Connect with us

Terkini

Gaza Freedom Flotilla: Negara kuasa besar melobi Turkiye supaya batalkan misi

Beberapa negara kuasa besar didakwa terus melobi Kerajaan Turkiye untuk membatalkan misi Break the Siege: Freedom Flotilla to Gaza bagi menghantar bantuan kemanusian ke Gaza yang dijadualkan berlepas pada 24 April, 2024 (Rabu).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kapal Freedom Flotilla.
  • AJK Pemandu Freedom Flotilla Coalition (FFC), Kamarul Zaman Shaharul Anwar berkata delegasi daripada beberapa negara berkenaan kini berada di Ankara, Turkiye untuk mengadakan pertemuan dengan wakil tertinggi kerajaan negara itu.
  • FFC juga dilaporkan akan mengadakan satu mesyuarat pada hari ini (Selasa) bagi menilai situasi semasa dan implikasi daripada tekanan yang diterima Kerajaan Turkiye ketika ini.
  • “Apa pun segala keputusan akan bergantung kepada perbincangan yang akan berlaku pada petang ini melibatkan pimpinan tertinggi IHH dengan wakil Kerajaan Turkiye di Ankara,” katanya lagi.

Beberapa negara kuasa besar didakwa terus melobi Kerajaan Turkiye untuk membatalkan misi Break the Siege: Freedom Flotilla to Gaza bagi menghantar bantuan kemanusian ke Gaza yang dijadualkan berlepas pada 24 April, 2024 (Rabu).

Ahli Jawatankuasa Pemandu Freedom Flotilla Coalition (FFC), Kamarul Zaman Shaharul Anwar berkata delegasi daripada beberapa negara berkenaan kini berada di Ankara, Turkiye untuk mengadakan pertemuan dengan wakil tertinggi kerajaan negara itu.

“Jadi spekulasi adalah mereka sedang memberi tekanan kepada Kerajaan Turkiye dan kita tahu mereka kini berada dalam tekanan bagi membenarkan pelayaran ini diteruskan,” katanya ketika ditemui di Fatih, Istanbul hari ini.

Untuk itu, wakil tertinggi Insani Yardim Vakfi (IHH) yang merupakan penganjur bersama FFC akan mengadakan pertemuan dengan wakil tertinggi Kerajaan Turkiye di Ankara petang ini.

FFC juga dilaporkan akan mengadakan satu mesyuarat pada hari ini (Selasa) bagi menilai situasi semasa dan implikasi daripada tekanan yang diterima Kerajaan Turkiye ketika ini.

Ia antara lain bagi menilai adakah misi yang dirancang akan ditangguhkan atau dibatalkan disebabkan asakan kuat negara kuasa besar ini.

“Apa pun segala keputusan akan bergantung kepada perbincangan yang akan berlaku pada petang ini melibatkan pimpinan tertinggi IHH dengan wakil Kerajaan Turkiye di Ankara,” katanya lagi.

Pada Jumaat, FFC mengumumkan telah menghantar wakil mereka bagi mengadakan pertemuan dengan wakil tertinggi Kerajaan Turkiye di Ankara bagi memastikan kelancaran pelepasan kapal-kapal terlibat dalam misi ini.

Misi pelayaran yang dijadualkan belayar ke Laut Mediterranean pada 21 April (Ahad) lepas, ditangguhkan kepada 24 April (Rabu).

Masalah teknikal pada kapal yang terlibat menjadi antara punca mengapa berlaku penangguhan dalam misi itu.

Terkini, 18 warga Malaysia menyertai masyarakat awam antarabangsa untuk belayar menaiki flotila bagi menyampaikan bantuan kemanusiaan ke Semenanjung Gaza melalui jalan laut berikutan situasi kemanusiaan yang teruk di rantau itu.

Mereka terdiri daripada doktor, aktivis kemanusiaan dan pengamal media.

Antara pengamal media Malaysia yang menyertai flotila itu ialah penulis yang juga wartawan penyiaran daripada Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) Muhammad Hafizuddin Mohd Yusof dan jurukamera Bernama TV Mohammad Nulhakim Jailan.

Aktivis dari 30 negara termasuk Malaysia itu kini berkumpul di Istanbul sejak 18 April untuk persiapan akhir sempena misi Break the Siege: Freedom Flotilla Mission to Gaza 2024 itu. –BERNAMA

Author

Terkini

SPM 2023: Trend pelajar ambil subjek Matematik Tambahan, Sains Tulen menurun

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.
  • Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 
  • “Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

MOSTI berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.

Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

MOSTI bagaimanapun memaklumkan semua empat mata pelajaran elektif STEM membabitkan Sains Tulen (Fizik, Kimia dan Biologi) serta Matematik Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun sebelumnya. 

Katanya, mata pelajaran Fizik mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.22 dan menjadi mata pelajaran berprestasi terbaik dalam kumpulan elektif STEM dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 4.15 mata.

“Pembelajaran fizik adalah amat penting dalam pelbagai bidang sains, justeru murid yang menguasai bidang ini berpotensi menjadi bakat dalam bidang kejuruteraan, sains perubatan dan pelbagai bidang teknologi. 

“Ujian Amali Sains (UAS) sebagai satu daripada kertas peperiksaan Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan pula, adalah selari strategi memartabatkan pendidikan STEM di bawah Teras 4 Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030; untuk membina Bakat STI yang Adaptif,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending