Connect with us

Antarabangsa

Lebih banyak diskriminasi menanti umat Islam Britain di bawah pemerintahan Sunak?

Lebih banyak diskriminasi dijangka menanti umat Islam di bawah pemerintahan Rishi Sunak, demikian menurut seorang saintis politik Britain berdasarkan penggunaan retorik diskriminasi ke atas umat Islam oleh Perdana Menteri Britain itu.

Wartawan TMT

Published

on

Lebih banyak diskriminasi menanti umat Islam Britain di bawah pemerintahan Sunak
Foto: Rishi Sunak (tengah), Perdana Menteri Britain.
  • Umat Islam di Britain dijangka menghadapi lebih banyak diskriminasi di bawah pemerintahan Perdana Menteri baharu, Rishi Sunak, kata saintis politik Britain, Muhammed Cagri Bilir.
  • Ini berdasarkan penggunaan retorik diskriminasi ke atas umat Islam oleh Perdana Menteri Britain itu.
  •  “Apabila Sunak melancarkan kempen untuk kepimpinan Konservatif (menjadi Perdana Menteri), dia menerbitkan wacana seperti memerangi ‘ekstremisme Islam’ dan menyamakan Islam dengan keganasan.
  • “Dia juga dikritik kerana mengabaikan tuntutan timbalan menteri Islam untuk mewujudkan pendirian jelas menentang Islamofobia,” kata Bilir.

Lebih banyak diskriminasi dijangka menanti umat Islam di bawah pemerintahan Rishi Sunak, demikian menurut seorang saintis politik Britain berdasarkan penggunaan retorik diskriminasi ke atas umat Islam oleh Perdana Menteri Britain itu.

Menurut Middle East Monitor memetik laporan agensi berita Anadolu, Setiausaha Dalam Negeri Britain dilantik Sunak, Suella Braverman dikritik akhir bulan lalu selepas menyifatkan individu memohon suaka di negara itu, yang mana ramai berkulit gelap dan selalunya dari negara Islam, sebagai satu “pencerobohan”. 

Braverman sehingga kini masih memegang jawatannya walaupun mengeluarkan kenyataan berunsur kebencian seperti itu.

Kenyataan Braverman dan kenyataan Sunak tentang Islam dan ekstremisme menunjukkan hala tuju dasar imigresen kerajaan, kata Muhammed Cagri Bilir dari Pusat Pengajian Politik dan Pengajian Antarabangsa Universiti Leeds.

“Apabila Sunak melancarkan kempen untuk kepimpinan Konservatif (menjadi Perdana Menteri), dia menerbitkan wacana seperti memerangi ‘ekstremisme Islam’ dan menyamakan Islam dengan keganasan”, kata Bilir kepada media.

“Dia juga dikritik kerana mengabaikan tuntutan timbalan menteri Islam untuk mewujudkan pendirian jelas menentang Islamofobia. Akibatnya, beliau menerima banyak kritikan,” katanya.

Kajian pada 2019 mendapati sentimen anti-Islam berleluasa dalam Parti Konservatif dan Boris Johnson, yang merupakan Perdana Menteri ketika itu, terkenal dengan membuat kenyataan anti-Islam.

“Tidak banyak yang akan berubah dalam pemerintahan Sunak,” kata Bilir, sambil memberi amaran bahawa sebenarnya, “kita sedang memasuki tempoh di mana lebih banyak diskriminasi menanti umat Islam”.

“Dalam pendekatan kerajaan Sunak terhadap imigresen, pemohon suaka dikategorikan dan perbezaan dibuat sama ada mereka benar-benar melarikan diri daripada pelanggaran hak asasi manusia atau sama ada mereka datang hanya dengan motif ekonomi,” katanya.

“Kesahihan permohonan suaka bagi mereka yang datang dengan bot, terutama melalui Perancis, sedang dipersoalkan,” jelas beliau.

Bilir berkata mereka yang memohon suaka di Britain akan diperiksa dengan ketat di bawah rancangan Rwanda, sebuah pelan kontroversi diumumkan Boris Johnson pada April lalu, untuk menghantar pemohon suaka ke negara kecil Rwanda di Afrika untuk menunggu keputusan.

Terdahulu, Sunak menggantikan Liz Truss sebagai Perdana Menteri pada 24 Oktober lalu selepas 44 hari memegang jawatan itu, pemerintahan terpendek dalam sejarah Britain.

Sunak, yang keturunannya berasal dari India, mencipta sejarah sebagai Perdana Menteri pertama negara itu dari latar belakang Asia.

Sumber: Middle East Monitor

 

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Pintas serangan Iran, hubungan Jordan-Israel masih kukuh?

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) & Raja Jordan, king Abdullah II ibn Al-Hussein (kanan).
  • Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.
  • Felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata,campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan.Sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel. – Ghaith al-Omari
  • Pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Menurut portal berita online zionis, Times Of Israel, walaupun bantuan ketenteraan yang diberikan Amman kepada Israel mengejutkan ramai penduduknya namun ia tetap disambut penuh semangat di negara jajahan Yahudi tersebut.

Bagi sesetengah pengulas, campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan. Ghaith al-Omari, warga asal Jordan yang juga seorang felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata, sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel.

“Walaupun terdapat ketegangan politik antara Jordan dan Israel, hubungan ketenteraan dan perisikan tidak pernah berhenti,” katanya. 

“Sebenarnya, semakin politik memburuk, semakin rapatlah tentera, kerana mereka berdua memahami keperluan untuk mengekalkan hubungan ini. Ini sebahagian daripada doktrin ketenteraan Jordan dan doktrin ketenteraan Israel,” kata al-Omari dipetik TOI.

Seorang pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Jelasnya, apa yang berlaku pada malam Sabtu lalu, tidak boleh dikira sebagai mempertahankan Israel, sebaliknya mempertahankan kedaulatan Jordan dan ruang udara negara tersebut.

Pada 1994, Jordan menjadi negara Arab kedua yang menjalin hubungan diplomatik dengan Israel (selepas Mesir pada 1979). Jordan melihat dirinya sebagai penjaga tapak suci umat Islam di Kota Lama Baitulmaqdis termasuk perkarangan Al-Aqsa dan kedua-dua negara itu juga mempunyai kerjasama keselamatan dan perisikan yang kukuh. 

Hubungan itu bagaimanapun mulai tegang sejak tercetusnya Taufan Al-Aqsa pada 7 Oktober tahun lalu.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending