Connect with us

Terkini

Dua warga emas ditawan Hamas dibebaskan

Dua wanita warga emas yang ditawan Hamas di Gaza telah dibebaskan, demikian lapor kumpulan pembebasan Palestin itu dan Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC).

Wartawan TMT

Published

on

Dua warga emas ditawan Hamas dibebaskan
Foto: Tangkap layar dari rakaman video yang tular di platfrom X.
  • Dua wanita warga emas yang ditawan Hamas di Gaza telah dibebaskan, demikian lapor kumpulan pembebasan Palestin itu dan Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC).
  • Al Jazeera melaporkan jurucakap Hamas berkata kedua-dua tawanan itu dibebaskan berikutan rundingan pihak Qatar dan Mesir.
  • Jurucakap Hamas, Abu Obeida dalam kenyataan pada Isnin berkata, di saluran Telegram kumpulan itu bahawa dua tawanan tersebut telah dibebaskan atas “dasar kemanusiaan dan alasan kesihatan yang memburuk”.
  • Pembebasan kedua-dua tebusan itu iaitu Yocheved Lifshitz, 85, dan Nurit Cooper, 79, telah disahkan oleh ICRC.
  • “Kami berharap mereka akan segera kembali bersama insan-insan tersayang,” kata ICRC di platform X.

Dua wanita warga emas yang ditawan Hamas di Gaza telah dibebaskan, demikian lapor kumpulan pembebasan Palestin itu dan Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC).

Al Jazeera melaporkan, jurucakap Hamas berkata kedua-dua tawanan itu dibebaskan berikutan pengantaraan dari pihak Qatar dan Mesir.

Jurucakap Hamas, Abu Obeida dalam kenyataan pada Isnin berkata, di saluran Telegram kumpulan itu bahawa dua tawanan tersebut telah dibebaskan atas “dasar kemanusiaan dan alasan kesihatan yang memburuk”.

Pembebasan kedua-dua tebusan itu iaitu Yocheved Lifshitz, 85, dan Nurit Cooper, 79, telah disahkan oleh ICRC.

Hamas juga menerbitkan video pembebasan mereka yang kini tular di media sosial dengan ramai yang bertindak memuat naik video tersebut disekat atas pelbagai alasan. 

Dalam video tersebut, pemuda dari Briged al-Qassam dilihat memberi minum dan berbual bersama mereka sebelum memimpin kedua-dua warga tua itu untuk diserahkan kepada ICRC.

Salah seorang tawanan Hamas itu bagaimanapun bertindak berpatah balik mengucapkan ‘Shalom’ (salam) dan bersalaman dengan pasukan keselamatan yang memimpinnya sebelum beredar.

Satu gerak tubuh yang menunjukkan keselesaan mereka selama berada di bawah pengawasan pasukan keselamatan pembebasan Palestin tersebut.

Foto: Tawanan Israel bersalaman dengan pasukan keselamatan yang memimpinnya sebelum beredar.

“Kami berharap mereka akan segera kembali bersama insan-insan tersayang,” kata ICRC di platform X.

Hamas telah menjadikan lebih 200 orang sebagai tebusan, termasuk warga Israel serta mereka yang mempunyai beberapa kewarganegaraan semasa operasi mengejut ke atas selatan Israel pada 7 Oktober lalu.

Pembebasan tebusan pertama sejak serangan 7 Oktober lalu berlaku pada hari Jumaat, dengan Hamas membebaskan dua wanita warganegara Amerika Syarikat, Judith Raanan dan anak perempuannya Natalie, berikutan perantaraan oleh Qatar.

Abu Obeida sebelum ini menyatakan Hamas menawarkan untuk membebaskan dua tawanan tambahan bersama Judith dan Natalie pada Jumaat lalu, tetapi ditolak Israel.

Sumber: Al Jazeera

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending