadap penderitaan individu lain tanpa mengira bangsa, agama atau status sosial.

KPM memaklumkan program berkenaan melibatkan kesemua institusi pendidikan bawah kementerian itu iaitu sekolah, kolej vokasional, matrikulasi dan Institut Pendidikan Guru di seluruh negara.

Dalam pada itu, memetik laporan portal Borneo Post, Danald mengesahkan memo itu dikeluarkan oleh pihaknya. —- The Merdeka Times

Author

Terkini

(VIDEO) Pengharmonian undang-undang syariah-sivil, apa langkah kerajaan boleh lakukan?

Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz.
  • Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.
  • Ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang itu akan terkesan, sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan Perlembagaan Persekutuan.
  • “…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.
  • “Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini .

KUALA LUMPUR — Malaysia dari segi ilmu dan substantif mempunyai bahan-bahan yang mencukupi untuk melaksanakan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Pakar Perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Abd Aziz berkata untuk itu semua agensi kerajaan perlu digerakkan untuk menjayakan usaha tersebut sebagaimana ia dinyatakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia.

Shamrahayu berkata ini kerana semua pihak yang terlibat dalam undang-undang berkenaan akan terkesan sekiranya penambahbaikan undang-undang dilakukan termasuk, pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Saya berpendapat bahawa seperti dinyatakan Yang Berhormat Perdana Menteri dalam ucapan perasmian beliau sekejap tadi bahawa pengharmonian undang-undang ini ataupun pelaksanaan keadilan dalam bidang undang-undang ini bukan sesuatu yang mudah.

“Jadi antara perkara saya sering bicarakan sebelum ini pun ialah bagaimana agensi-agensi kerajaan terutamanya perlu menyatupadukan gerak kerja mereka dan meletakkan agenda yang jelas tentang pengharmonian undang-undang.

“…Usaha (pengharmonian undang-undang) yang berlangsung hampir 40 tahun ini perlu diselaraskan dan cara untuk melaksanakan pengharmonian ini, perlu disusun dengan rapi dan ini memerlukan usaha kerajaan yang berterusan dengan melantik mereka atau agensi yang bertanggungjawab dalam usaha pengharmonian ini.

“Kalau ini tidak dilakukan, kita akan bercakap tentang perkara sama walaupun pada 40 tahun akan datang,” katanya ketika ditemui The Merdeka Times di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang langkah atau strategi yang boleh dilakukan kerajaan, khususnya agensi agama, untuk menjayakan usaha pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini.

Ia susulan pembentangan pertama di Konvensyen Memartabatkan Perundangan dan Kehakiman Syariah Malaysia yang bertajuk, “Mendasari Pengharmonian Syariah-Sivil Ke Arah Pemartabatan Undang-Undang Syariah di Malaysia”, yang telah disampaikan Timbalan Ketua Bahagian, Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-undang, Jabatan Peguam Negara, Ramzi Osman.

Mengulas lanjut, Shamrahayu berkata langkah lain yang penting dilaksanakan adalah memahamkan para hakim yang bertugas di mahkamah pada peringkat Persekutuan, bukan hanya hakim mahkamah syariah.

“Satu lagi yang saya fikir tidak disebut ialah untuk memperkasakan institusi-institusi atau personnel yang menyumbang kepada pelaksanaan perundangan di mahkamah syariah terutamanya mereka yang menguatkuasakan undang-undang iaitu pengawai penguatkuasa agama dari segi penyiasatannya dan pendakwaannya. 

“Dan saya fikir jika kedua jawatan ini, penguatkuasa dan pendakwaan ini tidak diperkasakan selaras mahkamah syariah maka ia juga tidak akan mendatangkan keharmonian sepatutnya atau yang terbaiknya dalam penguatkuasaan undang-undang syariah,” katanya.

Shamrahayu berkata pelaksanaan pengharmonian undang-undang syariah dan sivil di negara ini penting kerana ia adalah untuk mencapai keadilan dan supaya negara ini mempunyai identiti perundangannya sendiri.

“Pengharmonian (undang-undang syariah dan sivil) bermaksud untuk kita mencari sesuatu yang sama dan adil, sekarang ini terdapat perbezaan. 

“Contohnya suatu perkara itu dijenayahkan dalam perundangan syariah, tetapi tidak dijenayahkan dalam perundangan yang diamalkan di peringkat Persekutuan… Jadi untuk mencari kebaikan dalam sesuatu undang-undang itu, maka pengharmonian ini perlu dilakukan,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending