Connect with us

Terkini

Mustafa Akyol bukan ahli agama, pandangannya liberal dan naif – Mufti Perlis

“Mustafa Akyol bukan seorang agamawan. Dia merupakan pelajar sains politik, tidak mempunyai sebarang latar belakang pengajian agama,” demikian kata Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin mengulas isu sebuah portal berita tempatan yang mendapatkan respon Mustafa Akyol dari Turkiye mengenai Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) melarang pelancong berpakaian mencolok mata di pantai negeri itu.

Ruszaini Ruslan

Published

on

Mustafa Akyol bukan ahli agama, pandangannya liberal dan naif – Mufti Perlis
Foto: Mustafa Akyol (kiri), Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin (kanan).
  • “Dia tidak pernah diiktiraf sebagai ahli agama di Turkiye, apatah lagi di peringkat antarabangsa. Mustafa Akyol tidak pernah dikenali sebagai ahli agama.” 
  • “Itu adalah pemikiran yang naif dari seorang pelajar political science yang mengaku liberal, seperti Mustafa Akyol, dan kemudian menggunakan nas agama untuk menghalalkan perkara-perkara yang tak dihalalkan oleh dunia Barat sekalipun. Di Barat pun, kalau bertelanjang akan diambil tindakan.
  • “Isunya ialah, portal itu tidak bertanya kepada orang agama pun. Kenyataan itu bukan kenyataan orang agama. Sebab itu dengan kejahilan Mustafa Akyol itu, dia menyatakan seolah-olah Al-Quran hanya menyatakan perlu tundukkan pandangan. Benar, tapi Al-Quran juga ada bab etika berpakaian,” – Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin

“Mustafa Akyol bukan seorang agamawan. Dia merupakan pelajar sains politik, tidak mempunyai sebarang latar belakang pengajian agama,” demikian kata Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin mengulas isu sebuah portal berita tempatan yang mendapatkan respon Mustafa Akyol dari Turkiye mengenai Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) melarang pelancong berpakaian mencolok mata di pantai negeri itu.

“Dia bukan seorang tokoh agama. Aliran liberal melampau yang bebas daripada kepercayaan-kepercayaan asas berhubung dengan agama, itu adalah Mustafa Akyol. 

“Dia tidak pernah diiktiraf sebagai ahli agama di Turkiye, apatah lagi di peringkat antarabangsa. Mustafa Akyol tidak pernah dikenali sebagai ahli agama,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times hari ini.

Dalam pada itu, beliau turut berkata pandangan mengenai agama boleh dirujuk melalui sesiapa sahaja yang berilmu tanpa mengira dia orang tempatan mahupun luar negara. 

“Kita boleh merujuk pandangan agama dari sesiapa sahaja kalau dia berilmu, tidak terhad kepada dalam ataupun luar negara. Yang penting orang yang dirujuk itu mengetahui latar isu yang ditanya. 

“Islam tiada sifat ‘hanya setempat sahaja boleh menjawab, orang luar tak boleh jawab’. Jika dia ada pengetahuan tentang konteks isu itu dan juga pengetahuan tentang nas-nas yang berkaitan isu itu, barulah dia boleh menjawabnya.”

Beliau turut menyifatkan pandangan dari Mustafa Akyol yang diambil portal berkenaan adalah pandangan yang naif dan tidak boleh diterima oleh pertimbangan akademik dan logik akal yang kuat.

“Isunya ialah, portal itu tidak bertanya kepada orang agama pun. Kenyataan itu bukan kenyataan orang agama. Sebab itu dengan kejahilan Mustafa Akyol itu, dia menyatakan seolah-olah Al-Quran hanya menyatakan perlu tundukkan pandangan. Benar, tapi Al-Quran juga ada bab etika berpakaian. 

“Sekiranya kita menggunakan idea Mustafa Akyol itu, bererti boleh lah kita ke pejabat dengan bertelanjang bogel. Boleh lah perempuan tak pakai baju dan yang salah ialah orang yang melihat kemaluannya itu, bukannya dia yang menayangkan kemaluannya. 

“Itu adalah pemikiran yang naif dari seorang pelajar political science yang mengaku liberal, seperti Mustafa Akyol, dan kemudian menggunakan nas agama untuk menghalalkan perkara-perkara yang tak dihalalkan oleh dunia Barat sekalipun. Di Barat pun, kalau bertelanjang akan diambil tindakan.

Mengulas lanjut, beliau berkata tuntutan menundukkan pandangan yang disebut dalam Al-Quran bukanlah alasan untuk seseorang bebas berpakaian mendedahkan aurat sesuka hati.

“Dia jangan kata hanya bertelanjang yang diambil tindakan, ini (pelancong di pantai Melaka) bukan bertelanjang terus. Itu bukan argument. Argument nya, awak kata ‘bebas manusia memilih cara berpakaiannya, yang penting kita menundukkan pandangan’. Jadi, bebaslah dia nak menayangkan apa yang dia nak, yang penting kita tundukkan pandangan. 

“Kalau argument itu dipakai, tiadalah peraturan pakaian di mana-mana pun. Jadi ini adalah pandangan yang sangat naif, dan sangat tidak dapat diterima pada timbangan akademik dan logik akal yang kuat.” – The Merdeka Times

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending