Connect with us

Terkini

‘Jangan buang masa’, Uskup Kuching bantah Minggu Solidariti Palestin di sekolah

Uskup Kuching, Sarawak menyatakan bantahan terhadap pelaksanaan Minggu Solidariti Palestin di institusi pendidikan bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang bakal diadakan untuk menunjukkan sokongan kepada negara dijajah rejim zionis Israel itu.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Presiden Sekolah Misi, Reverend Datuk Danald Jute.
  • Uskup Kuching menyatakan bantahan terhadap pelaksanaan Minggu Solidariti Palestin di institusi pendidikan bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang bakal diadakan untuk menunjukkan sokongan kepada negara dijajah rejim zionis Israel itu.
  • Reverend Datuk Danald Jute yang juga Presiden Sekolah Misi berkata, KPM dan Jabatan Pendidikan Sarawak tidak seharusnya membuang masa, tenaga dan sumber mereka dengan mengikuti penganjuran Minggu Solidariti Palestin itu.
  • “Kita betul-betul marah dengan kekejaman yang dilakukan kedua-dua pihak (Israel-Hamas). Namun, kami berpandangan Kementerian Pendidikan Malaysia dan Jabatan Pendidikan Sarawak tidak seharusnya membuang masa, tenaga dan sumber mereka dalam penganjuran acara sebegini dan mengharapkan guru dan pelajar menyertainya.
  • “Tidak sepatutnya ia libatkan sekolah dan murid sekolah! Kementerian Pendidikan hanya perlu memberi tumpuan kepada perniagaan terasnya dan tidak mengheret anak-anak muda kita ke dalam konflik yang kompleks ini dan mencemarkan minda muda mereka dengan cara memainkan naratif berat sebelah,” katanya menerusi memo kepada ketua sekolah Mubaligh pada Rabu.

KUALA LUMPUR —- Uskup Kuching, Sarawak menyatakan bantahan terhadap pelaksanaan Minggu Solidariti Palestin di institusi pendidikan bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang bakal diadakan untuk menunjukkan sokongan kepada negara dijajah rejim zionis Israel itu.

Reverend Datuk Danald Jute yang juga Presiden Sekolah Misi berkata, KPM dan Jabatan Pendidikan Sarawak tidak seharusnya membuang masa, tenaga dan sumber mereka dengan mengikuti penganjuran Minggu Solidariti Palestin itu.

“Kita betul-betul marah dengan kekejaman yang dilakukan kedua-dua pihak (Israel-Hamas). Namun, kami berpandangan Kementerian Pendidikan Malaysia dan Jabatan Pendidikan Sarawak tidak seharusnya membuang masa, tenaga dan sumber mereka dalam penganjuran acara sebegini dan mengharapkan guru dan pelajar menyertainya.

“Tidak sepatutnya ia libatkan sekolah dan murid sekolah! Kementerian Pendidikan hanya perlu memberi tumpuan kepada perniagaan terasnya dan tidak mengheret anak-anak muda kita ke dalam konflik yang kompleks ini dan mencemarkan minda muda mereka dengan cara memainkan naratif berat sebelah.

“Lebih teruk lagi, untuk mengeluarkan jalan cerita yang tidak berasas seolah-olah ia adalah fakta yang benar!,” katanya menerusi memo kepada ketua sekolah Mubaligh pada Rabu.

Foto : Memo dikeluarkan Danald kepada ketua sekolah Mubaligh di Sarawak.

Danald berkata beliau percaya rakyat Palestin berhak mendapat yang lebih baik sama ada dari sudut pemimpin mereka sendiri atau pihak berkuasa Israel.

Beliau turut menyeru resolusi aman bagi konflik Palestin-Israel dan gencatan senjata segera supaya makanan, air dan bekalan perubatan penting dapat dihantar dengan selamat kepada ratusan ribu orang awam yang kehilangan tempat tinggal di Gaza.

“Kami percaya bahawa kanak-kanak mesti diajar untuk menghormati antara satu sama lain tanpa mengira latar belakang agama dan etnik. Kanak-kanak mesti diingatkan bahawa dalam semua peperangan, tidak ada pemenang — hanya kematian dan penderitaan.

Advertisement

“Untuk itu, kita mesti bersolidariti untuk semua mangsa yang tidak bersalah di semua pihak. Marilah kita berdoa untuk keamanan,” katanya.

Semalam, Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (iGuru) menyangkal sekeras-kerasnya dakwaan pelaksanaan Minggu Solidariti Palestin akan mengheret murid dalam isu konflik antarabangsa di sekolah.

Presidennya, Mohd Azizee Hasan berkata ini kerana surat siaran KPM bertarikh 21 Oktober lalu telah menjelaskan pelaksanaan program itu bertemakan keamanan dan kemanusiaan tanpa melibatkan unsur yang bersifat agresif dan ekstrem.

Terbaharu, media melaporkan KPM akan melaksanakan Minggu Solidariti Palestin bermula pada 29 Oktober hingga 3 November ini yang bertujuan untuk mendidik murid tentang nilai kemanusiaan.

Perkara itu merangkumi hak asasi manusia dan sifat ihsan termasuk keprihatinan terhadap penderitaan individu lain tanpa mengira bangsa, agama atau status sosial.

KPM memaklumkan program berkenaan melibatkan kesemua institusi pendidikan bawah kementerian itu iaitu sekolah, kolej vokasional, matrikulasi dan Institut Pendidikan Guru di seluruh negara.

Advertisement

Dalam pada itu, memetik laporan portal Borneo Post, Danald mengesahkan memo itu dikeluarkan oleh pihaknya. —- The Merdeka Times

Author

Terkini

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu – Saifuddin

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Wartawan TMT

Published

on

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu - Saifuddin
Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (kiri) & Pengarah Lawyers for Liberty, Zaid Malek (kanan).
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.
  • Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.
  • “Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.
  • “Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.
  • Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

Tanjung Malim: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.

“Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.

“Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta.

“Kalau ada penolakan contohnya mereka pemegang pasport negara melakukan kesalahan di luar seperti tinggal lebih masa, apabila membuat permohonan semula pasport sudah semestinya ada semakan dan mungkin berakhir dengan tidak lulus.

“Tetapi kerana bahasa Melayu…tiada,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Komisioner Jeneral Penjara, Datuk Nordin Mohamad; Ketua Pengarah Rela, Datuk Yahya Sulaiman dan Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri.

Advertisement

Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

“Mengenakan syarat seperti itu adalah menyalahi undang-undang, keterlaluan dan akan menimbulkan kebimbangan di kalangan orang ramai,” kata Zaid seperti dilaporkan sebuah portal berita tempatan.

Mengulas lanjut, Saifuddin Nasution berkata, sebagai warganegara adalah menjadi kewajipan untuk menguasai bahasa Melayu selaras martabatnya sebagai bahasa rasmi seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Perkara yang kita tekankan adalah setiap warganegara Malaysia apabila berurusan di kaunter kerajaan paling kurang boleh berbahasa Melayu.

“Baik LFL atau pihak lain, jangan putar belit sampai seolah-olah syarat permohonan adalah bahasa, padahal kita tak pernah ungkap.

“Saya anjurkan semua warganegara termasuk LFL utamakan dahulu bahasa Melayu,” katanya.

Advertisement

Terdahulu, seorang wanita mendakwa diherdik oleh pegawai imigresen di Pusat Transformasi Bandar (UTC), Johor gara-gara tidak tidak fasih berbahasa Melayu semasa memohon pembaharuan pasport anaknya.

Sumber : Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending