Connect with us

Kolumnis

Nak undi siapa?

Sebelum bermula, saya ingin maklumkan bahawa posting ini lebih panjang dari biasa. Maka harap bersabar membaca. Komenlah setelah anda selesai membaca & memahaminya. Jazakumullahu Khairan

Firdaus Wong

Published

on

Nak undi siapa?
Foto: Firdaus Wong Wai Hung

Sebelum bermula, saya ingin maklumkan bahawa posting ini lebih panjang dari biasa. Maka harap bersabar membaca. Komenlah setelah anda selesai membaca & memahaminya. Jazakumullahu Khairan

Beberapa kenalan rapat saya bertanya kepada saya bagaimana untuk mengundi pada #pru15 kali ini. Mereka ini datang dari pelbagai latar belakang. Mereka bertanya kepada saya kerana tidak melihat banyak ‘posting’ tentang PRU di medsos saya.

Maka saya di sini saya ingin nukilkan beberapa dasar & prinsip yang saya kongsikan kepada kenalan-kenalan saya. Buat makluman yang mungkin baharu mengikuti medsos saya, saya bukan ahli kepada mana-mana parti politik atau menyokong mana-mana parti politik secara khusus.

Saya pernah dilabel orang BN, PN & PH kerana saya pernah bekerjasama atau terlibat secara langsung & tidak langsung dengan mereka untuk program dakwah. Saya dah lali dengan kecaman maka jikalau ada sesiapa terfikir untuk mengecam untuk jadikan saya ‘down’, nasihat saya adalah agar tidak perlu bazir masa & tenaga anda. Fokus pada sesuatu yang lebih bermanfaat.

Saya meraikan perbezaan pendapat dari sahabat-sahabat semua tetapi pastikan komentar anda mengikuti adab & akhlak Islamiah. Label melabel & menghina serta mencarutĀ  akan menyebabkan komen anda dipadamkan atau anda akan diblok terus.

Posting ini agak panjang maka anda perlu bersabar untuk membacanya. Sila baca sehingga habis sebelum komen kerana barangkali komentar atau persoalan anda itu sudah saya kupas dalam status ini.

Advertisement

1) Sebagai Muslim, panduan kita dalam membuat keputusan adalah berdasarkan ajaran Islam. Tidak boleh seorang yang beriman apabila Allah & RasulNya telah membuat suatu ketetapan lalu kita tetap memilih yang lain kecuali kita orang yang sesat. (33:36)

2) Panduan kita adalah Quran & Sunnah, maka sebagai Muslim kita menyokong apa sahaja yang BAIK & BETUL serta kita MENOLAK & MENENTANG apa-apa sahaja yang bercanggah dengan ajaran Islam dan ini termasuklah rasuah & pecah amanah.Ā 

Apa yang baik & tidak baik, neraca pertimbangan kita adalah Quran & Sunnah bukan apa kata ahli politik dan masyarakat. Kita dahulukan Allah & Rasul.

Kita juga perlu memilih pemimpin yang kuat/berkemampuan & amanah. (28:26)

3) Kita perlu memahami realiti dalam politik & #PRU15 bahawa kita bukannya sedang memilih calon atau parti atau gabungan yang terbaik di antara yang terbaik tetapi kita sedang memilih MANA YANG PALING KURANG MUDARAT BERBANDING DENGAN MUDARAT YANG LAIN.

4) Di dalam Islam, tidak semua mudarat itu adalah pada tingkatan yang sama sebagaimana dosa-dosa tidaklah dalam peringkat yang sama maka sebab itu kita ada dosa kecil & dosa besar sehinggakan di dalam dosa-dosa kecil & besar itu juga adalah tingkatan-tingkatannya yang berbeza. Satu dosa besar dengan dosa besar yang lain tidak berada pada tingkatan atau kedudukan yang sama.

Advertisement

Contoh rasuah, pecah amanah, kesaksian palsu & syirik itu merupakan dosa-dosa besar di dalam besar tetapi apakah semua dosa-dosa itu dalam tingkatan yang sama atau ada dosa besar itu lebih BERAT berbanding dengan DOSA BESAR yang lain?

Hatta di dalam syirikĀ  (menyekutukan Allah) merupakan dosa terbesar di dalam Islam yang jikalau seseorang mati dalam keadaan mensyirikkan Allah, maka neraka tempat akhirnya. (4:48/116) Namun, di dalam syirik itu juga ada syirik kecil & syirik besar.

Syirik kecil seperti riyak menyebabkan pelaku tidak mendapat pahala di atas apa yang dikerjakan sedangkan syirik besar menyebabkan seseorang itu terkeluar dari agama Islam.

5) Dalam situasi politik negara, majoriti jikalau bukan semua parti & ahli politik menentang rasuah. Sebagaimana saya nyatakan di perkara no. 2, sebagai Muslim juga kita menentang rasuah.

Tiada seorang pun Muslim yang waras akalnya dan sihat imannya akan setuju dan menyokong rasuah.

Maka persoalannya, gabungan parti politik mana kah yang tidak terpalit dengan isu rasuah sama ada dituduh terlibat dalam rasuah tetapi belum didakwa, dituduh terlibat dalam kes rasuah dan telah didakwa, dituduh terlibat dalam kes rasuah tetapi digugurkan kes atau didakwa dalam kes rasuah & dijatuhkan hukuman?

Advertisement

Majoriti jikalau bukan semua GABUNGAN PARTI POLITIK mempunyai isu rasuah cuma skala rasuah setiap gabungan parti itu sahaja yang berbeza.

6) Rasuah adalah dosa besar maka jikalau kita HANYA PERLU MEMILIH berdasarkan indeks rasuah semata-mata, maka kita perlu memilih gabungan parti manakah yang paling kurang isu rasuahnya. Kita pilih yang paling kurang mudarat.

7) Rasuah merupakan dosa besar & begitu juga syirik, namun sudah tentu syirik lebih BERAT berbanding dengan rasuah. Saya membenci pelaku dan pemberi rasuah kerana rasuah adalah dosa besar. Islam menentang rasuah. Baginda Sallalahu Alaihi Wasalam melaknat pemberi & penerima rasuah!

Nabi Sallalahu Alaihi Wasalam diutuskan untuk amar makruf nahi mungkar dan kemungkaran paling besar yang Baginda cuma basmi adalah kesyirikkan & menegakkan tauhid selain menegakkan keadilan. Namun tiada kompromi dalam syirik.

Maka inilah keutamaan yang harus diberikan pertimbangan sewajarnya dalam mengundi dalam #PRU15 nanti. Sekali lagi, terpulang untuk sahabat-sahabat bersetuju atau tidak. Jikalau tidak bersetuju, maka sahabat boleh kemukakan dalil dari Quran & Sunnah dan bukannya sekadar emosi mahupun retorik.

Kita jadikan Quran & Sunnah sebagai kayu ukur perbincangan. Orang Belum Muslim ada kayu ukur mereka yang tersendiri yang mungkin ada yang sama dan mungkin ada yang berbeza dari orang beriman. Berikut adalah senarai keutamaan dalam mengundi;

Advertisement
  1. A) TIDAK MENGUNDI calon dari gabungan yang memiliki LEBIH RAMAI pemimpin yang menyokong & membantu pemurtadan orang Islam, membantu pemurtadan dan kesesatan seperti penyebaran agama lain, Liberalisasi, menghina Islam. (PEMARKAHAN 50 PERATUS)

“Sampaikanlah khabar berita kepada orang-orang munafik: bahawa sesungguhnya disediakan untuk mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya;(Iaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Tidaklah patut mereka (orang-orang munafik) mencari kekuatan dan kemuliaan di sisi orang-orang kafir itu, kerana sesungguhnya kekuatan dan kemuliaan itu semuanya ialah milik Allah, (diberikannya kepada sesiapa yang dikehendakiNya).”

(An-Nisaa’ 4:138-139)

  1. B) TIDAK MENGUNDI calon dari gabungan yang memiliki LEBIH RAMAI pemimpin yang menyanjung pemimpin dan pergerakan atau parti politik luar negara yang menzalimi umat Islam.
  2. C) TIDAK MENGUNDI calon dari gabungan yang memiliki LEBIH RAMAI pemimpin yang terpalit dengan rasuah dan pecah amanah. (PEMARKAHAN 15 PERATUS)
  3. D) TIDAK MENGUNDI calon dari gabungan yang memiliki LEBIH RAMAI pemimpin yang menyokong pergerakan pengganas yang akan mengugat keselamatan & keamanan negara. (PEMARKAHAN 10 PERATUS)
  4. E) TIDAK MENGUNDI calon yang hanya muncul & turun padang bila musim PRU.
  5. F) UNDI calon dari gabungan parti yang mempunyai polisi ekonomi lebih baik.

UNDI calon dari gabungan yang paling kurang mudarat terhadap Islam, Muslim dan keselamatan serta kesejahteraan negara. Tugas saya hanyalah sekadar berkongsi dan sekali lagi saya tegaskan, sahabat-sahabat Muslim yang lain boleh berbeza pandangan dengan saya dalam senarai di atas.

Jikalau sahabat ingin berbeza, tiada masalah. Anda dibenarkan untuk berkongsi senarai anda di ruangan komen dan membawakan dali-dalil yang menyokong prinsip anda. PASTIKAN kita menjaga adab dan akhlak dalam perbincangan.

Apa-apapun, ingatlah bahawa Allah jualah yang memberikan kekuasaan kepada siapa yang Dia kehendaki;

“Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.”

(A-li’Imraan 3:26)

Yang diberikan kuasa tidak semestinya mulia di sisi Allah manakala yang tidak diberikan kuasa tidak semestinya dihina oleh Allah. Siapapun yang bakal berkuasa, ingatlah bahawa pemimpin adalah cerminan rakyatnya.

Advertisement

Jikalau baiknya rakyat, maka In Sha Allah kita akan mendapat pemimpin yang baik. Jikalau buruknya rakyat, maka buruklah juga pemimpinnya.

Nabi Sallalahu Alaihi Wasalam pemimpin yang hebat kerana adanya rakyat bawahan yang hebat seperti Abu Bakar, Umar, Uthman dan sebagainya. Empat Khulafa Ar-Rasyidin hebat kerana rakyatnya juga hebat.

“Dan demikianlah Kami jadikan sebahagian dari orang-orang yang zalim itu kawan rapat dengan sebahagian yang lain, disebabkan apa yang mereka telah usahakan (dari perbuatan-perbuatan kufur dan maksiat itu).”

(Al-An’aam 6:129)

 

Sumber : Facebook Firdaus Wong Wai Hung

Advertisement

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak menggambarkan pendirian The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

 

Kolumnis

Kes Ebit Lew: pendakwaan di mahkamah hanya berlaku jika cukup elemen bagi setiap pertuduhan – peguam

Minggu lalu berlangsung perbicaraan Ebit Lew di mahkamah. Sudah tentu terdapat pelbagai pandangan yang berbeza dari orang awam.

Nor Zabetha

Published

on

Kes Ebit Lew: pendakwaan di mahkamah hanya berlaku jika cukup elemen bagi setiap pertuduhan - peguam
Foto: Ebit Lew bersama peguamnya.

Minggu lalu berlangsung perbicaraan Ebit Lew di mahkamah.

Sudah tentu terdapat pelbagai pandangan yang berbeza dari orang awam. Terdapat pihak yang mendakwa, tuduhan terhadap Ebit Lew adalah fitnah dan segala prosiding di mahkamah ini adalah merupakan satu penganiayaan.

Proses mahkamah bukanlah suatu penganiayaan tetapi untuk membuktikan sesuatu kes melalui sistem perundangan. Medannya tidak sama seperti perdebatan dalam kalangan netizen yang berlandaskan kepercayaan, logik atau minat tetapi perbicaraan di mahkamah berdasarkan dokumen dan keterangan saksi-saksi.Ā 

Bagi kes jenayah terhadap tertuduh,Ā  dimulakan dari siasatan oleh pihak polis, pertuduhan di mahkamah, perbicaraan dan diikuti dengan keputusan sama ada denda, penjara, sebatan atau gabungan kepada mana-mana hukuman (tertakluk kepada jenis kesalahan).

Dalam kes terhadap Ebit Lew ini, mangsa juga turut menuntut secara tuntutan sivil bagi gangguan seksual. Bagi tuntutan sivil, dimulakan dengan tindakan saman dan pembelaan iaitu, peringkat pliding dan diikuti dengan perbicaraan dan seterusnya keputusan.Ā 

Bagi kes sivil, keputusan ini tidak dipanggil hukuman tetapi jika Plaintif berjaya membuktikan kesnya mahkamah boleh mengarahkan perintah bayaran ganti rugi dan perintah-perintah lain seperti injunksi, permohonan maaf atau lain-lain (tertakluk kepada perintah).

Advertisement

Ebit Lew dituduh dengan 11 pertuduhan gangguan seksual di bawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan. Jika sabit kesalahan, boleh dikenakan hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya bagi setiap pertuduhan.

Untuk memulakan sesuatu tindakan di mahkamah bagi satu kes jenayah, perlu dimulakan dengan laporan polis oleh mangsa. Sewaktu laporan polis dibuat, pihak polis akan meneliti sama ada terdapat elemen kesalahan jenayah berdasarkan laporan polis. Sekiranya wujud elemen kesalahan jenayah berdasarkan laporan polis, siasatan kes akan dimulakan bagi membuktikan setiap elemen jenayah.

Diperingkat siasatan, biasanya pelaku dipanggil suspek dan sekiranya diteruskan pertuduhan di mahkamah, suspek dipanggil sebagai tertuduh.

Misalnya, terdapat dakwaan bahawa suspek melakukan kesalahan bawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan iaitu perkataan atau isyarat yang dimaksudkan mengaibkan kehormatan seseorang atau menggangu kesantunan seseorang.Ā 

Bagi kesalahan bawah Seksyen ini, misalnya suspek telah menghantar mesej berbentuk lucah kepada pengadu tanpa kemahuan dan kerelaan mangsa sehingga mengaibkan kehormatan pengadu atau mengganggu kesantunan pengadu.

Apakah kebiasaannya hasil siasatan yang dilakukan bagi membolehkan pendakwaan di mahkamah? Jika dakwaan pengadu terdapat mesej lucah yang dihantar secara Whatsapp atau Telegram, pihak polis akan memeriksa telefon mudah alih milik pengadu dan meneliti setiap mesej yang dihantar sama ada terdapat kelucahan yang melampau yang bersesuaian dengan elemen bawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan.

Advertisement

Jika terdapat bukti tersebut, telefon milik pengadu kebiasaannya akan ditahan sementara oleh pihak polis bagi membantu siasatan kes. Pihak polis akan mengenalpasti dan menyiasat sama ada benar suspek yang telah menghantar segala mesej berbentuk lucah tersebut atau pun individu lain.Ā 

Bagi tujuan ini, semakan nombor dan akaun yang digunakan suspek untuk menghantar mesej kepada pengadu adalah amat penting. Perlu dibuktikan bahawa suspek menggunakan telefon mudah alihnya dan akaun atau telefon nombornya untuk menghantar mesej berbaur kelucahan kepada pengadu. Bagi tujuan ini juga, kebiasaannya telefon suspek akan ditahan oleh pihak polis bagi membantu siasatan.

Jika tidak dapat dibuktikan bahawa suspekĀ  yang menghantar mesej berbaur lucah ini dan sebenarnya individu lain yang menghantar, kebarangkalian untuk meneruskan dakwaan di mahkamah sangat tipis atau boleh dikatakan tidak akan berlaku kerana elemen utama iaitu suspek telah mengaibkan kehormatan pengadu secara menghantar mesej lucah tidak dapat dibuktikan.

Sekiranya dalam sesuatu kes, terdapat video yang dihantar oleh Pengadu berbentuk kelucahan, pihak polis menyiasat sama ada suspek yang menghantar video tersebut dari telefon suspek kepada pengadu. Sama ada kes, video tersebut telah diubah atau disunting, juga perlu dibuktikan (tertakluk kepada pembuktian pertuduhan jenayah).

Seterusnya pihak polis perlu menyiasat bahawa segala mesej atau video yang berbentuk lucah dihantar tersebut tanpa kerelaan dan keinginan pengadu sehingga mengaibkan kehormatan pengadu atau mengganggu kesantunan pengadu. Cukup segala elemen siasatan bagi sesuatu pertuduhan, pihak polis akan menghantar kertas siasatan kepada pendakwaraya untuk izin pendakwaan di mahkamah.

Sekiranya pendakwaraya berpendapat cukup elemen bagi sesuatu pertuduhan, maka pendakwaan akan diteruskan ke mahkamah. Ada keadaan bahawa bukti yang dikemukakan oleh pihak siasatan tidak mencukupi dan pendakwaan akan mengarahkan pihak siasatan untuk mendapatkan bukti-bukti tambahan. Sekiranya hasil siasatan adalah kuat dan kukuh, pendakwaan akan diteruskan.

Advertisement

Sekiranya kes adalah sangat lemah dan pembuktian tidak mencukupi, maka ada kebarangkalian kes dikategorikan sebagai ‘No futher action’ (NFA) bermakna tiada pendakwaan atau pertuduhan akan diteruskan ke mahkamah. Tiada tindakan lanjut bagi prosiding jenayah akan diambil.

Ini baru peringkat siasatan, pendakwaan atau pertuduhan di mahkamah dan belum lagi perbicaraan di mahkamah lagi. Betapa setiap satu langkah dan prosedur perlu dipenuhi. Seperti saya katakan tadi, proses mendapatkan elemen keadilan di mahkamah tidak sama seperti medan perdebatan netizen di media sosial.

Seterusnya di peringkat mahkamah. Apabila pertuduhan dibacakan dan kes pendakwaan dimulakan, prosesnya juga tidak mudah. Pihak pendakwaan perlu memanggil semua saksi-saksi yang relevan bagi membuktikan kes. Saksi utama, sudah tentu pengadu untuk memberi keterangan tentang pertuduhan terhadap suspek.Ā 

Saksi-saksi lain turut dipanggil,Ā  tertakluk kepada sama ada relevan berdasarkan jenis pertuduhan jenayah. Misalnya, bagi kes-kes melibatkan telco dan komunikasi, antara yang dipanggil adalah pakar forensik siber, syarikat telco dan lain-lain. Bagi kes pembunuhan antara saksi yang relevan dipanggil adalah pakar forensik patalogi, saksi-saksi pakar yang terlibat dalam proses bedah siasat mayat dan lain-lain. Pemilihan saksi adalah berdasarkan penelitian dan strategi pendakwaraya.

Setiap saksi-saksi yang dipanggil perlu memberi keterangan melalui sesi soal balas secara tiga peringkat iaitu pemeriksaan utama, pemeriksaan balas dan pemeriksaan semula. Sewaktu ini, saksi-saksi akan diuji dari segi pengetahuan fakta, pengetahuan bidang, kredibiliti semuanya tertakluk mengikut kesesuaian saksi.

Selesai semua saksi-saksi diperingkat pendakwaan, pendakwaraya dan pasukan pembelaan tertuduh perlu berhujah sama ada elemen jenayah telah dibuktikan dan tertuduh telah melakukan perbuatan jenayah atau terdapat keraguan munasabah bahawa tertuduh ada melakukan kesalahan jenayah.

Advertisement

Jika pendakwaraya berjaya membuktikan kes prima facie, bahawa tanpa keraguan munasabah tertuduh telah melakukan perbuatan jenayah, tertuduh akan diberi peluang untuk memasukkan pembelaan.Ā 

Diperingkat ini, peguam pembela akan memanggil saksi-saksi untuk memberi keterangan yang menyokong kes tertuduh. Sekiranya pembelaan tertuduh berjaya membangkitkan keraguan munasabah, misalnya bukan tertuduh yang menghantar mesej berbaur lucah atau sebenarnya pengadu memberikan kerelaan, maka tidak lengkap elemen jenayah yang dilakukan oleh tertuduh. Oleh itu, tertuduh boleh dilepaskan dan dibebaskan bagi tuduhan jenayah tersebut.Ā 

Pun begitu, proses-proses ini masih boleh dirayu diperingkat seterusnya oleh pendakwaraya atau tertuduh sekiranya tidak berpuas hati dengan keputusan yang telah diputuskan oleh mahkamah.

Proses yang bukan mudah untuk mendapatkan kebenaran. Pelbagai faktor yang boleh jadi penentu, kadangkala keterangan saksi yang tidak kuat atau bercanggah, kadangkala pembuktian secara dokumen dan pelbagai. Standard pembuktian yang cukup tinggi.Ā 

Kita nantikan keputusan oleh Mahkamah dan meletakkan kepercayaan kepada keputusan mahkamah kerana mahkamah lebih arif membuat sesuatu keputusan setelah mendengar keterangan saksi-saksi dan meneliti dokumen-dokumen serta bukti-bukti yang telah dikemukakan.

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending