Connect with us

Antarabangsa

Imran Khan ditembak di Pakistan, keadaan kini stabil

Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan terselamat daripada serangan senjata api ke atas konvoinya ketika mengadakan perarakan bantahan di bandar timur Wazirabad semalam, demikian lapor BBC.

Wartawan TMT

Published

on

Imran Khan ditembak di Pakistan, keadaan kini stabil
Foto: Bekas Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan.
  • Bekas Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan ditembak ketika perarakan bantahan di bandar timur Wazirabad semalam.
  • Tembakan dilepaskan seorang lelaki dan mengenai kenderaan Imran Khan.
  • Imran Khan cedera di kaki, seorang terbunuh dan sekurang-kurangnya lima tercedera.
  • Perarakan diketuai Imran Khan itu sedang menuju ke ibu kota Islamabad dan bertujuan menuntut pilihan raya awal.

Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan terselamat daripada serangan senjata api ke atas konvoinya ketika mengadakan perarakan bantahan di bandar timur Wazirabad semalam, demikian lapor BBC.

Bagaimanapun, Imran Khan cedera di kaki apabila tembakan mengenai kenderaannya. 

Seorang terbunuh dan sekurang-kurangnya lima cedera.

Tiada kenyataan rasmi segera mengenai motif serangan itu.

Perarakan bantahan itu bertujuan menuntut pilihan raya awal.

Imran Khan yang mengetuai bantahan itu sepatutnya membawa perarakan itu berakhir di ibu kota Islamabad.

Bekas bintang kriket antarabangsa yang menjadi ahli politik itu dilihat dibawa ke hospital di Lahore. 

Menurut jurucakap parti, tembakan mengenai bahagian tulang kaki Imran Khan.

Wartawan tempatan, Zoraiz Bangash, yang melihat serangan itu, memberitahu BBC, “semuanya bermula apabila Khan mengetuai perhimpunan itu. Tiba-tiba terdengar bunyi tembakan dan kami melihat ada seseorang memegang pistol 9mm. Ketika dia melepaskan beberapa das tembakan, malangnya tembakan terkena beberapa pimpinan PTI serta Imran Khan yang ditembak di kaki.”

Imran Khan kini berada dalam keadaan stabil, namun mungkin memerlukan pembedahan.

Susulan itu, polis tempatan mengeluarkan video seorang lelaki yang ditangkap dan membuat pengakuan cuba membunuh bekas perdana menteri itu. 

Lelaki itu ditanya polis mengapa dia melepaskan tembakan. 

Pelaku berkata, “Dia (Imran Khan) menyesatkan orang ramai. Saya mahu membunuhnya. Saya cuba membunuhnya”.

Dalam program Newshour BBC World Service, seorang pembantu kanan dan jurucakap Imran Khan menuduh kerajaan Pakistan “terlibat secara langsung” dalam serangan itu.

Sumber: BBC

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
  • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
  • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
  • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
  • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending