Connect with us

Terkini

PN kuasai semua kerusi Terengganu

Perikatan Nasional (PN) berjaya menyapu bersih semua lapan kerusi Parlimen di Terengganu dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Wartawan TMT

Published

on

PN kuasai semua kerusi Terengganu
Foto: Sumber Sinar Harian.
  • PN kekal kuasai Parlimen Marang, Dungun, Kuala Terengganu, Kuala Nerus, Setiu, Hulu Terengganu dan Kemaman.
  • Parlimen Besut yang merupakan kubu kuat BN turut jatuh ke tangan Pas.

KUALA TERENGGANU – Perikatan Nasional (PN) berjaya menyapu bersih semua lapan kerusi Parlimen di Terengganu dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

PN yang bertanding menggunakan logo bulan kekal menguasai Parlimen Marang, Dungun, Kuala Terengganu, Kuala Nerus, Setiu, Hulu Terengganu dan Kemaman.

Parlimen Besut yang merupakan kubu kuat BN turut jatuh ke tangan Pas.

Calon BN Parlimen Besut, Datuk Nawi Mohamad yang memperoleh 30,903 undi tewas kepada calon PN, Datuk Che Mohamad Zulkifly Jusoh dengan majoriti 18,666 undi.

Bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said yang pertama kali bertanding di Parlimen turut tewas kepada penyandang kerusi Parlimen Kemaman, Che Alias Hamid.

Ahmad memperolehi 38, 535 undi manakala Che Alias 65, 714 undi.

Di Parlimen Marang, Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang memperoleh kemenangan besar iaitu undi sebanyak 73,115 dengan majoriti 41,729 undi.

Keputusan itu menunjukkan peningkatan berbanding majoriti sebanyak 21,954 undi yang diperoleh pada PRU14 lalu.

Calon PN di Kuala Terengganu, Datuk Ahmad Amzad Hashim turut menang dengan majoriti besar apabila memperoleh 63,016 undi berbanding calon BN, Datuk Mohd Zubir Embong sebanyak 22,109 undi.

Penyandang kerusi Parlimen Hulu Terengganu, Datuk Rosol Wahid berjaya mempertahankan kedudukannya apabila memperolehi 42,910 undi, menewaskan pencabar terdekatnya, calon BN, Datuk Rozi Mamat dengan majoriti 15,734 undi.

Datuk Dr Alias Razak menang selesa di Parlimen Kuala Nerus dengan jumlah undi sebanyak 56,697 manakala calon BN, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali memperoleh 26,932 undi.

Wan Hassan Mohd Ramly pula bukan sahaja berjaya mengekalkan kedudukan sebagai Ahli Parlimen Dungun yang sudah masuk penggal ketiga tetapi menang bergaya dengan majoriti sebanyak 34, 105 undi untuk PRU15.

Beliau mendapat undi keseluruhan sebanyak 59,720 undi mengatasi calon BN, Nurhisam Johari sebanyak 25615 undi.

Penyandang kerusi Parlimen Setiu, Shaharizukirnain Abdul Kadir menang selesa dengan majoriti 19,032 undi apabila memperolehi 50,768 undi mengatasi tiga pencabar lain.

Calon BN, Datuk Abdul Rahman Mat Yasin terpaksa akur meraih 31,736 undi.

Sumber : Sinar Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending