Connect with us

Antarabangsa

Empat cedera dalam insiden serangan berkapak di tiga restoran Cina

Empat individu dimasukkan ke hospital di New Zealand selepas seorang lelaki bersenjatakan kapak menyerang pengunjung secara rambang di tiga restoran Cina berdekatan, demikian menurut polis dan saksi.

Wartawan TMT

Published

on

Empat cedera dalam insiden serangan berkapak di tiga restoran Cina
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Empat individu dimasukkan ke hospital di New Zealand selepas seorang lelaki bersenjatakan kapak mula menyerang pengunjung secara rambang di tiga restoran Cina berdekatan, menurut polis dan saksi.
  • Menurut laporan Arab News, polis berkata lelaki itu memulakan serangan kira-kira pada jam 9 malam (1700 GMT) pada Isnin di Albany di utara Auckland.
  • Polis berkata mereka menahan seorang suspek berusia 24 tahun di tempat kejadian dan mendakwanya kerana mencederakan dan berniat menyebabkan kecederaan parah.

WELLINGTON – Empat individu dimasukkan ke hospital di New Zealand selepas seorang lelaki bersenjatakan kapak menyerang pengunjung secara rambang di tiga restoran Cina berdekatan, demikian menurut polis dan saksi.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Menurut laporan Arab News, polis berkata lelaki itu memulakan serangan kira-kira pada jam 9 malam (1700 GMT) Isnin di Albany di utara Auckland.

Polis berkata mereka menahan seorang suspek berusia 24 tahun di tempat kejadian dan mendakwanya kerana mencederakan dan berniat menyebabkan kecederaan parah.

Polis bagaimanapun tidak menjelaskan motif di sebalik serangan itu.

Hospital Auckland City pada Selasa berkata seorang pesakit daripada serangan itu kekal dalam keadaan stabil.

Hospital North Shore pula berkata mereka mempunyai seorang pesakit dengan kecederaan sederhana dan dua pesakit kecederaan ringan, kedua-duanya berada dalam keadaan stabil.

Seorang pelanggan memberitahu akhbar New Zealand Herald, dia sedang makan malam bersama seorang rakan apabila lelaki itu masuk dan mula menyerang rakannya, yang cedera parah.

“Saya terkejut. Apabila saya menyedari apa yang berlaku, dia cuba menyasarkan saya,” kata lelaki itu yang enggan namanya didedahkan.

“Saya menghalang kapaknya dengan tangan saya. Dia juga cuba menyasarkan kepala saya, jadi saya menghalang kapak dengan tangan,” katanya.

Pihak restoran itu berkata lelaki berkapak itu menghalau mereka keluar dari restoran dan berpatah balik ke restoran lain.

Pemangku Detektif, Inspektor Timothy Williams berkata pihak polis tidak mencari mana-mana individu lain, bermakna mereka percaya lelaki itu bertindak sendirian.

Timothy berkata polis menjangkakan untuk memfailkan lebih banyak pertuduhan.

Suspek insiden serangan berkapak itu dijangka membuat penampilan pertamanya di mahkamah pada hari ini.

Sumber: Arab News

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan
Foto: Produk kurma dari Israel.
  • Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.
  • Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.
  • Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.
  • Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.
  • “Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.

Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.

Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.

“Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

“Sebahagian besar kurma dijual pada bulan Ramadan dan di mana sahaja mereka (masyarakat Islam) boleh membelinya daripada orang lain, mereka akan cuba menghukum kami,” katanya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan kempen pergerakan Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) dalam usaha mengenakan tekanan ekonomi ke atas syarikat Israel supaya pendudukan haram ditamatkan.

Kumpulan Kempen Solidariti Palestin mengatakan kebanyakan kurma Medjool Israel ditanam di penempatan haram Tebing Barat yang diduduki peneroka haram Israel. 

Kempen-kempen memerangi pendudukan haram sering memberi peringatan supaya pengguna menyemak tempat asal pengeluaran kurma itu sebelum pembelian dilakukan. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending