Connect with us

Terkini

EU lantik Marion Lalisse tangani isu Islamofobia

Kesatuan Eropah (EU) komited menangani isu islamophobia dalam kalangan negara-negara anggota selain menegaskan tidak pernah memandang ringan isu tersebut.

Wartawan TMT

Published

on

EU lantik Marion Lalisse tangani isu Islamofobia
Foto: Marion Lalisse.
  • Kesatuan Eropah (EU) komited menangani isu islamophobia dalam kalangan negara-negara anggota dan tidak pernah memandang ringan isu tersebut.
  • Bagi menjayakan komitmen itu, EU melantik, Marion Lalisse untuk melihat, mengkaji dan mencadangkan usaha-usaha yang boleh dilakukan dalam menangani masalah berkenaan. 
  • Perkara itu ditegaskan oleh Duta Delegasi EU, Michalis Rokas kepada Utusan Malaysia dalam satu temu bual di pejabatnya di sini Selasa lalu.

PETALING JAYA: Kesatuan Eropah (EU) komited menangani isu islamophobia dalam kalangan negara-negara anggota selain menegaskan tidak pernah memandang ringan isu tersebut.

Bagi menjayakan komitmen itu, EU melantik wakil dari benua berkenaan, Marion Lalisse untuk melihat, mengkaji dan mencadangkan usaha-usaha yang boleh dilakukan dalam menangani masalah berkenaan. 

Perkara itu ditegaskan Duta Delegasi EU ke Malaysia, Michalis Rokas kepada Utusan Malaysia dalam satu temu bual di pejabatnya di sini Selasa lalu.

Malah, Rokas juga mahu Malaysia terus yakin dengan segala usaha blok negara itu dalam menangani ancaman Islamofobia yang masih membelenggu dunia. 

LANTIK PENYELARAS BAHARU

“Suruhanjaya Eropah melantik Marion Lalisse sebagai penyelaras baharu untuk memerangi kebencian anti-Islam.

“Lalisse akan bekerjasama dengan negara anggota, institusi Eropah, masyarakat sivil dan ahli akademik untuk mengukuhkan tindak balas dasar dalam menangani sentimen kebencian dan anti-Islam yang wujud di benua ini. 

“Dalam peranan baharunya, Lalisse akan menjadi titik hubungan utama bagi organisasi lain yang turut terlibat dalam membanteras isu ini di EU,” jelasnya. 

Tegas Rokas, setiap negara anggota kesatuan itu tidak menyokong sebarang tindakan atau mana-mana badan yang sengaja mencetus provokasi terhadap umat Islam bukan sahaja di benua ini, malah di seluruh dunia.

EU SENTIASA BERSATU

“Negara-negara anggota EU sentiasa bersatu dan sebulat suara dalam pelbagai hal dan kami mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan yang menyentuh sensitiviti agama Islam.

” Kami tidak akan berkompromi mahupun menyokong tindakan sedemikian. Malah kami turut mengadakan perbincangan bersama dan  mewujudkan usaha bagi membendung masalah islamophobia yang masih menular di benua ini,” katanya. 

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan ahli politik pelampau warga Denmark- Sweden, Rasmus Paludan yang bertindak membakar al-Quran di Stockholm pada 21 Januari lalu.

Sebelum ini, media melaporkan, Paludan menyertai bantahan di hadapan Kedutaan Turkiye di Stockholm, di bawah perlindungan ketat polis dengan kehadiran kira-kira 100 orang termasuk sejumlah besar wartawan.

Selepas mengecam hampir sejam yang mana dia menyerang Islam dan imigresen di Sweden, Paludan membakar al-Quran dengan pemetik api.

Lebih mengecewakan, akhbar The Washington Post melaporkan, ahli politik itu didakwa menerima permit daripada kerajaan Sweden untuk membakar kitab suci umat Islam itu.

TIDAK BERAT SEBELAH

Selain itu, beliau menegaskan, EU tidak berat sebelah dalam mengendalikan masalah pelarian dan migran dari negara-negara Islam yang mendapatkan perlindungan di negara-negara benua Eropah. 

” Untuk pengetahuan, setiap pelarian atau pencari suaka yang memasuki Eropah diberi layanan baik dan turut disediakan tempat perlindungan yang selesa. Kami malah mempunyai data yang menunjukkan negara-negara EU tidak pernah menghantar pulang pelarian-pelarian ini. 

” Berdasarkan rekod perbelanjaan, EU juga sebenarnya merupakan penyumbang terbesar bantuan kemanusiaan di Palestin dan turut mengambil berat tentang penderitaan umat Islam yang ditindas di negara itu,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending