Connect with us

Terkini

Masalah politik, keselamatan di Libya sukarkan bantuan kemanusiaan dihantar – Mercy Malaysia 

Kekalutan politik dan keselamatan yang berlaku di Libya menambahkan lagi kekusutan pasukan bantuan kemanusiaan antarabangsa menyalurkan bantuan.

Wartawan TMT

Published

on

Masalah politik, keselamatan di Libya sukarkan bantuan kemanusiaan dihantar – Mercy Malaysia 
Foto: Presiden Mercy Malaysia, Datuk Dr Ahmad Faizal Mohd Perdaus.
  • Kekalutan politik dan keselamatan di Libya menambahkan lagi kekusutan pasukan bantuan kemanusiaan antarabangsa menyalurkan bantuan.
  • Presiden Mercy Malaysia, Datuk Dr Ahmad Faizal Mohd Perdaus menjelaskan kemelut politik di Libya membuatkan keadaan bertambah teruk.
  • “Masalah politik yang tidak diselesaikan ini membuatkan timbulnya masalah koordinasi dari segi bantuan yang sedang dihantar.
  • “Hal ini juga menambahkan lagi kerana kalau ada masalah birokrasi dan juga masalah keselamatan atau juga peraturan keluar masuk yang tidak diselenggarakan maka ianya akan melambatkan lagi proses bantuan kemanusiaan,” katanya dalam program Agenda AWANI pada Isnin.
  • Beliau menjelaskan, pasukan peninjau dan bantuan segera kemanusiaan Mercy Malaysia akan segera dihantar ke Derna bagi memastikan bantuan diberikan sebaik mungkin.

KUALA LUMPUR: Kekalutan politik dan keselamatan yang berlaku di Libya menambahkan lagi kekusutan pasukan bantuan kemanusiaan antarabangsa menyalurkan bantuan.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Presiden Mercy Malaysia, Datuk Dr Ahmad Faizal Mohd Perdaus menjelaskan kemelut politik di Libya itu membuatkan keadaan bertambah teruk.

Menurut Ahmad Faizal, masalah politik dan keselamatan yang dialami negara tersebut juga menyukarkan bantuan-bantuan kemanusiaan yang dihantar ke Derna.

“Masalah politik yang tidak diselesaikan ini membuatkan timbulnya masalah koordinasi dari segi bantuan yang sedang dihantar.

“Hal ini juga menambahkan lagi kerana kalau ada masalah birokrasi dan juga masalah keselamatan atau juga peraturan keluar masuk yang tidak diselenggarakan maka ianya akan melambatkan lagi proses bantuan kemanusiaan,” katanya dalam program Agenda AWANI pada Isnin.

Beliau menjelaskan, pasukan peninjau dan bantuan segera kemanusiaan Mercy Malaysia akan segera dihantar ke Derna bagi memastikan bantuan dapat diberikan sebaik mungkin.

“Pasukan dari Maghribi akan terus berada di sana cuma ada mungkin seorang atau dua orang di sana selepas selesai misi mereka akan dialihkan ke Libya.

“Tujuan mereka ini dipindahkan ke Libya supaya mereka juga dapat menguatkan pasukan yang dihantar dari Kuala Lumpur,” katanya lagi.

Ahmad Faizal menjelaskan pasukan bantuan perubatan kecemasan dan hospital lapangan Mercy Malaysia telah diminta untuk bersedia untuk memberikan bantuan.

Ujar beliau, laporan dari pasukan peninjau Mercy Malaysia akan menentukan sama ada keseluruhan pasukan bantuan perubatan kecemasan perlu dihantar atau hanya sebahagian sahaja akan dikerahkan ke Libya.

Sumber: Astro Awani

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending