Connect with us

Terkini

MAIM tambah baik syarat KPI, temu duga perkahwinan Islam di Melaka

Sijil Kursus Praperkahwinan Islam (KPI) secara dalam talian yang dihadiri pada 1 Jun dan selepasnya tidak lagi diterima, justeru peserta dikehendaki hadir kursus secara bersemuka bagi tujuan permohonan untuk kebenaran berkahwin di Melaka.

Wartawan TMT

Published

on

MAIM tambah baik syarat KPI, temu duga perkahwinan Islam di Melaka
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sijil Kursus Praperkahwinan Islam (KPI) secara dalam talian yang dihadiri pada 1 Jun dan selepasnya tidak lagi diterima.
  • Peserta dikehendaki hadir kursus secara bersemuka bagi tujuan permohonan untuk kebenaran berkahwin di Melaka.
  • Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Hal Ehwal Agama negeri Datuk Rahmad Mariman berkata ia antara penambahbaikan dilakukan Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) bagi syarat KPI dan temu duga Perkahwinan Islam di negeri itu.
  • Selain itu, tempoh sah laku sijil KPI adalah 10 tahun atau untuk sekali perkahwinan sahaja atau mana yang terdahulu, bagi kursus yang dihadiri bermula pada 1 Jun 2023 dan selepasnya.

MELAKA — Sijil Kursus Praperkahwinan Islam (KPI) secara dalam talian yang dihadiri pada 1 Jun dan selepasnya tidak lagi diterima, justeru peserta dikehendaki hadir kursus secara bersemuka bagi tujuan permohonan untuk kebenaran berkahwin di Melaka.

Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Hal Ehwal Agama negeri Datuk Rahmad Mariman berkata ia antara penambahbaikan dilakukan Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) bagi syarat KPI dan temu duga Perkahwinan Islam di negeri itu.

“Ia adalah keputusan mesyuarat yang bersidang pada 17 Mac dan diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 19 Mei yang bersetuju mengenai penambahbaikan syarat tersebut.

“Selain itu, tempoh sah laku sijil KPI adalah 10 tahun atau untuk sekali perkahwinan sahaja atau mana yang terdahulu, bagi kursus yang dihadiri bermula pada 1 Jun 2023 dan selepasnya,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut Rahmad berkata pihak-pihak yang dikecualikan daripada menghadiri KPI iaitu individu pernah berkahwin, individu berumur 45 tahun ke atas dan belum pernah berkahwin, warganegara Malaysia yang menetap dan menjalankan akad nikah di luar negara.

Katanya selain itu turut dikecualikan ialah warganegara asing, orang kurang upaya (OKU) pekak dan bisu serta lain-lain kategori atas budi bicara Ketua Pendaftar, Pendaftar Kanan atau Pendaftar.

“Bagaimanapun individu ini digalakkan juga mengikuti kursus bagi melengkapkan keilmuan institusi kekeluargaan di Melaka.

“Bagi individu yang pernah berkahwin, individu berumur 45 tahun ke atas dan belum pernah berkahwin serta OKU pekak dan bisu, mereka diwajibkan untuk menghadiri Temu Duga Perkahwinan,” katanya. — BERNAMA

Sumber: Bernama

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Tidak boleh tolak permohonan pasport kerana pemohon gagal kuasai bahasa Melayu – KP Imigresen

Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh bagaimanapun berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.
  • Menurutnya, semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.
  • “Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.
  • Satu hantaran menerusi Facebook sebelum ini tular, mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

PUTRAJAYA — Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Bagaimanapun, beliau berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.

Namun, menurutnya semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.

“Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai untuk menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, tular satu hantaran menerusi laman Facebook mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

Ruslin memaklumkan pelanggan berkenaan telah dapat memperbaharui pasport dan mengambilnya di Pejabat UTC Pulau Pinang pada Isnin lalu. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending