Connect with us

Terkini

Konflik Palestin-Israel tidak jejas persiapan haji 2024

Lembaga Tabung Haji (TH) sentiasa komited dalam memastikan keselamatan jemaah haji walaupun ketika konflik Palestin-Israel dilihat semakin meruncing.

Wartawan TMT

Published

on

Konflik Palestin-Israel tidak jejas persiapan haji 2024
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd. Na’im Mokhtar, TH memberi jaminan konflik tersebut tidak akan menjejaskan persediaan untuk musim haji tahun hadapan.
  • “Persediaan untuk musim haji sudah pun bermula dan diteruskan seperti biasa walaupun ketika berlakunya konflik tersebut.
  • “TH memberi jaminan, 31,600 jemaah haji ini insya-Allah akan menunaikan haji. Bagaimanapun, kita tetap tertakluk pada panduan dan nasihat daripada Kementerian Luar Negeri dan Kementerian Haji Arab Saudi.

KUALA LUMPUR – Lembaga Tabung Haji (TH) sentiasa komited dalam memastikan keselamatan jemaah haji walaupun ketika konflik Palestin-Israel dilihat semakin meruncing.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd. Na’im Mokhtar, TH memberi jaminan konflik tersebut tidak akan menjejaskan persediaan untuk musim haji tahun hadapan.

“Persediaan untuk musim haji sudah pun bermula dan diteruskan seperti biasa walaupun ketika berlakunya konflik tersebut.

“TH memberi jaminan, 31,600 jemaah haji ini insya-Allah akan menunaikan haji. Bagaimanapun, kita tetap tertakluk pada panduan dan nasihat daripada Kementerian Luar Negeri dan Kementerian Haji Arab Saudi.

“Mereka yang akan menentukan. Oleh itu, apa sahaja arahan atau panduan daripada mereka akan dipatuhi oleh TH,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di Majlis Penghargaan TH kepada Jemaah Haji 144H/2023M di Menara TH Tun Razak, di sini, hari ini.

Tambah Mohd. Na’im, isu keselamatan para jemaah sudah lama menjadi keutamaan pihak TH dan juga kerajaan Arab Saudi.

Advertisement

“Dari segi keselamatan, TH dan kerajaan Arab Saudi sudah menyediakan insurans dan takaful sejurus selepas jemaah haji terima visa.

“Diharapkan dengan jaminan ini, jemaah haji lebih tenang untuk menunaikan ibadah,” katanya. 

Sumber: Kosmo

Author

Terkini

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu – Saifuddin

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Wartawan TMT

Published

on

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu - Saifuddin
Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (kiri) & Pengarah Lawyers for Liberty, Zaid Malek (kanan).
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.
  • Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.
  • “Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.
  • “Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.
  • Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

Tanjung Malim: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.

“Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.

“Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta.

“Kalau ada penolakan contohnya mereka pemegang pasport negara melakukan kesalahan di luar seperti tinggal lebih masa, apabila membuat permohonan semula pasport sudah semestinya ada semakan dan mungkin berakhir dengan tidak lulus.

“Tetapi kerana bahasa Melayu…tiada,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Komisioner Jeneral Penjara, Datuk Nordin Mohamad; Ketua Pengarah Rela, Datuk Yahya Sulaiman dan Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri.

Advertisement

Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

“Mengenakan syarat seperti itu adalah menyalahi undang-undang, keterlaluan dan akan menimbulkan kebimbangan di kalangan orang ramai,” kata Zaid seperti dilaporkan sebuah portal berita tempatan.

Mengulas lanjut, Saifuddin Nasution berkata, sebagai warganegara adalah menjadi kewajipan untuk menguasai bahasa Melayu selaras martabatnya sebagai bahasa rasmi seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Perkara yang kita tekankan adalah setiap warganegara Malaysia apabila berurusan di kaunter kerajaan paling kurang boleh berbahasa Melayu.

“Baik LFL atau pihak lain, jangan putar belit sampai seolah-olah syarat permohonan adalah bahasa, padahal kita tak pernah ungkap.

“Saya anjurkan semua warganegara termasuk LFL utamakan dahulu bahasa Melayu,” katanya.

Advertisement

Terdahulu, seorang wanita mendakwa diherdik oleh pegawai imigresen di Pusat Transformasi Bandar (UTC), Johor gara-gara tidak tidak fasih berbahasa Melayu semasa memohon pembaharuan pasport anaknya.

Sumber : Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending