Connect with us

Kolumnis

Nak undi siapa?

Sebelum bermula, saya ingin maklumkan bahawa posting ini lebih panjang dari biasa. Maka harap bersabar membaca. Komenlah setelah anda selesai membaca & memahaminya. Jazakumullahu Khairan

Firdaus Wong

Published

on

Nak undi siapa?
Foto: Firdaus Wong Wai Hung

Sebelum bermula, saya ingin maklumkan bahawa posting ini lebih panjang dari biasa. Maka harap bersabar membaca. Komenlah setelah anda selesai membaca & memahaminya. Jazakumullahu Khairan

Beberapa kenalan rapat saya bertanya kepada saya bagaimana untuk mengundi pada #pru15 kali ini. Mereka ini datang dari pelbagai latar belakang. Mereka bertanya kepada saya kerana tidak melihat banyak ‘posting’ tentang PRU di medsos saya.

Maka saya di sini saya ingin nukilkan beberapa dasar & prinsip yang saya kongsikan kepada kenalan-kenalan saya. Buat makluman yang mungkin baharu mengikuti medsos saya, saya bukan ahli kepada mana-mana parti politik atau menyokong mana-mana parti politik secara khusus.

Saya pernah dilabel orang BN, PN & PH kerana saya pernah bekerjasama atau terlibat secara langsung & tidak langsung dengan mereka untuk program dakwah. Saya dah lali dengan kecaman maka jikalau ada sesiapa terfikir untuk mengecam untuk jadikan saya ‘down’, nasihat saya adalah agar tidak perlu bazir masa & tenaga anda. Fokus pada sesuatu yang lebih bermanfaat.

Saya meraikan perbezaan pendapat dari sahabat-sahabat semua tetapi pastikan komentar anda mengikuti adab & akhlak Islamiah. Label melabel & menghina serta mencarut  akan menyebabkan komen anda dipadamkan atau anda akan diblok terus.

Posting ini agak panjang maka anda perlu bersabar untuk membacanya. Sila baca sehingga habis sebelum komen kerana barangkali komentar atau persoalan anda itu sudah saya kupas dalam status ini.

Advertisement

1) Sebagai Muslim, panduan kita dalam membuat keputusan adalah berdasarkan ajaran Islam. Tidak boleh seorang yang beriman apabila Allah & RasulNya telah membuat suatu ketetapan lalu kita tetap memilih yang lain kecuali kita orang yang sesat. (33:36)

2) Panduan kita adalah Quran & Sunnah, maka sebagai Muslim kita menyokong apa sahaja yang BAIK & BETUL serta kita MENOLAK & MENENTANG apa-apa sahaja yang bercanggah dengan ajaran Islam dan ini termasuklah rasuah & pecah amanah. 

Apa yang baik & tidak baik, neraca pertimbangan kita adalah Quran & Sunnah bukan apa kata ahli politik dan masyarakat. Kita dahulukan Allah & Rasul.

Kita juga perlu memilih pemimpin yang kuat/berkemampuan & amanah. (28:26)

3) Kita perlu memahami realiti dalam politik & #PRU15 bahawa kita bukannya sedang memilih calon atau parti atau gabungan yang terbaik di antara yang terbaik tetapi kita sedang memilih MANA YANG PALING KURANG MUDARAT BERBANDING DENGAN MUDARAT YANG LAIN.

4) Di dalam Islam, tidak semua mudarat itu adalah pada tingkatan yang sama sebagaimana dosa-dosa tidaklah dalam peringkat yang sama maka sebab itu kita ada dosa kecil & dosa besar sehinggakan di dalam dosa-dosa kecil & besar itu juga adalah tingkatan-tingkatannya yang berbeza. Satu dosa besar dengan dosa besar yang lain tidak berada pada tingkatan atau kedudukan yang sama.

Advertisement

Contoh rasuah, pecah amanah, kesaksian palsu & syirik itu merupakan dosa-dosa besar di dalam besar tetapi apakah semua dosa-dosa itu dalam tingkatan yang sama atau ada dosa besar itu lebih BERAT berbanding dengan DOSA BESAR yang lain?

Hatta di dalam syirik  (menyekutukan Allah) merupakan dosa terbesar di dalam Islam yang jikalau seseorang mati dalam keadaan mensyirikkan Allah, maka neraka tempat akhirnya. (4:48/116) Namun, di dalam syirik itu juga ada syirik kecil & syirik besar.

Syirik kecil seperti riyak menyebabkan pelaku tidak mendapat pahala di atas apa yang dikerjakan sedangkan syirik besar menyebabkan seseorang itu terkeluar dari agama Islam.

5) Dalam situasi politik negara, majoriti jikalau bukan semua parti & ahli politik menentang rasuah. Sebagaimana saya nyatakan di perkara no. 2, sebagai Muslim juga kita menentang rasuah.

Tiada seorang pun Muslim yang waras akalnya dan sihat imannya akan setuju dan menyokong rasuah.

Maka persoalannya, gabungan parti politik mana kah yang tidak terpalit dengan isu rasuah sama ada dituduh terlibat dalam rasuah tetapi belum didakwa, dituduh terlibat dalam kes rasuah dan telah didakwa, dituduh terlibat dalam kes rasuah tetapi digugurkan kes atau didakwa dalam kes rasuah & dijatuhkan hukuman?

Advertisement

Majoriti jikalau bukan semua GABUNGAN PARTI POLITIK mempunyai isu rasuah cuma skala rasuah setiap gabungan parti itu sahaja yang berbeza.

6) Rasuah adalah dosa besar maka jikalau kita HANYA PERLU MEMILIH berdasarkan indeks rasuah semata-mata, maka kita perlu memilih gabungan parti manakah yang paling kurang isu rasuahnya. Kita pilih yang paling kurang mudarat.

7) Rasuah merupakan dosa besar & begitu juga syirik, namun sudah tentu syirik lebih BERAT berbanding dengan rasuah. Saya membenci pelaku dan pemberi rasuah kerana rasuah adalah dosa besar. Islam menentang rasuah. Baginda Sallalahu Alaihi Wasalam melaknat pemberi & penerima rasuah!

Nabi Sallalahu Alaihi Wasalam diutuskan untuk amar makruf nahi mungkar dan kemungkaran paling besar yang Baginda cuma basmi adalah kesyirikkan & menegakkan tauhid selain menegakkan keadilan. Namun tiada kompromi dalam syirik.

Maka inilah keutamaan yang harus diberikan pertimbangan sewajarnya dalam mengundi dalam #PRU15 nanti. Sekali lagi, terpulang untuk sahabat-sahabat bersetuju atau tidak. Jikalau tidak bersetuju, maka sahabat boleh kemukakan dalil dari Quran & Sunnah dan bukannya sekadar emosi mahupun retorik.

Kita jadikan Quran & Sunnah sebagai kayu ukur perbincangan. Orang Belum Muslim ada kayu ukur mereka yang tersendiri yang mungkin ada yang sama dan mungkin ada yang berbeza dari orang beriman. Berikut adalah senarai keutamaan dalam mengundi;

Advertisement
  1. A) TIDAK MENGUNDI calon dari gabungan yang memiliki LEBIH RAMAI pemimpin yang menyokong & membantu pemurtadan orang Islam, membantu pemurtadan dan kesesatan seperti penyebaran agama lain, Liberalisasi, menghina Islam. (PEMARKAHAN 50 PERATUS)

“Sampaikanlah khabar berita kepada orang-orang munafik: bahawa sesungguhnya disediakan untuk mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya;(Iaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Tidaklah patut mereka (orang-orang munafik) mencari kekuatan dan kemuliaan di sisi orang-orang kafir itu, kerana sesungguhnya kekuatan dan kemuliaan itu semuanya ialah milik Allah, (diberikannya kepada sesiapa yang dikehendakiNya).”

(An-Nisaa’ 4:138-139)

  1. B) TIDAK MENGUNDI calon dari gabungan yang memiliki LEBIH RAMAI pemimpin yang menyanjung pemimpin dan pergerakan atau parti politik luar negara yang menzalimi umat Islam.
  2. C) TIDAK MENGUNDI calon dari gabungan yang memiliki LEBIH RAMAI pemimpin yang terpalit dengan rasuah dan pecah amanah. (PEMARKAHAN 15 PERATUS)
  3. D) TIDAK MENGUNDI calon dari gabungan yang memiliki LEBIH RAMAI pemimpin yang menyokong pergerakan pengganas yang akan mengugat keselamatan & keamanan negara. (PEMARKAHAN 10 PERATUS)
  4. E) TIDAK MENGUNDI calon yang hanya muncul & turun padang bila musim PRU.
  5. F) UNDI calon dari gabungan parti yang mempunyai polisi ekonomi lebih baik.

UNDI calon dari gabungan yang paling kurang mudarat terhadap Islam, Muslim dan keselamatan serta kesejahteraan negara. Tugas saya hanyalah sekadar berkongsi dan sekali lagi saya tegaskan, sahabat-sahabat Muslim yang lain boleh berbeza pandangan dengan saya dalam senarai di atas.

Jikalau sahabat ingin berbeza, tiada masalah. Anda dibenarkan untuk berkongsi senarai anda di ruangan komen dan membawakan dali-dalil yang menyokong prinsip anda. PASTIKAN kita menjaga adab dan akhlak dalam perbincangan.

Apa-apapun, ingatlah bahawa Allah jualah yang memberikan kekuasaan kepada siapa yang Dia kehendaki;

“Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.”

(A-li’Imraan 3:26)

Yang diberikan kuasa tidak semestinya mulia di sisi Allah manakala yang tidak diberikan kuasa tidak semestinya dihina oleh Allah. Siapapun yang bakal berkuasa, ingatlah bahawa pemimpin adalah cerminan rakyatnya.

Advertisement

Jikalau baiknya rakyat, maka In Sha Allah kita akan mendapat pemimpin yang baik. Jikalau buruknya rakyat, maka buruklah juga pemimpinnya.

Nabi Sallalahu Alaihi Wasalam pemimpin yang hebat kerana adanya rakyat bawahan yang hebat seperti Abu Bakar, Umar, Uthman dan sebagainya. Empat Khulafa Ar-Rasyidin hebat kerana rakyatnya juga hebat.

“Dan demikianlah Kami jadikan sebahagian dari orang-orang yang zalim itu kawan rapat dengan sebahagian yang lain, disebabkan apa yang mereka telah usahakan (dari perbuatan-perbuatan kufur dan maksiat itu).”

(Al-An’aam 6:129)

 

Sumber : Facebook Firdaus Wong Wai Hung

Advertisement

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak menggambarkan pendirian The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

 

Kolumnis

Khitan wanita: Fahami asas pensyariatan hukum sebelum pengkelasan FGM

Saya ingin memberi maklumbalas kepada ulasan Profesor Dr Dayang Anita Abdul Aziz berhubung dengan kajian beliau bertajuk ‘Kajian Rintis Knowledge, Attitude And Practice (KAP) Pengetahuan, Sikap dan Amalan Ibu Bapa dan Golongan Profesional Terhadap Impak Kesihatan FGM’ yang dijadikan asas beliau menggesa pengharaman khitan Wanita bagi semua kategori Female Genital Mutilation (FGM).

Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar

Published

on

Foto: Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar.

Saya ingin memberi maklumbalas kepada ulasan Profesor Dr Dayang Anita Abdul Aziz berhubung dengan kajian beliau bertajuk ‘Kajian Rintis Knowledge, Attitude And Practice (KAP) Pengetahuan, Sikap dan Amalan Ibu Bapa dan Golongan Profesional Terhadap Impak Kesihatan FGM’ yang dijadikan asas beliau menggesa pengharaman khitan Wanita bagi semua kategori Female Genital Mutilation (FGM).

Kajian tersebut pernah dibentangkan kepada Persatuan Ulama Malaysia dengan kehadiran beberapa pakar-pakar perubatan lain termasuk saya sendiri.

Saya menilai dari sudut metodologi kajian yang dibentangkan. Beberapa teguran telah diberi kerana kajian tersebut mempunyai beberapa kelemahan dari sudut metodologi, seterusnya menatijahkan dapatan kajian yang tidak tepat.

DEFINISI ILMUAN AGAMA YANG TIDAK JELAS DAN MENGELIRUKAN

Profesor Dr Dayang Anita melaporkan  bahawa sebanyak 57.5% ilmuan agama dalam kajian beliau mengatakan khitan wanita tidak wajib dilakukan.

Pertamanya, pengumpulan data kajian itu dilakukan secara kajiselidik menggunakan aplikasi GoogleForm . Tiga capaian atau link disebarluaskan melalui aplikasi media sosial seperti FB dan WhatsApp mengikut 3 kategori.

Advertisement

Daripada 3 capaian atau link ini,  responden kajian dipelawa menjawab dengan memilih sendiri kategori mereka sama ada sebagai ibubapa, pengamal perubatan atau ilmuan agama.

Justeru, penyelidik tidak dapat membuat verifikasi/mengenalpasti/mengesahkan adakah responden yang menjawab soalan2 tersebut, benar-benar menepati takrifan kategori seperti yang dikehendaki kajian.

Apabila dilihat kepada keputusan yang dibentangkan, nyata berlaku bias persampelan (sampling bias) di dalam kategori agamawan di mana terdapat responden agamawan yang melaporkan tahap pendidikan mereka adalah sehingga di peringkat menengah sahaja.  

Justeru, definisi dan kategori ilmuan Islam/agamawan  dalam kajian ini tidak tepat dan telah mengelirukan responden. Bidang pengkhususan/kepakaran agama juga tidak dinyatakan.

Pemakaian statistik agamawan seperti dalam dapatan kajian ini dapat diragui kesarjanaan mereka dan tidak wajar dijadikan hujah menolak pandangan Muzakarah Fatwa dari para Mufti yang mujtahid yang mengadakan perbincangan secara bersemuka dan mencapai keputusan secara kolektif dalam menentukan hukum-hakam.

TRAUMA DAN EMOSI IBUBAPA

Advertisement

Dilaporkan juga oleh kajian ini,  66% daripada ibubapa/penjaga merasa bimbang dengan amalan khitan bayi tersebut.

Merujuk kepada keputusan kajian,  soalan tentang kebimbangan ditanya secara umum iaitu “Perasaan Responden Ketika Khitan Dijalankan Ke Atas Anak” yang meliputi “Risau, Cemas, Takut, Berdebar-debar, Gemuruh, Ngilu, Menangis dan lain-lain bentuk perasaan yang umum”.

Reaksi anak-anak yang dikhitan pula menurut kajian dilaporkan sebagai 51.2% mendiamkan diri, 50% menangis dan 2.3% meronta.

Jika kita berfikir secara kritis, jawapan yang sama boleh diperolehi jika prosedur khitan bayi perempuan diganti dengan prosedur kesihatan yang lain seperti vaksinasi bayi, khatan bayi lelaki dan prosedur pembedahan kerana soalan-soalan mengenai kebimbangan ibubapa adalah sangat subjektif, apatah lagi melalui soalselidik GoogleForm yang tidak memungkinkan ibubapa menghuraikan dengan tepat perasaan mereka.

Justeru untuk mengatakan ia sebagai satu sebab yang wajar untuk pengharaman khitan adalah tidak wajar kerana kita tidak mengharamkan prosedur yang lain yang melahirkan kebimbangan yang sama.

Kajian turut menyatakan tentang komplikasi dimana 34% responden melaporkan pendarahan dan 2% melaporkan lebam.

Advertisement

Pendarahan di sini berlaku kerana sebahagian dari tatacara khitan wanita sendiri adalah terdapat sedikit/setitik kesan darah pada kapas yang dianggap lengkaplah upacara khitan wanita.

Takrifan komplikasi adalah kesan yang tidak diingini. Justeru pendarahan seperti yang dijawab melalui kajiselidik maya itu tidak menggambarkan satu bentuk komplikasi. Penyelidik mungkin mengkelaskan ia sebagai komplikasi sedangkan ibubapa sekadar melaporkan apa yang mereka nampak .

PENGKELASAN FGM YANG BERUBAH-UBAH

Pada tahun 1990, dalam sesi ke 9 persidangan Konvensyen Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita, The Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW), satu kenyataan dikeluarkan dinamakan rekomendasi nombor 14 yang menyeru ke arah penghapusan FGM. Amalan-amalan yang dirujuk ketika ini adalah dari amalan FGM yang diamalkan secara keterlaluan dan tidak selamat di Afrika seperti pemotongan dan pembuangan bibir faraj (labia minora dan labia majora) dengan pemotongan klitoris.

Pada tahun 1995, Malaysia telah menandatangani CEDAW dengan beberapa artikel dikecualikan (reserved). Pada tahun 1997 Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO mengklasifikasikan FGM kepada empat kategori melalui satu mesyuarat yang dinamakan “Technical Working Group on Female Genital Mutilation” , bertujuan untuk menarik perhatian dunia berkenaan amalan ini dan akibatnya daripada sudut kesihatan.

Desakan dari pihak feminis di Malaysia turut menggesa agar Malaysia  mengharamkan khitan wanita walaupun pihak berkuasa agama Malaysia telahpun memberi penerangan demi penerangan, bahawa khitan wanita bukanlah FGM.

Advertisement

Berhadapan dengan fakta ini dimana kaedah khitan wanita tidak menepati pengkategorian asal FGM, kaedah yang digunakan WHO adalah dengan memperbaharui takrifan dan pengklasifikasian FGM itu sendiri tanpa ada justifikasi atau bukti mudarat khitan wanita seperti yang diamalkan Malaysia.

WHO kemudiannya pada tahun 2007 menyatakan bahawa terdapat keperluan untuk membahagi-bahagikankan lagi pengkategorian FHM ini untuk merangkumi jenis-jenis mutilasi genital wanita dengan lebih terperinci lalu mereka mendatangkan klasifikasi FGM baru yang turut memasukkan teknik atau amalan khitan perempuan di bawah klasifikasi FGM sehingga terma baru FGM/FC (female circumcision) atau FGM-C.

Jadi adalah tidak wajar dan tidak saintifik apabila kita bergantung kepada pengkelasan WHO yang berubah-rubah dan diperbaharui sedangkan amalan khitan wanita ini telah lama diamalkan dalam masyarakat kita tanpa ada komplikasi besar sementelah khitan wanita mempunyai asas dalam agama.

ADAKAH MANFAAT KESIHATAN (MEDICAL BENEFITS) ITU SEBAGAI SATU SYARAT KEABSAHAN SESUATU AMALAN?

Walaupun dari sudut saintifik setakat ini kita tidak dapat membuktikan kesan positif daripada amalan khitan wanita,  tetapi kita sebagai umat Islam perlu memahami bahawa apabila datangnya sesuatu syariat, ianya pasti ada hikmah.

Seperti mana Imam Sulayman al-Bujayrami berkata: “Sesuatu perkara yang tidak diketahui makna oleh akal, pasti mempunyai sebab walaupun kita tidak tahu”.

Advertisement

Sebagai contoh kita tidak tahu kenapa bilangan rakaat berbeza-beza, jadi kita serahkan maksudnya kepada Allah.

Ketiadaan manfaat positif sesuatu amalan yang ditaklifkan kepada kita, tidak bermakna ianya membawa kesan negatif. Dalam era di mana setiap tahun terdapat desakan hebat untuk  pengharaman khitan wanita, dan di mana terdapat negara-negara tertentu yang telahpun menjadikan khitan wanita sebagai jenayah, adalah sukar untuk mendapatkan kebenaran penyelidikan klinikal melibatkan khitan wanita, tidak seperti penyelidikan khatan lelaki.

Khitan lelaki sering dijadikan perbandingan bahawa ia mempunyai manfaat perubatan, justeru amalan ini diterima dengan baik. Bahkan prosedur khatan lelaki telahpun diangkat dalam seminar antarabangsa bagi memperbaiki amalannya dan ia mempunyai garispanduan sendiri dari Kementerian Kesihatan Malaysia. Khatan wanita, sehingga kini tiak mempunyai garispanduan kerana pihak Kementerian Kesihatan Malaysia menggunapakai kerangka WHO untuk tidak mengiktiraf khitan wanita sebagai satu prosedur perubatan.

Walaubagaimanapun, penemuan bahawa khatan lelaki dapat melindungi dari kanser zakar/penis hanya diketahui dalam sekitar tahun 1932, tidak sampai 100 tahun yang lalu. Antara kajian terawal di Amerika Syarikat mendapati dalam 1103 kes barah penis di rekodkan, tiada dari kes ini melibatkan kaum Yahudi yang mengamalkan khatan walaupun populasi Yahudi seramai 3%.

Kajian kes kontrol melibatkan tentera Amerika pula pada tahun 1947 menunjukkan barah penis adalah kurang dikalangan mereka yang berkhatan semasa kecil. Dalam tahun 1960an, kajian ekologi di Timur Afrika menunjukkan barah penis kurang dari kalangan etnik yang melakukan khatan berbanding dengan etnik yang tidak berkhatan .

Kajian-kajian di atas tidaklah menjadi sebab kenapa khatan lelaki di amalkan di negara kita,  bahkan umat Islam melakukannya kerana perkara tersebut ada nas dalam agama sejak Rasulullah SAW berpesan dalam hadis beliau 1400 tahun yang lalu. Begitulah juga sikap kita terhadap khitan wanita.

Advertisement

Ada yang berhujah wajar diharamkan khitan wanita kerana kes-kes jangkitan kuman atau pendarahan teruk dilaporkan. Komplikasi khatan lelaki sebenarnya lebih tinggi berbanding khitan wanita. Kadang-kadang berlaku kes kecuaian pihak-pihak doktor/bidan yang tidak terlatih menyebabkan ada laporan kes terpencil tetapi kaedah dalam feqah juga menyebut

1) الحكم الغالب. والنادر لا يظهر في مقابلة الغالب

Maksudnya: Sesuatu hukum ditetapkan ke atas perkara yang lazim berlaku. Perkara yang jarang berlaku tidak menunjukkan hukum yang berlawanan dengan perkara yang lazim.

2) الحكم يبنى على الغالب دون النادر

Maksudnya: sesuatu hukum terbina di atas perkara yang lazim berlaku, bukan pada perkara yang jarang berlaku.

Kemudaratan pada kes terpencil tidak sewenang-wenangnya menyebabkan berlakunya pengharaman ke atas kes tersebut. Malah hukum yang telah jelas tentang kewajipan berkhitan bagi wanita tetap terpakai.

Advertisement

Penetapan hukum tidak boleh hanya disandarkan kepada kes-kes terpencil sebagai hukum yang terpakai untuk semua pihak yang berkaitan. Ia menjadikan hukum itu sempit dan tidak konsisten.

Sebaliknya, jika berlaku kemudaratan bagi sesetengah kes, kelonggaran atau pengecualian boleh dipertimbangkan berdasarkan asas-asas pensyariatan yang jelas.

Pesakit kencing manis yang teruk, mungkin mengalami kekurangan gula (hipoglisemia) jika berpuasa dan akan memudaratkan beliau. Adakah kita mengharamkan ibadah puasa? Tidak, sebaliknya pesakit tersebut mendapat kelonggaran untuk tidak berpuasa kerana menjaga nyawa beliau.

Sewajarnya kita sebagai umat Islam perlu mengetahui secara asas akan usul fiqh dan bertanya kepada yang pakar sebelum kita terus menggunapakai konvensyen-konvensyen antarabangsa seperti rekomendasi CEDAW, kategori FGM oleh WHO dan lain-lain. Ini perlu agar kita bersifat objektif, konsisten dan telus dalam mengemukakan bukti-bukti perubatan dalam berhadapan isu-isu terkait dengan syariat Islam.

Profesor Dr Rafidah Hanim Mokhtar

Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan

Advertisement

Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak menggambarkan pendirian The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending