Connect with us

Antarabangsa

Sehari selepas ditahan polis, lelaki kembali berbogel di dalam Masjid Farmingdale

Seorang lelaki berbogel di dalam masjid Farmingdale, Amerika Syarikat sehari selepas dia ditahan kerana menanggalkan pakaiannya dan merosakkan tablet di tempat ibadat yang sama, kata Polis Nassau.

Wartawan TMT

Published

on

Sehari selepas ditahan polis, lelaki kembali berbogel di dalam Masjid Farmingdale
Foto: Besart Astafa.
  • Seorang lelaki berbogel di dalam masjid Farmingdale, Amerika Syarikat sehari selepas dia ditahan kerana menanggalkan pakaiannya dan merosakkan tablet di tempat ibadat yang sama, kata Polis Nassau.
  • Besart Astafa, 28, dari Deer Park, pergi ke Masjid Bilal, di 425 Fulton Street, pada Selasa dan menanggalkan pakaiannya buat kali kedua dalam tempoh dua hari.
  • Pegawai menemui Besart dalam keadaan bogel di ruang bawah tanah, di mana dia ditangkap tanpa sebarang insiden. 

FARMINGDALE, NY — Seorang lelaki berbogel di dalam masjid Farmingdale, Amerika Syarikat sehari selepas dia ditahan kerana menanggalkan pakaiannya dan merosakkan tablet di tempat ibadat yang sama, kata Polis Nassau.

Besart Astafa, 28, dari Deer Park, pergi ke Masjid Bilal, di 425 Fulton Street, pada Selasa dan menanggalkan pakaiannya buat kali kedua dalam tempoh dua hari, kata polis.

Menurut laporan Patch, pegawai menemui Besart dalam keadaan bogel di ruang bawah tanah di mana dia ditangkap tanpa sebarang insiden.

Besart didakwa dengan pencerobohan jenayah tahap ketiga dan pendedahan individual.

Perbicaraan Besart dijadualkan pada Rabu, di Mahkamah Daerah Pertama di Hempstead, AS.

Besart dibebaskan tanpa ikat jamin semasa pra-perbicaraan selepas dia ditahan pada petang Isnin dalam kejadian sama.

Besart dikatakan memasuki masjid yang sama tanpa berbaju sekitar jam 7:00 malam (1900 GMT) pada Isnin, kata polis.

Sebaik sahaja berada di dalam masjid, suspek mula menanggalkan semua pakaiannya dan berlari mengelilingi kawasan umum.

Dia juga menumbuk tablet elektronik di dinding sebanyak dua kali dan menyebabkan skrin retak, kata polis.

Bagi insiden Isnin lalu, Besart didakwa melakukan kesalahan jenayah tahap kedua, pendedahan individual, kelucahan awam dan gangguan jenayah tahap kedua.

Sumber: Patch

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending