Connect with us

Terkini

(VIDEO) Peniaga ‘terputus’ bekalan beras SST sejak enam bulan lalu

Majoriti kedai runcit dan pasar raya di ibu negara mengalami kekurangan dan kehabisan stok bekalan beras Super Spesial Tempatan (SST) sejak tiga hingga enam bulan lalu.

Hidayah Sani

Published

on

Peniaga ‘terputus’ bekalan beras SST sejak enam bulan lalu
Foto: Antara peniaga kedai runcit yang terputus bekalan beras SST.
  • Majoriti kedai runcit dan pasar raya di ibu negara mengalami kekurangan dan kehabisan stok bekalan beras Super Spesial Tempatan (SST) sejak tiga hingga enam bulan lalu.
  • Tinjauan The Merdeka Times di beberapa premis perniagaan di sini mendapati beras SST 10 kilogram (kg) dan 5kg sukar diperoleh atau kuantitinya dilihat berkurangan susulan tidak mendapat bekalan daripada pembekal.
  • Pengarah Syarikat Ain Maju Sdn Bhd, Abdul Hamid Abdullah berkata pihaknya tidak lagi menerima bekalan beras SST sejak enam bulan lalu.
  • “Kami tiada (beras SST), sudah lama jugalah dalam 6 bulan. Kami tidak dapat bekalan daripada supplier, dia stop supply dia kata demand tak dapat harga naik macam-macamlah dia punya alasan kan,” katanya kepada The Merdeka Times.
  • Situasi sama turut dihadapi pemilik Kedai Runcit Taqwa Ameera Market, Mohd Washim Nasir yang ditemui di Ampang Jaya, memaklumkan perniagaannya berdepan kerugian berikutan pelanggan tidak lagi membuat pembelian seperti sebelum di mana pelanggan kebiasaannya membeli beras 5kg, namun hari ini lebih memilih beras 1 kg dengan harga murah.
  • Pengurus Go Go Grocer di Desa Setapak dikenali sebagai Stella pula memberitahu, setakat hari ini, pihaknya hanya mempunyai bekalan beras import sahaja.

KUALA LUMPUR — Majoriti kedai runcit dan pasar raya di ibu negara mengalami kekurangan dan kehabisan stok bekalan beras Super Spesial Tempatan (SST) sejak tiga hingga enam bulan lalu.

Tinjauan The Merdeka Times di beberapa premis perniagaan di sini mendapati beras SST 10 kilogram (kg) dan 5kg sukar diperoleh atau kuantitinya dilihat berkurangan susulan tidak mendapat bekalan daripada pembekal.

Bagaimanapun, bekalan beras putih import Super Spesial Import (SSI) dan import berkualiti tinggi seperti beras wangi, perang dan basmati masih memenuhi rak di permis dengan harga paling rendah RM15 dan ke atas untuk 5 kg serta RM33.50 ke atas untuk 10 kg.

Pengarah Syarikat Ain Maju Sdn Bhd, Abdul Hamid Abdullah berkata pihaknya tidak lagi menerima bekalan beras SST sejak enam bulan lalu.

“Kami tiada (beras SST), sudah lama jugalah dalam 6 bulan. Kami tidak dapat bekalan daripada supplier, dia stop supply dia kata demand tak dapat harga naik macam-macamlah dia punya alasan kan.

“Kebanyakan di sini beras import dan kami telah pun untuk memudahkan rakyat jadi kami jual contoh harga beras tertera dekat sini sebanyak 5kg RM20.50 tapi kami jual lebih rendah daripada harga ini, kami jual RM17 satu pek.

“Kami sebenarnya nak berkhidmat kepada rakyat saja sebenarnya, tiada pun nak ambil untung di sini disebabkan tidak dapat beras tempatan jadi rakyat pun susahlah nak dapat beras, setiap kali pelanggan datang dia kata ‘susah nak cari beras’, jadi saya ambil inisiatif ambil beras import dan jual pada harga saya mampulah,” katanya ketika ditemui wartawan The Merdeka Times di Taman Sri Rampai di sini hari ini.

Foto : Abdul Hamid Abdullah,  Pengarah Syarikat Ain Maju Sdn Bhd ketika ditemui pemberita di premis perniagaannya.

Hamid yang mempunyai 12 tahun pengalaman berniaga berkata, ketika ini pihaknya berdepan penurunan jualan dengan anggaran hampir 30 peratus disebabkan isu beras serta barangan lain seperti telur dan minyak paket yang tiada di pasaran.

Situasi sama turut dihadapi pemilik Kedai Runcit Taqwa Ameera Market, Mohd Washim Nasir yang ditemui di Ampang Jaya, memaklumkan pihaknya tidak mempunyai langsung bekalan beras SST sejak lebih tiga bulan lalu.

Mohd Washim berkata perniagaan dia berdepan kerugian berikutan pelanggan tidak lagi membuat pembelian seperti sebelum di mana pelanggan kebiasaannya membeli beras 5kg, namun hari ini lebih memilih beras 1kg dengan harga murah.

Foto : Mohd Washim Nasir,  pemilik Kedai Runcit Taqwa Ameera Market ketika ditemui pemberita di premis perniagaannya

“Itu (beras SST) memang tiada stok, daripada lima supplier tau. Semua supplier pun buat masa ni tidak ada walaupun sedikit sahaja 100 hingga 200 pack selalu, 10 (bungkusan) pun diorang takkan bagi. Memang semua dah tukar pergi import.

“(Harga) Beras lagi akan naik tau sebenarnya… Mungkin dalam dua hingga tiga minggu akan naik sebab India pun dah berhentikan (eksport beras) jadi supplier pun dah inform kita beras import pun akan kurang,” katanya.

Katanya, pihaknya menjual beras lebih rendah daripada harga runcit ketika ini, namun sekiranya ada kenaikan harga beras maka berkemungkinan selepas ini jualan beras akan dibuat mengikut harga runcit sebagaimana tertera di setiap bungkusan beras.

Pengurus Go Go Grocer di Desa Setapak dikenali sebagai Stella pula memberitahu, setakat hari ini, pihaknya hanya mempunyai bekalan beras import sahaja di premis itu.

“Kami dapat stock semakin kurang, saya cakap dengan pembekal dia cakap memang beras sekarang susah dapat lepas itu harga beras pun banyak tinggi sekarang.

“Supplier cakap kerana cuaca tentang ulat sebagainya so that’s why kami pun no choice kerana cuaca tapi actually saya tak pastilah memang cuaca punya isu ke apa.

“Mereka (pelanggan) complain kenapa banyak susah nak dapat dan kami pun tak boleh jawab apa kerana memang tak boleh dapat sekarang,” katanya yang baru memulakan perniagaan di kawasan itu.

Foto : Stella (kanan) Pengurus Go Go Grocer di Desa Setapak menunjukkan bekalan beras di premisnya kepada pemberita.

Stella turut berharap sekiranya isu bekalan beras SST ini dapat diselesaikan, maka harga dikenakan tidak terlalu tinggi kerana dikhuatiri pelanggan tidak mampu membelinya, sekali gus menyukarkan peniaga membuat jualan.

Untuk rekod, beras SST ialah beras tempatan yang memiliki gred beras hancur lima peratus dan dikawal kerajaan iaitu RM13 (5kg) dan RM26 (10kg), manakala SSI dan beras import harganya lebih mahal dan tidak dikawal kerajaan. — The Merdeka Times

Authors

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending