Connect with us

Terkini

Kertas ruqyah boleh digunakan sebagai ikhtiar, bukan untuk diniagakan – Mufti Pahang

Amalan menulis ayat Quran di atas kertas lalu direndam dan diminum airnya adalah dibenarkan, namun hanya melibatkan penggunaan dakwat jenis saffron yang boleh dimakan, kata Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman.  

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman. 
  • Amalan menulis ayat Quran di atas kertas lalu direndam dan diminum airnya adalah dibenarkan, namun hanya melibatkan penggunaan dakwat jenis saffron yang boleh dimakan, kata Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman. 
  • Bagaimanapun, katanya, amalan itu hanya digalakkan sebagai ikhtiar untuk merawat penyakit dan bukan untuk diniagakan.
  • “Jika ditulis dengan dakwat seperti saffron, itu tidak salah, ada ditulis di kitab-kitab tafsir. Kalau ditulis menggunakan dakwat yang memudaratkan itu tidak boleh,” katanya dipetik Malaysiakini pada Rabu.
  • “Kita tidak mahu peniaga menyalahgunakan ayat al-Quran dan tidak mahu ia dijadikan mainan,” katanya mengulas video tular memaparkan produk digelar kertas ruqyah (ruqyah paper) yang didakwa boleh menyembuhkan gangguan sihir, jin dan ‘penyakit ain’.

KUALA LUMPUR — Amalan menulis ayat Quran di atas kertas lalu direndam dan diminum airnya adalah dibenarkan, namun hanya melibatkan penggunaan dakwat jenis saffron yang boleh dimakan, kata Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman.  

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

“Jika ditulis dengan dakwat seperti saffron, itu tidak salah, ada ditulis di kitab-kitab tafsir. Kalau ditulis menggunakan dakwat yang memudaratkan itu tidak boleh,” katanya dipetik Malaysiakini pada Rabu.

Bagaimanapun, katanya amalan itu hanya digalakkan sebagai ikhtiar untuk merawat penyakit dan bukan untuk diniagakan.

“Dalam konteks perniagaan pula, ia bukan untuk diniagakan. Kita nak amalan itu berkat. Dalam Islam kita disarankan untuk membaca ayat-ayat al-Quran.

“Kita tidak mahu peniaga menyalahgunakan ayat al-Quran dan tidak mahu ia dijadikan mainan,” katanya mengulas video tular memaparkan produk digelar kertas ruqyah (ruqyah paper) yang didakwa boleh menyembuhkan gangguan sihir, jin dan ‘penyakit ain’.

Dijual pada harga bermula RM131, kertas ruqyah itu diperkenalkan sebuah syarikat di luar negara dan giat dipromosikan di laman sosial.

Video selama 1 minit 5 saat yang dikongsikan di laman X itu bagaimanapun mengundang reaksi orang ramai yang rata-ratanya beranggapan perbuatan itu salah dari sudut agama.

Mengulas lanjut, Abdul Rahman berkata Islam tidak membenarkan air yang dibacakan ayat al-Quran dilabel dan kemudiannya dijual untuk mendapatkan keuntungan.

“Air yang dibaca seperti khatam Quran, surah Yasin, ia tidak boleh dilabel untuk dijual. Kita tak nak begitu dan tidak dibenarkan untuk menulis begitu,” katanya.

Mengenai produk berkenaan, Abdul Rahman mencadangkan ia diperhalusi jawatankuasa fatwa sekiranya mahu dibawa masuk ke negara ini.

“Kita harus bawa isu ini untuk dibincangkan ke jawatankuasa fatwa. Jika produk ini hendak masuk ke Malaysia, ia juga haruslah mendapat kebenaran dari pihak Jakim,” katanya. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending