Connect with us

Terkini

Akui ‘terlalu ekstrem’, Guang Yik mohon maaf atas ucapan rasis

Bekas pemain badminton negara, Bong Guang Yik tampil membuat permohonan maaf susulan ucapan perkauman dan pertikaian agama yang menjadi kontroversi baru-baru ini.

Rasyidah Zulkifli

Published

on

Akui ‘terlalu ekstrem’, Guan Yik mohon maaf atas ucapan rasis
Foto: Bekas pemain badminton negara, Bong Guang Yik
  • “Di sini saya ingin memohon maaf kepada rakan badminton Melayu di Malaysia. Minta maaf,” kata bekas pemain badminton negara, Bong Guang Yik.
  • Guan Yik mengakui disebabkan isu perkauman yang dibangkitkanya, pemain-pemain badminton Melayu di Malaysia berasa “tidak seronok”.
  • Dia mengakui bersifat terlampau ekstrem dalam melontarkan pendapat sehingga mengundang kemarahan banyak pihak.
  • “Namun di bahagian akhir memang tidak patut saya kaitkan isu perkauman,” katanya. 

 

KUALA LUMPUR – Bekas pemain badminton negara, Bong Guang Yik tampil membuat permohonan maaf susulan ucapan perkauman dan pertikaian agama yang menjadi kontroversi baru-baru ini.

“Di sini saya ingin memohon maaf kepada rakan badminton Melayu di Malaysia. Minta maaf. 

“Kandungan video ini saya kata masalah BAM tetapi di bahagian belakang saya kaitkan dengan isu perkauman,” katanya dalam satu video hari ini.

Guang Yik mengakui disebabkan isu perkauman yang dibangkitkanya, pemain-pemain badminton Melayu di Malaysia berasa “tidak seronok”.

“Sebenarnya dalam video itu, saya mengaku saya terlalu ekstrem. Saya menegur kerana saya sayang. 

“Saya hanya harap kebaikan untuk BAM kerana jika sukan badminton Malaysia bagus yang mendapat manfaat adalah kita. 

“Kita yang terlibat dalam bidang badminton kita akan ada rasa bangga pasukan badminton Malaysia bagus,” katanya.

Dia juga berharap agar tahap pengurusan pihak Persatuan Badminton Malaysia (BAM) bagus dalam segala peringkat yang akan melahirkan atlet-atlet yang cemerlang.

“Namun di bahagian akhir memang tidak patut saya kaitkan isu perkauman,” katanya. 

Sebelum ini, Guang Yik membuat kenyataan rasis yang mengatakan kaum Melayu hanya tahu makan dan sembahyang lima kali sehari tanpa niat menguruskan BAM dengan baik.

Kenyataan melampau itu bukan sahaja menimbulkan kemarahan warganet, selain turut mengundang kecaman daripada Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh.

BAM juga dilapor akan menghantar aduan rasmi kepada Persatuan Badminton China CBA untuk tindakan  lanjut.

Tegas BAM, komen yang memecah belahkan seperti ini tidak mempunyai tempat dalam masyarakat terutamanya di negara kita dan tidak boleh dibiarkan. – The Merdeka Times

Author

Terkini

Segera lapor SPRM jika jadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa pihak yang percaya mereka telah menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki.
  • SPRM gesa pihak yang percaya mereka menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.
  • “Sekiranya SPRM menerima apa-apa maklumat atau laporan mengenai penyelewengan hal-hal berkaitan perkara jenayah yang menukar status tanah rizab Melayu kepada hak milik kekal (free hold) merupakan kesalahan jenayah yang sudah tentu kita akan lakukan siasatan,” kata Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki kepada media hari ini.
  • Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Prapelancaran Projek Kerjasama Penerbitan dan Program Penerapan Nilai Integriti (Antirasuah) Usaha Sama SPRM dan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia di Pusat Dagangan Dunia di sini.
  • Semalam, seorang pengarah urusan syarikat hartanah ditahan SPRM untuk membantu siasatan kes pemecahan lot membabitkan kira-kira 650 hektar tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu di Mukim Manjong, Setiawan, Perak.

KUALA LUMPUR — Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa pihak yang percaya mereka telah menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki bagaimanapun berkata, setakat ini pihaknya belum menerima sebarang laporan berkaitan kes seperti itu dari negeri-negeri lain dan menyifatkan apa yang berlaku di Perak baru-baru ini sebagai kes terpencil.

“Sekiranya SPRM menerima apa-apa maklumat atau laporan mengenai penyelewengan hal-hal berkaitan perkara jenayah yang menukar status tanah rizab Melayu kepada hak milik kekal (free hold) merupakan kesalahan jenayah yang sudah tentu kita akan lakukan siasatan,” katanya kepada media hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Prapelancaran Projek Kerjasama Penerbitan dan Program Penerapan Nilai Integriti (Antirasuah) Usaha Sama SPRM dan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia di Pusat Dagangan Dunia di sini.

Turut hadir Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia (KPPM) Azman Adnan.

Semalam, seorang pengarah urusan sebuah syarikat hartanah ditahan SPRM untuk membantu siasatan kes pemecahan lot membabitkan kira-kira 650 hektar tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu di Mukim Manjong, Setiawan, Perak.

Difahamkan, syarikat suspek berusia 44 tahun itu dipercayai terbabit melakukan pemecahan lot tanah di mukim berkenaan menjadi tanah bukan Melayu, seterusya dijual menjadi lot rumah dan banglo.

Siasatan SPRM juga mendapati sejumlah 317 lot dipecahkan kepada individu serta syarikat yang sebahagian besarnya adalah bukan Melayu.

Penahanan itu adalah rentetan kepada tangkapan seorang bekas Timbalan Pendaftar Hakmilik di Pejabat Tanah dan Galian Perak yang sudah dituduh di Mahkamah Sesyen Ipoh, bulan lalu. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending