Connect with us

Terkini

Gagal terbang ke tanah suci, bakal jemaah umrah serbu pejabat agensi

Marah, kecewa dan sedih. Itulah luahan perasaan bakal jemaah umrah apabila gagal ‘diterbangkan’ oleh agensi umrah dan pelancongan seperti yang dijanjikan.

Wartawan TMT

Published

on

Gagal terbang ke tanah suci, bakal jemaah umrah serbu pejabat agensi
Foto: Ahmad Saifulrizan Mohd Puad bersama ahli keluarga.
  • Ahmad Saifulrizan Mohd Puad berkata, beliau sepatutnya terbang ke Arab Saudi bersama 10 ahli keluarga lain pada hari ini.
  • “Sehingga sekarang, kami tidak mengetahui dengan jelas alasan-alasan penangguhan penerbangan,” katanya.
  • Menurutnya, banyak perbelanjaaan untuk persiapan telah pun dibuat selain membayar penuh kos umrah sekitar RM9,000 dan RM500 untuk surcaj cuti persekolahan bagi setiap ahli keluarga.
  • Lebih menyedihkan beliau bersama keluarga telah menyewa rumah inap di Sepang bagi memudahkan perjalanan ke Tanah Suci.

PUTRAJAYA: Marah, kecewa dan sedih. Itulah luahan perasaan bakal jemaah umrah apabila gagal ‘diterbangkan’ oleh agensi umrah dan pelancongan seperti yang dijanjikan.

Ahmad Saifulrizan Mohd Puad ketika ditemui Sinar Harian di ibu pejabat agensi tersebut dekat sini pada Selasa berkata, beliau sepatutnya terbang ke Arab Saudi bersama 10 ahli keluarga lain pada hari ini.

“Sehingga sekarang, kami tidak mengetahui dengan jelas alasan-alasan penangguhan penerbangan,” katanya.

Menurutnya, banyak perbelanjaaan untuk persiapan telah pun dibuat selain membayar penuh kos umrah sekitar RM9,000 dan RM500 untuk surcaj cuti persekolahan bagi setiap ahli keluarga.

“Kita dah habis banyak (untuk menunaikan umrah) tetapi apabila jadi seperti ini, kami sangat kecewa,” katanya.

Menurutnya, lebih menyedihkan beliau bersama keluarga telah menyewa rumah inap di Sepang bagi memudahkan perjalanan ke Tanah Suci.

“Kami belum lagi daftar masuk homestay kerana dari Kuantan terus ke sini untuk mendapatkan penjelasan daripada pihak pengurusan,” katanya.

Beliau yang menetap di Pahang berkata, pengurusan hanya memaklumkan bayaran penginapan hotel di Arab Saudi telah meningkat dari kos sebenar dan memberikan jawapan yang tidak meyakinkan.

Justeru, beliau menuntut syarikat itu membayar semula wang bayaran kira-kira RM95,000 dengan segera.

“Usahkan visa, tiket pun tidak ada,” katanya.

Sementara itu, seorang pegawai kerajaan yang enggan dikenali berkata, beliau kelu untuk menjelaskan penangguhan umrah kepada ibunya.

“Sewaktu saya beritahu emak untuk bawanya menunaikan umrah, dia menangis.

Segala persiapan kita telah lakukan dan apabila benda ini berlaku, saya tidak tahu bagaimana untuk beritahu emak kerana menaruh harapan tinggi,” katanya yang dijadual terbang pada esok.

Menerima nasib serupa, Norul Faizah Abdul Rahim berkata, dia dan suami masih merahsiakan penangguhan menunaikan umrah daripada ibu bapa.

Menurutnya, perjalanan umrah kumpulannya yang terdiri daripada 10 ahli keluarga telah ditangguh sebanyak empat kali.

Ujar Norul Faizah, mereka tertanya-tanya dan hilang arah apabila pegawai syarikat yang mengendali kumpulan senyap membisu apabila ditanya.

“Sehingga pagi tadi, dia hanya cakap flight kami ada tetapi apabila kami ke sini, dimaklumkan setakat jam 4.30 petang ini (Selasa) tiada penerbangan,” katanya.

Beliau berasa tertekan apabila perancangan rapi yang dibuat sebelum ini musnah dan menyifatkan perasaan kecewa dirasainya ketika ini sukar digambarkan.

“Kita sudah membuat bayaran penuh dan tidak berhutang sesen pun, tetapi mereka buat kami seperti ini,” katanya.

Dalam pada itu, wakil syarikat berkenaan ketika ditemui memaklumkan pihaknya akan mengeluarkan kenyataan dalam masa terdekat.

Awal bulan ini, Presiden Persatuan Agensi Pelancongan Umrah Dan Haji (PAPUH), Datuk Seri Razali Mohd Sham mendedahkan isu kartel serta monopoli tiket penerbangan membabitkan pakej umrah dan haji oleh beberapa syarikat gergasi sememangnya wujud dan menjadi punca kenaikan harga pakej ibadah berkenaan di negara ini.

Beberapa hari selepas itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan reman tujuh individu termasuk pengarah dan kakitangan syarikat pelancongan yang dipercayai terlibat dalam sindiket rasuah pengagihan kuota tiket penerbangan umrah membabitkan nilai RM10.8 juta.

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Syarikat arak sumbang derma, Dong Jiao Zong mahu kerajaan berfikiran terbuka

Gabungan Persekutuan Pertubuhan Lembaga Sekolah-Sekolah Cina Malaysia (Dong Jiao Zong) meminta kerajaan berfikiran terbuka dalam menerima sumbangan sebarang syarikat, termasuk syarikat minuman keras untuk membantu perkembangan pendidikan.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • “Selagi syarikat terlibat menjalankan perniagaan sah dan (derma) tanpa sebarang syarat sampingan, masyarakat sepatutnya menyambut baik sumbangan sosial syarikat, membantu perkembangan sekolah vernakular.
  • “Kerajaan juga seharusnya bersikap terbuka serta menggalakkan syarikat untuk berbakti kepada masyarakat,” kata Dong Jiao Zong menerusi kenyataan berbahasa Mandarin disiarkan di laman webnya pada Isnin.
  • Difahamkan, Dong Jiao Zong berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Ketua Pemuda PAS Selangor, Mohamed Sukri Omar yang sebelum ini mengkritik konsert amal dianjurkan di SJK (C) Tche Min di Sungai Pelek, Sepang kerana dicemari dengan penajaan syarikat gergasi minuman keras yang didakwa beliau secara terang-terangan sedang menormalisasi arak di sekolah. 
  • KPM juga mengambil perhatian serius isu berkenaan penganjuran program amal itu dan mengatakan siasatan lanjut sedang dijalankan pihaknya.
  • “Kami berpendapat Kementerian Pendidikan perlu memberikan penjelasan yang jelas mengenai perkara ini bagi mengelakkan halangan kepada pengumpulan dana sekolah rendah Cina,” kata Dong Jiao Zong.

KUALA LUMPUR — Gabungan Persekutuan Pertubuhan Lembaga Sekolah-Sekolah Cina Malaysia (Dong Jiao Zong) meminta kerajaan berfikiran terbuka dalam menerima sumbangan sebarang syarikat, termasuk syarikat minuman keras untuk membantu perkembangan pendidikan.

Dong Jiao Zong berkata selagi syarikat terbabit menjalankan perniagaan sah dan menyalurkan sumbangan atau derma tanpa sebarang syarat sampingan, masyarakat sepatutnya menyambut baik sumbangan sosial syarikat itu dan membantu perkembangan sekolah vernakular.

“Sokongan masyarakat terhadap perkembangan pendidikan dan syarikat memainkan tanggungjawab sosial mereka akan menjadikan pengumpulan sumber lebih efektif. 

“Selagi syarikat terlibat menjalankan perniagaan sah dan (derma) tanpa sebarang syarat sampingan, masyarakat sepatutnya menyambut baik sumbangan sosial syarikat, membantu perkembangan sekolah vernakular.

“Kerajaan juga seharusnya bersikap terbuka serta menggalakkan syarikat untuk berbakti kepada masyarakat,” kata Dong Jiao Zong menerusi kenyataan berbahasa Mandarin disiarkan di laman webnya pada Isnin.

Difahamkan, Dong Jiao Zong berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Ketua Pemuda PAS Selangor, Mohamed Sukri Omar yang sebelum ini mengkritik konsert amal dianjurkan di SJK (C) Tche Min di Sungai Pelek, Sepang kerana dicemari dengan penajaan syarikat gergasi minuman keras yang didakwa beliau secara terang-terangan sedang menormalisasi arak di sekolah.

Foto: Tangkap layar hantaran Ketua Pemuda PAS Selangor di Facebooknya.

Isu itu juga mendapat perhatian Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang menjelaskan sumbangan melibatkan hasil aktiviti perjudian, rokok, dadah, minuman keras dan seumpamanya yang boleh menjejaskan perkembangan potensi murid dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani adalah dilarang.

KPM berkata larangan itu adalah berdasarkan Surat Pekeliling Ikhtisas Bilangan 3 Tahun 2018, justeru pentadbir di institusi pendidikan KPM diingatkan supaya mematuhi garis panduan sedia ada berkaitan penganjuran program dan penerimaan sumbangan.

KPM juga mengambil perhatian serius isu berkenaan penganjuran program amal itu dan mengatakan siasatan lanjut sedang dijalankan pihaknya.

Mengulas kenyataan KPM, Dong Jiao Zong mengingatkan pihak berkuasa untuk mengekalkan penilaian profesional dan rasional serta tidak terpengaruh dengan bahasa politik. 

“Kami berpendapat Kementerian Pendidikan perlu memberikan penjelasan yang jelas mengenai perkara ini bagi mengelakkan halangan kepada pengumpulan dana sekolah rendah Cina.

“Perlu diketahui, sekolah Cina telah lama menghadapi masalah seperti bangunan yang uzur, kekurangan infrastruktur dan dana yang tidak mencukupi. 

“Selama 30 tahun lalu, syarikat alkohol TIGER bersama-sama individu prihatin telah aktif mengumpul dana untuk sekolah Cina, dengan berjaya mengumpul ratusan juta ringgit untuk beratus-ratus sekolah Cina di seluruh negara. 

“Sumbangan ini yang menguntungkan ramai pelajar sepatutnya dipuji, namun kini telah diputarbelitkan dengan tujuan mencetuskan konflik perkauman, merosakkan keharmonian masyarakat,” kata kumpulan pendidikan Cina itu. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending