Connect with us

Terkini

Penyelidikan manuskrip Melayu lama perlu diperluas – Pemangku Raja Perlis

Penyelidikan terhadap manuskrip Melayu lama perlu diperluas serta disinergikan dengan kecekapan ilmu sains teknologi terkini bagi memastikan bahasa serta budaya Melayu terus dikenali oleh masyarakat tempatan dan antarabangsa, titah Pemangku Raja Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Wartawan TMT

Published

on

Penyelidikan manuskrip Melayu lama perlu diperluas - Pemangku Raja Perlis
Foto : Pemangku Raja Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra (tengah) berkenan menyempurnakan simbolik perasmian Seminar Antarabangsa Integrasi Alam dan Tamadun Melayu, SUTERA 2023 & SEMALU III.
  • Penyelidikan terhadap manuskrip Melayu lama perlu diperluas serta disinergikan dengan kecekapan ilmu sains teknologi terkini bagi memastikan bahasa serta budaya Melayu terus dikenali masyarakat tempatan dan antarabangsa, titah Pemangku Raja Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.
  • Baginda bertitah bahasa dan ilmu Persuratan Melayu merupakan khazanah warisan ilmu bangsa Melayu dan mendapat pengiktirafan pada peringkat antarabangsa.
  • “Manuskrip Melayu seperti Hikayat Hang Tuah dan Hikayat Aceh telah diangkat dan diwartakan sebagai Warisan Dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu atau (UNESCO),” titah baginda menerusi satu kenyataan dikeluarkan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)  di sini semalam. 
  • Titah baginda KPT diseru menitikberatkan pengukuhan adat, adab dan bahasa dalam kalangan generasi masa kini bukan sahaja dalam negara malah sehingga ke luar negara.

KANGAR, 24 Ogos (Bernama) – Penyelidikan terhadap manuskrip Melayu lama perlu diperluas serta disinergikan dengan kecekapan ilmu sains teknologi terkini bagi memastikan bahasa serta budaya Melayu terus dikenali oleh masyarakat tempatan dan antarabangsa, titah Pemangku Raja Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Baginda bertitah bahasa dan ilmu Persuratan Melayu merupakan  khazanah warisan ilmu bangsa Melayu dan ia sebelum ini telah mendapat pengiktirafan pada peringkat antarabangsa.

“Manuskrip Melayu seperti Hikayat Hang Tuah dan Hikayat Aceh telah diangkat dan diwartakan sebagai Warisan Dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu atau (UNESCO),” titah baginda menerusi satu kenyataan dikeluarkan oleh Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)  di sini semalam. 

Menurut kenyataan tersebut baginda bertitah demikian ketika berkenan merasmikan Seminar Antarabangsa Integrasi Alam dan Tamadun (SUTERA) 2023 & SEMALU III  dengan tema “Budaya Penyelidikan Watan: Melestari Identiti Keunikan ASEAN” di Thaksin University (TSU), Songkhla, Thailand semalam. 

Berangkat sama Raja Puan Muda Perlis Tuanku Dr Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Turut hadir pada majlis tersebut Naib Canselor UniMAP Prof Datuk Dr Zaliman Sauli, Pro Naib Canselor (Strategi dan Pembangunan Korporat) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Datuk Dr Roslee Rajikan dan Timbalan Setiausaha Bahagian Perancangan Strategik Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) Malaysia Dr Aini Andria Shirin Anuarudin.

Titah baginda KPT diseru untuk menitikberatkan pengukuhan adat, adab dan bahasa dalam kalangan generasi masa kini bukan sahaja dalam negara malah sehingga ke luar negara.

Menurut kenyataan tersebut Tuanku Syed Faizuddin Putra selaku Canselor dan Tuanku Lailatul Shahreen Akashah sebagai Pro Canselor UniMAP  berkenan menyempurnakan simbolik perasmian dengan membuka Manuskrip yang dipersembahkan oleh Pengarah Program Bersama SUTERA 2023 & SEMALU III, Mohd Zaki Abdul Halim sambil diiringi alunan syair dan Nazam Kanzul ‘Ula.

Sumber: Bernama

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Jangan terpedaya helah sami palsu minta sedekah – Majlis Bandaraya Pulau Pinang

Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.
  • Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.
  • Pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, PDRM, Perbadanan Harmoni Pulau Pinang, Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 
  • “Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 
  • “Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

KUALA LUMPUR — Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

MBPP berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.

Sehubungan itu, pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Perbadanan Harmoni Pulau Pinang (Harmonico), Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 

“Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 

“Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

Difahamkan, hari ini Ahli Majlis Tan Soo Siang, Pengerusi Gantian Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam bersama Ahli Majlis Choong You Ray dan Quah Boon Lim telah mengadakan satu sidang media khas di Kompleks Makanan Batu Lanchang, Pulau Pinang untuk menguar-uarkan kepada orang awam terutama pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu itu.

Selepas sidang media tersebut, beberapa Ahli Majlis bersama pegawai Jabatan Pelesenan mengedarkan pelekat peringatan kepada para peniaga dan turut meletakkannya di atas meja makan untuk memberi maklumat dan kesedaran kepada orang awam.

Foto beberapa Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang, termasuk Tan Soo Siang (tengah) yang dimuat naik MBPP di Facebook hari ini.

MBPP berkata untuk menangani masalah isu sami palsu tersebut, pihak Majlis akan  mengadakan beberapa langkah pencegahan antaranya melakukan Operasi Serbu Bersepadu bersama agensi-agensi pihak berkuasa seperti PDRM dan Imigresen serta sami-sami yang dikesan akan diminta meninggalkan bangunan pasar atau kompleks makanan dengan serta-merta.

Antara lokasi yang kerap menjadi kunjungan sami-sami palsu tersebut adalah Tapak Penjaja Lebuh Cecil; Pasar Jelutong; Pasar dan Kompleks Makanan Batu Lanchang; Pasar dan Kompleks Makanan Bayan Baru; Pasar Ayer Itam; Pasar dan Kompleks Makanan Padang Tembak; Kompleks medan angsana; PSS Jalan Chowrasta; Pasar Pulau Tikus; Kompleks Lebuh Pitt; Kompleks Lorong Stewart dan Tapak Penjaja Lorong Baru. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending