Connect with us

Terkini

‘Apa guna trending jika orang tak undi saya’ – KJ

Undi penyokong-penyokong Barisan Nasional (BN) di Parlimen Sungai Buloh paling penting, demikian kata Calon BN P107, Khairy Jamaluddin Abu Bakar pada sidang media di Dataran Pasar Tani, Kampung Melayu Subang, petang semalam.

Rasyidah Zulkifli

Published

on

‘Apa guna trending jika orang tak undi saya’ - KJ
  • KJ berkata undi daripada masyarakat tempatan di P107 paling penting berbanding populariti pada dirinya.
  • Jika rakyat Sungai Buloh tidak mengundinya, semua itu tidak akan memberikan apa-apa makna.
  • “Sebab itu kita kena betul-betul berada di kawasan, berjumpa orang ramai, cakap dengan mereka, yakinkan mereka dan ada strategi media sosial yang bagus,” kata menteri kesihatan itu.
  • KJ berjanji akan memanfaatkan populariti yang ada pada dirinya untuk digunakan bagi kepentingan masyarakat setempat seperti membawa isu-isu supaya didengari di peringkat lebih tinggi.

KUALA LUMPUR – Undi penyokong-penyokong Barisan Nasional (BN) di Parlimen Sungai Buloh paling penting, demikian kata Calon BN P107, Khairy Jamaluddin Abu Bakar pada sidang media di Dataran Pasar Tani, Kampung Melayu Subang, petang semalam.

“Yang pertamanya kita kena faham, trending ke tak trending, akhirnya itu tidak berapa penting yang paling penting ialah undi.

“Kita boleh trending, mendahului dari segi ramalan dan polling, kita boleh popular dari segi selfie gambar dan sebagainya.

“Tetapi akhirnya kalau pengundi tidak memangkah untuk saya di Sungai Buloh, tiada makna juga, sebab itu kita kena betul-betul berada di kawasan, berjumpa orang ramai, cakap dengan mereka, yakinkan mereka dan ada strategi media sosial yang bagus,” katanya.

Menurutnya, medium tersebut digunakan bagi mengetengahkan isu di Sungai Buloh dan juga di peringkat nasional. 

“Saya janji saya jadi ahli parlimen yang bukan hanya dapat selesaikan masalah tempatan tetapi juga dengan sedikit sebanyak pengaruh yang ada pada saya. 

“Saya boleh bawa isu yang ada di Sungai Buloh ke peringkat yang lebih tinggi lagi. Kalau dapat ahli parlimen yang ada pengalaman sebagai menteri. 

“Sekiranya ada isu di Sungai Buloh dan saya perjuangkan isu itu, mungkin akan didengari berbanding dengan calon yang tiada platform ataupun pengalaman yang sama seperti saya,” tuturnya lanjut.

Populariti yang ada pada dirinya sebagai menteri kesihatan, ujarnya, akan digunakan untuk kepentingan masyarakat tempatan bukan untuk kepentingan diri.

“Jika saya jadi ahli parlimen di sini, kononnya popular dan saya guna populariti itu untuk orang Sungai Buloh,” katanya.

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Perundangan baharu kawal selia penerbitan kalimah ‘Allah’ sedang disediakan – KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.
  • “Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak JAKIM, Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan AGC dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 
  • “Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.
  • Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

KUALA LUMPUR — Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.

“Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan Jabatan Peguam Negara (AGC) dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 

“Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.

Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

Pada 23 Oktober 2023,  media melaporkan garis panduan baharu mengenai Arahan Pentadbiran KDN berkaitan penggunaan kalimah Allah akan diteliti dan diputuskan pada mesyuarat Majlis Raja-Raja pada minggu terbabit.

Saifuddin dilaporkan mengatakan cadangan garis panduan itu sudah dikemukakan kepada MKI selepas selesai lima sesi libat urus diadakan sebelum ini.

Katanya, KDN akan mengambil panduan hasil mesyuarat Majlis Raja-Raja itu untuk mengadakan garis panduan baharu bagi isu penggunaan kalimah Allah.

KDN sebelum ini mengadakan sesi libat urus dengan pelbagai pihak, termasuk AGC, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, JAKIM, Majlis Profesor Malaysia dan Persatuan-persatuan Peguam Muslim Syarie Malaysia.

Ia susulan KDN dan kerajaan Malaysia pada 15 Mei 2023 dilaporkan menarik balik rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah ‘Allah’ dan tiga perkataan Arab yang lain dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pembelajaran.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat pada 10 Mac 2021 selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman seorang wanita beragama Kristian, Jill Ireland Lawrence Bill yang memohon perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan agama berkenaan. 

Memetik BERNAMA, Jill Ireland dilaporkan memohon semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 supaya dikembalikan lapan cakera padat (CD) dengan tajuk mengandungi kalimah ‘Allah’ yang dirampas daripadanya pada 11 Mei 2008 dan perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah itu dalam penerbitan Kristian.

Mahkamah pada 2014 memerintahkan CD itu dipulangkan dan setelah melalui beberapa proses, memutuskan arahan KDN pada 1986 untuk tidak membenarkan penggunaan empat perkataan itu menyalahi undang-undang dan tidak rasional. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending