Connect with us

Terkini

Jangan pinggirkan warga emas produktif

Warga emas yang mampu menyumbang ilmu dan kemahiran tidak wajar dipinggirkan, sebaliknya pengetahuan mereka perlu disalurkan kembali kepada generasi muda untuk manfaat jangka masa panjang.

Wartawan TMT

Published

on

Jangan pinggirkan warga emas produktif
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Warga emas mampu menyumbang ilmu dan kemahiran tidak wajar dipinggirkan, sebaliknya pengetahuan mereka perlu disalurkan kembali kepada generasi muda untuk manfaat jangka masa panjang.
  • Menurut Pegawai Psikologi Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Pulau Pinang, Nathir B. Mehamad, golongan sedemikian boleh diundang sebagai ahli panel dalam pelbagai program selain menyumbang masa sebagai ikon dan rujukan oleh generasi muda.
  • “Pada satu bahagian kita perlu lihat kepada warga emas yang produktif, ada ilmu dan kemahiran. Kumpulan ini tidak wajar kita kesampingkan. Mereka ini boleh dijadikan sebagai model, dijemput sebagai panel untuk terlibat dalam program belia dan remaja.” katanya dalam program Dialog Tiga Penjuru terbitan Astro AWANI yang mengupas tajuk ‘Golongan Tua Paling Murung di Malaysia?’.

KUALA LUMPUR: Warga emas yang mampu menyumbang ilmu dan kemahiran tidak wajar dipinggirkan, sebaliknya pengetahuan mereka perlu disalurkan kembali kepada generasi muda untuk manfaat jangka masa panjang.

Menurut Pegawai Psikologi Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Pulau Pinang, Nathir B. Mehamad, golongan sedemikian boleh diundang sebagai ahli panel dalam pelbagai program selain menyumbang masa sebagai ikon dan rujukan oleh generasi muda.

“Pada satu bahagian kita perlu lihat kepada warga emas yang produktif, ada ilmu dan kemahiran. Kumpulan ini tidak wajar kita kesampingkan. Mereka ini boleh dijadikan sebagai model, dijemput sebagai panel untuk terlibat dalam program belia dan remaja.” katanya dalam program Dialog Tiga Penjuru terbitan Astro AWANI yang mengupas tajuk ‘Golongan Tua Paling Murung di Malaysia?’.

Nathir turut menjelaskan, di peringkat Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) pelbagai usaha dilaksanakan untuk memastikan tenaga warga emas yang mempunyai lebih banyak masa lapang ini dimanfaatkan sebaiknya.

“Di LPPKN kita ada pusat remaja KafeTEEN. Di sini kita himpunkan remaja berusia 13 hingga 24 tahun sahaja. Kebanyakan sumber, maklumat dan servis diberikan daripada individu (warga emas) yang mempunyai kepakaran dalam ilmu kemahiran, teknologi dan sebagainya.

“Pengalaman-pengalaman mereka ini telah kita gabungjalinkan supaya pada sisi lain, anak-anak remaja boleh mengguna pakai keberuntungan yang masih ada pada warga emas yang masih produktif, bertenaga dan ada IQ yang tinggi. Supaya setidak-tidaknya kita tidak membazir sumber manusia yang masih berkualiti tinggi.” katanya

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending