Connect with us

Terkini

Walau punya tauliah, Perak tidak benar wakil rakyat ceramah di masjid dan surau

Semua wakil rakyat tidak dibenarkan memberi ucapan di masjid dan surau di negeri Perak walaupun memiliki tauliah mengajar daripada Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk).

Wartawan TMT

Published

on

Walau punya tauliah, Perak tidak benar wakil rakyat ceramah di masjid dan surau
Foto: Datuk Seri Saarani Mohamad.
  • Ia walaupun wakil rakyat itu miliki tauliah mengajar daripada Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk).
  • Perkara itu selaras pekeliling JAIPk mengenai titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang tidak benarkan ahli politik berucap atau sampaikan ceramah di masjid dan surau di negeri ini.
  • Semua pihak terutama wakil rakyat perlu akur dan hormati pekeliling berkenaan walaupun sebelum ini mereka aktif beri kuliah serta berceramah.
  • Sekiranya individu berkenaan ingkar titah berkenaan, tauliah mengajarnya mungkin akan ditarik balik. – Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad

IPOH – Semua wakil rakyat tidak dibenarkan memberi ucapan di masjid dan surau di negeri Perak walaupun memiliki tauliah mengajar daripada Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk).

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, perkara itu selaras dengan pekeliling dikeluarkan JAIPk mengenai titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang tidak membenarkan ahli politik berucap atau menyampaikan ceramah di masjid dan surau di negeri ini.

Menurutnya, sehubungan itu, semua pihak terutama wakil rakyat perlu akur dan menghormati pekeliling berkenaan walaupun sebelum ini mereka aktif memberi kuliah serta berceramah.

“Saya ini Menteri Besar merangkap Exco Agama Islam, banyak kali saya hadir solat Jumaat, pengerusi masjid bangun untuk menjemput saya berucap, tapi saya kekal dengan titah Tuanku itu maka saya tidak berucap sebab saya orang politik.

“Saya faham ada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) sebelum ini merupakan pemegang tauliah atau ustaz tapi sekarang dia telah pun menjadi wakil rakyat, bermakna dia orang politik. Jadi dia tertakluk dan terikat dengan pekeliling tersebut sepertimana juga saya,” katanya kepada pemberita selepas program Selamat Pagi Cikgu Saarani di Perak FM, Jabatan Penyiaran Negeri Perak di sini pada Selasa.

Saarani berkata, sekiranya mana-mana individu berkenaan ingkar titah berkenaan, tauliah mengajarnya mungkin akan ditarik balik.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas hantaran di Facebook oleh bekas ADUN Titi Serong, Hasnul Zulkarnain Abd Munaim yang mempersoalkan tindakan seorang ADUN dijemput menyampaikan ceramah di sebuah masjid di negeri ini.

JAIPk dalam satu pekeliling pada 26 Oktober lalu melarang sebarang aktiviti berbaur politik di masjid, Surau Diri Jumaat dan surau di negeri ini susulan titah Sultan Nazrin ketika Persidangan Jawatankuasa Kariah dan Pegawai Masjid Peringkat Negeri Perak pada 24 Oktober 2019.

Menurut pekeliling tersebut, larangan berkenaan bertujuan menjaga kemuliaan masjid, Surau Diri Jumaat dan surau.

Sumber : Sinar Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
  • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
  • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
  • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending