Connect with us

Terkini

(VIDEO) Mentega Terbang: “Tiada nak go against atau be a part of any religion” – Pengarah

Pengarah filem Mentega Terbang, Khairi Anwar menjelaskan filem itu hanya mengisahkan tentang persoalan remaja mengenai pegangan agamanya.

Ruszaini Ruslan

Published

on

Foto: Pengarah, Khairi Anwar (kiri), Penerbit, Meng Kheng Tan (kanan).

Pengarah filem Mentega Terbang, Khairi Anwar menjelaskan filem itu hanya mengisahkan tentang persoalan remaja mengenai pegangan agamanya.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

“Dia nak cari jalan supaya mak dia stay atas muka bumi ni.

“Persoalan ini juga dalam grey-area, sebab dia tiada nak go against atau be a part of any religion. Dia cuma nak, boleh tak kalau certain things dibuat hanya untuk certain things, itu sahaja, sebab dia budak-budak kan,” jelas Khairi menerusi perkongsian video di laman Instagram @mysuketv.

Dia ditemu bual mengenai filem itu dalam program SUKE Pagi di saluran SUKE TV pada 19 Januari lalu, iaitu hari pertama filem itu ditayangkan menerusi platform penstriman Viu.

Khairi Anwar merupakan seorang pembikin filem dan pengamal teater.

Karya graduan undang-undang dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu sering menyentuh isu sosio-ekonomi dan sosio-politik di Malaysia.

Penerbitnya, Meng Kheng Tan pula berpendapat rakyat Malaysia perlu mendalami agama lain untuk lebih memahami dan menerima orang di sekeliling.

“Sebagai seorang Malaysia, kita kena belajar pasal agama lain. Walaupun kita menganuti agama sendiri, tapi kalau kita belajar agama yang lain juga kan lebih baik.

“Kalau kita belajar, ada lebih banyak understanding, kita akan be more accepting of others,” katanya dalam temu bual itu.

Baru-baru ini, filem berdurasi 1 jam 44 minit itu dikritik ekoran didakwa mempersenda Islam secara terang-terangan.

Ia mengisahkan tentang Aisyah, remaja berusia 16 tahun yang mengkaji kitab suci pelbagai agama untuk mencari jawapan tentang kehidupan selepas mati dan tertarik pada kepercayaan kelahiran semula.

Pengkritik menganggap filem itu boleh memesong dan mencabar akidah umat Islam dan cukup merbahaya kepada mereka yang belum memahami ajaran Islam sepenuhnya.

 Mentega Terbang ditayangkan secara terhad selama dua tahun sebelum mula ditayangkan di platform Viu.

Sumber: Instagram SUKE TV

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Aman Palestin siapkan tiga projek mega di Syria dalam tempoh sekatan akaun

Aman Palestin berjaya menyiapkan tiga projek pembangunan keperluan asas dan komuniti di Syria walaupun berdepan kekangan akibat akaunnya disekat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan penyelewengan dana awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar Sekadar Hiasan.
  • Aman Palestin berjaya menyiapkan tiga projek pembangunan keperluan asas dan komuniti di Syria walaupun berdepan kekangan akibat akaunnya disekat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan penyelewengan dana awam.
  • Aman Palestin dalam kenyataan hari ini mengatakan ketiga-tiga projek itu dibina di Al-Bab dan Jarablus, Syria dengan peruntukan USD1,048,612 (RM5.028 juta) yang akan memberi manfaat kepada puluhan ribu masyarakat di kawasan tersebut.
  • Biarpun projek itu berjaya disiapkan, Aman Palestin masih perlu menjelaskan hutang sekitar RM1.918 juta dan menggesa sekatan ke atas akaunnya dapat dihentikan untuk menyempurnakan transaksi tersebut.

KUALA LUMPUR – Aman Palestin berjaya menyiapkan tiga projek pembangunan keperluan asas dan komuniti di Syria walaupun berdepan kekangan akibat akaunnya disekat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan penyelewengan dana awam.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Aman Palestin dalam kenyataan hari ini mengatakan ketiga-tiga projek itu dibina di Al-Bab dan Jarablus, Syria dengan peruntukan USD1,048,612 (RM5.028 juta) yang akan memberi manfaat kepada puluhan ribu masyarakat di kawasan tersebut.

Foto : Projek saluran air.

“Projek yang didirikan antaranya Projek Saluran Air Bersih dari Sungai Furat ke Perkampungan Ataa, Jarablus dengan jangka masa projek selama 15 bulan membabitkan kos USD659,000 (RM3.16 juta).

Foto: Masjid Ghafur.

”Pembinaan Masjid Al-Ghafour, Al-Bab dengan jangka masa pembinaan selama 7 bulan membabitkan kos USD130,000 (RM623,000).

Foto: Pusat Komuniti.

“Projek Pusat Komuniti Perkampungan Ataa, Jarablus dengan jangka masa pembinaan selama 18 bulan, membabitkan kos sebanyak USD259,612 (RM1.24 juta),” katanya di sini hari ini.

Biarpun projek itu berjaya disiapkan dan berakhir sekitar November dan Disember tahun lalu, Aman Palestin masih perlu menjelaskan hutang sekitar RM1.918 juta untuk menyempurnakan transaksi projek tersebut.

“Walaupun projek mega Aman Palestin ini telah berjaya disiapkan, Aman Palestin masih mempunyai hutang perlu dilunaskan sebanyak USD 400,000 (RM1.918 juta) untuk projek saluran air bersih berikutan akaun Aman Palestin yang disekat dan tidak mampu membayar hutang tersebut.

“Pembinaan projek-projek ini jelas tujuannya untuk memberikan kemudahan dan keselesaan kepada penduduk di sekitar Jarablus dan Al-Bab serta memberikan perkembangan yang terbaik dalam taraf hidup masyarakat di sana. 

“Dengan projek ini, Aman Palestin meletakkan harapan agar para penduduk yang mendapat manfaat dapat menggunakan kemudahan dengan sebaiknya demi kelangsungan hidup yang lebih baik.

“Dalam masa yang sama, Aman Palestin menggesa agar akaun Aman Palestin dapat dinyahbekukan dengan segera berikutan ramai lagi saudara kita di Palestin, Syria dan Yaman yang ketika ini amat memerlukan bantuan daripada kita untuk terus hidup,” kata NGO itu. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending