Connect with us

Antarabangsa

Empat cedera dalam insiden serangan berkapak di tiga restoran Cina

Empat individu dimasukkan ke hospital di New Zealand selepas seorang lelaki bersenjatakan kapak menyerang pengunjung secara rambang di tiga restoran Cina berdekatan, demikian menurut polis dan saksi.

Wartawan TMT

Published

on

Empat cedera dalam insiden serangan berkapak di tiga restoran Cina
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Empat individu dimasukkan ke hospital di New Zealand selepas seorang lelaki bersenjatakan kapak mula menyerang pengunjung secara rambang di tiga restoran Cina berdekatan, menurut polis dan saksi.
  • Menurut laporan Arab News, polis berkata lelaki itu memulakan serangan kira-kira pada jam 9 malam (1700 GMT) pada Isnin di Albany di utara Auckland.
  • Polis berkata mereka menahan seorang suspek berusia 24 tahun di tempat kejadian dan mendakwanya kerana mencederakan dan berniat menyebabkan kecederaan parah.

WELLINGTON – Empat individu dimasukkan ke hospital di New Zealand selepas seorang lelaki bersenjatakan kapak menyerang pengunjung secara rambang di tiga restoran Cina berdekatan, demikian menurut polis dan saksi.

Menurut laporan Arab News, polis berkata lelaki itu memulakan serangan kira-kira pada jam 9 malam (1700 GMT) Isnin di Albany di utara Auckland.

Polis berkata mereka menahan seorang suspek berusia 24 tahun di tempat kejadian dan mendakwanya kerana mencederakan dan berniat menyebabkan kecederaan parah.

Polis bagaimanapun tidak menjelaskan motif di sebalik serangan itu.

Hospital Auckland City pada Selasa berkata seorang pesakit daripada serangan itu kekal dalam keadaan stabil.

Hospital North Shore pula berkata mereka mempunyai seorang pesakit dengan kecederaan sederhana dan dua pesakit kecederaan ringan, kedua-duanya berada dalam keadaan stabil.

Seorang pelanggan memberitahu akhbar New Zealand Herald, dia sedang makan malam bersama seorang rakan apabila lelaki itu masuk dan mula menyerang rakannya, yang cedera parah.

“Saya terkejut. Apabila saya menyedari apa yang berlaku, dia cuba menyasarkan saya,” kata lelaki itu yang enggan namanya didedahkan.

“Saya menghalang kapaknya dengan tangan saya. Dia juga cuba menyasarkan kepala saya, jadi saya menghalang kapak dengan tangan,” katanya.

Pihak restoran itu berkata lelaki berkapak itu menghalau mereka keluar dari restoran dan berpatah balik ke restoran lain.

Pemangku Detektif, Inspektor Timothy Williams berkata pihak polis tidak mencari mana-mana individu lain, bermakna mereka percaya lelaki itu bertindak sendirian.

Timothy berkata polis menjangkakan untuk memfailkan lebih banyak pertuduhan.

Suspek insiden serangan berkapak itu dijangka membuat penampilan pertamanya di mahkamah pada hari ini.

Sumber: Arab News

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Pengawal penjara Israel masukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur warga Palestin sebelum mengaktifkannya – Peguam

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Peguam Palestin, Khaled Mhajne.

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

Itu pendedahan Peguam Palestin, Khaled Mhajne mengenai seksaan dilalui tahanan di penjara Israel selepas beliau melawat dua rakyat Palestin yang diculik Israel dari Gaza.

Quds News Network melaporkan tawanan Palestin dalam tahanan Israel berdepan pelbagai bentuk penderaan, termasuk rogol, di tangan tentera Israel di hadapan semua orang, kata Suruhanjaya Hal Ehwal Tahanan Palestin pada Isnin.

Dalam sidang akhbar diadakan suruhanjaya itu di Ramallah, Khaled Mhajne yang juga peguam suruhanjaya berkenaan, melaporkan perbualannya dengan wartawan Gaza Al-Araby TV, Mohammed Arab, yang diculik tentera Israel semasa serbuan ke atas Hospital al-Shifa pada 18 Mac lalu.

“Mohammed Arab, wartawan TV Al-Araby, memaklumkan kepada saya tentang kes rogol banduan, termasuk penyeksaan yang dilakukan di hadapan semua orang,” kata Mhajne.

Dalam temu bual dengan TV Al-Araby, Mhajne menceritakan kes Mohammed memaklumkan kepadanya membabitkan seorang tahanan berusia 27 tahun yang dirogol, dipaksa tidur meniarap, diserang anjing polis “dan kemudian dirogol menggunakan alat pemadam api dengan tiubnya dimasukkan ke dalam duburnya”.

Alat pemadam api itu kemudiannya diaktifkan untuk melepaskan bahan kimia ke dalam badan lelaki malang itu, kata Mhajne.

Mohammed turut melaporkan mengenai seorang tahanan yang baru-baru ini meninggal dunia disebabkan tidak mendapat rawatan perubatan mencukupi.

Mhajne berkata adalah mustahil untuk mengetahui berapa ramai rakyat Palestin dari Gaza telah mati dalam tahanan kerana maklumat itu disembunyikan rejim Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending