Connect with us

Terkini

Melaka terima 500 tan metrik beras tempatan mulai Sabtu ini

Bermula Sabtu ini, sebanyak 500 tan metrik beras tempatan akan diedarkan di semua kedai runcit di seluruh negeri Melaka sehingga akhir bulan ini.

Wartawan TMT

Published

on

Melaka terima 500 tan metrik beras tempatan mulai Sabtu ini
Foto: Exco Kemajuan Desa, Pertanian dan Keterjaminan Makanan negeri, Dr. Muhamad Akmal Saleh.
  • Bermula Sabtu ini, sebanyak 500 tan metrik beras tempatan akan diedarkan di semua kedai runcit di seluruh negeri Melaka sehingga akhir bulan.
  • Exco Kemajuan Desa, Pertanian dan Keterjaminan Makanan negeri, Dr. Muhamad Akmal Saleh berkata, keputusan dicapai dalam satu mesyuarat khas menangani isu kekurangan beras tempatan pagi semalam.
  • “Insya Allah, bekalan itu mencukupi untuk keperluan rakyat di negeri ini,” katanya dalam satu video dimuat naik menerusi Facebook rasminya selepas mesyuarat semalam.
  • Dr Akmal meminta rakyat tidak mendapat bekalan beras tempatan sehingga akhir bulan segera memaklumkannya kepada pihak berkuasa.

MELAKA – Bermula Sabtu ini, sebanyak 500 tan metrik beras tempatan akan diedarkan di semua kedai runcit di seluruh negeri Melaka sehingga akhir bulan ini.

Exco Kemajuan Desa, Pertanian dan Keterjaminan Makanan negeri, Dr. Muhamad Akmal Saleh berkata, keputusan itu dicapai dalam satu mesyuarat khas bagi menangani isu kekurangan beras tempatan pagi semalam.

Menurutnya, mesyuarat itu melibatkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Kawal Selia Padi dan Beras (KPB) dan syarikat pemborong beras negeri.

“Hasil keputusan mesyuarat itu kita putuskan bermula Sabtu ini sehingga hujung bulan, Melaka akan mendapat penambahan 500 metrik tan beras tempatan yang akan diedarkan kepada seluruh kedai-kedai dalam negeri.

“Insya Allah, bekalan itu mencukupi untuk keperluan rakyat di negeri ini,” katanya dalam satu video yang dimuat naik menerusi Facebook rasminya selepas mesyuarat semalam.

Mengulas lanjut, Dr Akmal turut meminta rakyat yang tidak mendapat bekalan beras tempatan sehingga akhir bulan ini segera memaklumkannya kepada pihak berkuasa.

“Tujuannya adalah untuk kita kesan bermula di peringkat pengilang sampailah kepada pengguna supaya kita dapat kawal bekalan beras ini.

“Kita mahu pastikan isu kekurangan beras ini dapat ditentang habis-habisan sehingga ianya selesai,” katanya. – MalaysiaGazette

Sumber: MalaysiaGazette

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Tidak boleh tolak permohonan pasport kerana pemohon gagal kuasai bahasa Melayu – KP Imigresen

Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh bagaimanapun berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.
  • Menurutnya, semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.
  • “Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.
  • Satu hantaran menerusi Facebook sebelum ini tular, mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

PUTRAJAYA — Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Bagaimanapun, beliau berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.

Namun, menurutnya semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.

“Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai untuk menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, tular satu hantaran menerusi laman Facebook mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

Ruslin memaklumkan pelanggan berkenaan telah dapat memperbaharui pasport dan mengambilnya di Pejabat UTC Pulau Pinang pada Isnin lalu. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending