Connect with us

Terkini

Pengikut ajaran Millah Abraham sesat – Mufti Selangor

“Pengikut ajaran Millah Abraham adalah sesat kerana mengikut ajaran yang palsu,” kata Mufti Selangor, Datuk Dr Anhar Opir.

Wartawan TMT

Published

on

Pengikut ajaran Millah Abraham sesat - Mufti Selangor
Foto: Datuk Dr Anhar Opir, Mufti Selangor.
  • Mufti Selangor, Datuk Dr Anhar Opir, berkata Jawatankuasa Fatwa Selangor pada 17 September 2015 putuskan Millah Abraham ajaran menyeleweng dan bercanggah ajaran Islam sebenar mengikut Ahli Sunnah Wal Jamaah.
  • Millah Abraham dipelopori Ahmad Musadeq dari Bogor, Indonesia yang tiba ke Malaysia sekitar 2013 dan nama Millah Abraham diambil menerusi al-Quran surah al-An’am ayat 161 dan bersandarkan surah an-Nahl ayat 123 yang terjemahannya diambil secara literal sedangkan tafsiran bukan seperti dinyatakan.
  • “Ajaran ini dakwa ia kerajaan baharu, dakwa ada rasul selepas Nabi Muhammad SAW, mereka mensyirikkan, mereka tidak ikut ajaran Millah Abraham dan mereka tidak laksanak solat lima waktu serta solat Jumaat.
  • “Mereka memahami al-Quran dengan tafsiran sendiri dan taksub dengan ajaran mereka hingga sanggup putuskan hubungan persaudaraan termasuk hubungan suami isteri.”

SHAH ALAM – “Pengikut ajaran Millah Abraham adalah sesat kerana mengikut ajaran yang palsu,” kata Mufti Selangor, Datuk Dr Anhar Opir.

Beliau berkata, Jawatankuasa Fatwa Selangor pada 17 September 2015 telah memutuskan Millah Abraham adalah ajaran yang menyeleweng dan bercanggah dengan ajaran Islam sebenar mengikut Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Menurutnya, Millah Abraham dipelopori oleh Ahmad Musadeq dari Bogor, Indonesia yang tiba ke Malaysia sekitar 2013 dan nama Millah Abraham diambil menerusi al-Quran surah al-An’am ayat 161 dan bersandarkan surah an-Nahl ayat 123 yang terjemahannya diambil secara literal sedangkan tafsiran bukan seperti yang dinyatakan.

“Ajaran ini mendakwa ia adalah kerajaan baharu, mendakwa ada rasul selepas Nabi Muhammad SAW, mereka mensyirikkan, mereka yang tidak mengikut ajaran Millah Abraham dan mereka tidak melaksanakan solat lima waktu serta solat Jumaat.

“Mereka juga memahami al-Quran dengan tafsiran mereka sendiri dan mereka taksub dengan ajaran mereka hingga sanggup memutuskan hubungan persaudaraan termasuk hubungan suami isteri.

“Oleh itu jauhi diri daripada ajaran yang menyeleweng dengan ajaran Islam ini supaya akidah kita selamat dah sahih,” katanya menerusi keterangan video dikongsikan di Facebook Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) pada Khamis.

Sebelum ini, seorang pelakon membuat pengakuan berani apabila mendedahkan dia merupakan salah seorang pengikut ajaran Millah Abraham.

Malah, pelakon lelaki tersebut meminta orang ramai melaporkannya kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN).

 

Sumber : Sinar Harian

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending