Connect with us

Terkini

Bajet 2023: Perlu tindakan radikal tingkat penguasaan ekonomi Bumiputera

Belanjawan 2023 yang akan dibentangkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memerlukan tindakan radikal bagi meningkatkan penguasaan ekonomi Bumiputera yang ingin melihat perubahan berdasarkan pemilihan mereka pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Bajet 2023: Perlu tindakan radikal tingkat penguasaan ekonomi Bumiputera
Foto: Felo Kanan Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Ahmad Yazid Othman.
  • Ini kerana peruntukan besar pada agensi yang perjuangkan agenda Bumiputera sahaja tidak mencukupi. – Felo Kanan Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Ahmad Yazid Othman
  • “Negara perlukan satu kaedah baharu bagaimana belanjawan kali ini dapat beri kesan segera pada komuniti Bumiputera yang kini sudah jemu dengan slogan, namun gagal capai kejayaan diimpikan.”
  • “Kerajaan perlu kenal pasti pasaran atau peluang dalam sektor baharu mahupun berteknologi tinggi untuk bangunkan usahawan Bumiputera yang berdaya saing.”
  • “Gejala Ali Baba perlu dihapuskan dan rasuah perlu dinyahkan supaya ketirisan tidak berulang kerana tindakan itu jahanamkan agenda serta tingkatkan jurang kekayaan antara rakyat Malaysia,” katanya.

KUALA LUMPUR: Belanjawan 2023 yang akan dibentangkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memerlukan tindakan radikal bagi meningkatkan penguasaan ekonomi Bumiputera yang ingin melihat perubahan berdasarkan pemilihan mereka pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

Felo Kanan Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Ahmad Yazid Othman, berkata ini kerana peruntukan besar pada agensi yang memperjuangkan agenda Bumiputera sahaja tidak mencukupi.

Katanya, negara memerlukan satu kaedah baharu bagaimana belanjawan kali ini dapat memberi kesan segera pada komuniti Bumiputera yang kini sudah jemu dengan slogan, namun gagal mencapai kejayaan yang diimpikan.

“Kerajaan perlu mengenal pasti pasaran atau peluang dalam sektor baharu mahupun berteknologi tinggi untuk membangunkan usahawan Bumiputera yang berdaya saing.

“Ini penting supaya ekosistem perniagaan akan memastikan kemajuan dan peningkatan modal dan pembangunan kemampuan yang sebenarnya.

“Gejala Ali Baba perlu dihapuskan dan rasuah perlu dinyahkan supaya ketirisan tidak berulang kerana tindakan itu menjahanamkan agenda serta meningkatkan jurang kekayaan antara rakyat Malaysia,” katanya melalui kenyataan hari ini.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan dijadual membentangkan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat jam 4 petang ini. Ia belanjawan pertama akan dibentangkan di bawah Kerajaan Perpaduan oleh pimpinan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu.

Perdana Menteri pada 20 Disember lalu membentangkan peruntukan khas (bajet mini) di bawah Akta Kumpulan Wang Disatukan (Perbelanjaan Masuk Akaun) 2022 yang berkuat kuasa 1 Januari 2023 bagi tujuan perbelanjaan perkhidmatan membabitkan wang sejumlah RM107,718,676,650.

Sebelum ini, Bajet 2023 disediakan kerajaan pimpinan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tidak sempat dibahas dan diluluskan, sebelum terbubarnya Parlimen pada 10 Oktober 2022 bagi memberi laluan untuk PRU15.

Dalam pada itu, Ahmad Yazid berharap sejajar aspirasi Madani, kerajaan tidak menjadikan pencapaian Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebagai sasaran utama atau mengutamakan pelaburan asing atas kepentingan pelabur tempatan.

Sebaliknya, beliau meminta kerajaan terus memperjuangkan dasar meningkatkan gaji pekerja sebagai cara utama meningkatkan pendapatan isi rumah rakyat.

“Galakan dalam bentuk dana atau pembebasan cukai untuk mengubah semula struktur ekonomi perlu diperkuatkan supaya setiap sektor tidak didominasi oleh mana-mana kumpulan, tetapi memacu pertumbuhan dan inovasi.

“Pengurangan dominasi mana-mana kaum dalam semua sektor juga mampu mengurangkan jurang kekayaan dalam kalangan Bumiputera mahupun bukan, di Sabah Sarawak serta Semenanjung.

“Oleh itu, walaupun belanjawan hanya sebagai peruntukan tahunan, ia perlu seiring dengan sasaran utama Rancangan Malaysia ke-12 dengan matlamat jelas yang boleh diukur,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Segera lapor SPRM jika jadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa pihak yang percaya mereka telah menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki.
  • SPRM gesa pihak yang percaya mereka menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.
  • “Sekiranya SPRM menerima apa-apa maklumat atau laporan mengenai penyelewengan hal-hal berkaitan perkara jenayah yang menukar status tanah rizab Melayu kepada hak milik kekal (free hold) merupakan kesalahan jenayah yang sudah tentu kita akan lakukan siasatan,” kata Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki kepada media hari ini.
  • Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Prapelancaran Projek Kerjasama Penerbitan dan Program Penerapan Nilai Integriti (Antirasuah) Usaha Sama SPRM dan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia di Pusat Dagangan Dunia di sini.
  • Semalam, seorang pengarah urusan syarikat hartanah ditahan SPRM untuk membantu siasatan kes pemecahan lot membabitkan kira-kira 650 hektar tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu di Mukim Manjong, Setiawan, Perak.

KUALA LUMPUR — Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa pihak yang percaya mereka telah menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki bagaimanapun berkata, setakat ini pihaknya belum menerima sebarang laporan berkaitan kes seperti itu dari negeri-negeri lain dan menyifatkan apa yang berlaku di Perak baru-baru ini sebagai kes terpencil.

“Sekiranya SPRM menerima apa-apa maklumat atau laporan mengenai penyelewengan hal-hal berkaitan perkara jenayah yang menukar status tanah rizab Melayu kepada hak milik kekal (free hold) merupakan kesalahan jenayah yang sudah tentu kita akan lakukan siasatan,” katanya kepada media hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Prapelancaran Projek Kerjasama Penerbitan dan Program Penerapan Nilai Integriti (Antirasuah) Usaha Sama SPRM dan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia di Pusat Dagangan Dunia di sini.

Turut hadir Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia (KPPM) Azman Adnan.

Semalam, seorang pengarah urusan sebuah syarikat hartanah ditahan SPRM untuk membantu siasatan kes pemecahan lot membabitkan kira-kira 650 hektar tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu di Mukim Manjong, Setiawan, Perak.

Difahamkan, syarikat suspek berusia 44 tahun itu dipercayai terbabit melakukan pemecahan lot tanah di mukim berkenaan menjadi tanah bukan Melayu, seterusya dijual menjadi lot rumah dan banglo.

Siasatan SPRM juga mendapati sejumlah 317 lot dipecahkan kepada individu serta syarikat yang sebahagian besarnya adalah bukan Melayu.

Penahanan itu adalah rentetan kepada tangkapan seorang bekas Timbalan Pendaftar Hakmilik di Pejabat Tanah dan Galian Perak yang sudah dituduh di Mahkamah Sesyen Ipoh, bulan lalu. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending