Connect with us

Antarabangsa

82 calon Muslim menang pilihan raya pertengahan penggal AS

Kehadiran umat ​​Islam dalam politik Amerika Syarikat (AS) semakin menyerlah apabila 82 calon Muslim menang pada pilihan raya pertengahan penggal AS minggu ini, demikian lapor Islam Channel.

Wartawan TMT

Published

on

82 calon Muslim menang pilihan raya pertengahan penggal AS
  • 82 calon Muslim mencatat kemenangan pada pilihan raya pertengahan penggal Amerika Syarikat (AS) minggu ini.
  • Ia merupakan rekod terbaharu sejak Jetpac dan Majlis Hubungan Amerika-Islam (CAIR) mula menjejaki kemajuan pilihan raya umat Islam Amerika.
  • “Kita sedang menyaksikan langkah seterusnya dalam transformasi politik masyarakat Islam Amerika, daripada suara terpinggir yang diketepikan kepada pembuat keputusan,” – Pengarah Eksekutif Nasional CAIR.

Kehadiran umat ​​Islam dalam politik Amerika Syarikat (AS) semakin menyerlah apabila 82 calon Muslim menang pada pilihan raya pertengahan penggal AS minggu ini, demikian lapor Islam Channel.

Menurut Pusat Sumber Jetpac dan Majlis Hubungan Amerika-Islam (CAIR), 146 calon Muslim Amerika memecahkan rekod apabila bertanding untuk jawatan tempatan, negeri dan persekutuan, termasuk 51 calon bertanding di peringkat perundangan negeri di 23 negeri AS.

82 calon Muslim yang dipilih pengundi adalah tertinggi sejak Jetpac dan CAIR mula menjejaki kemajuan pilihan raya umat Islam Amerika.

Antaranya ialah Keith Ellison, yang pertama dan satu-satunya Muslim yang dipilih untuk jawatan seluruh negeri Minnesota, memenangi pemilihan semula, begitu juga dengan ahli Kongres Ilhan Omar, Rashida Tlaib, dan Andre Carson.

Illinois memilih penggubal undang-undang negara Islam pertamanya iaitu Abdelnasser Rashid dan Nabeela Syed, yang akan berkhidmat di Dewan Perwakilan Illinois.

Calon dari Parti Demokrat, Mana Abdi, Deqa Dhalac, dan Ambureen Rana adalah orang Islam pertama yang dipilih ke Dewan Undangan Negeri Maine, semuanya menduduki kerusi Dewan Undangan Negeri.

“Kita sedang menyaksikan langkah seterusnya dalam transformasi politik masyarakat Islam Amerika, daripada suara terpinggir yang diketepikan kepada pembuat keputusan. Pegawai yang baru dilantik ini sedang membina kejayaan setelah berdekad-dekad komuniti kita melabur dalam penglibatan sivik, pendaftaran pengundi dan bertanding jawatan,” kata Nihad Awad selaku Pengarah Eksekutif Nasional CAIR.

“Kami menyeru semua pemimpin Muslim Amerika yang dipilih untuk mendapatkan inspirasi daripada kepercayaan Islam mereka dan bekerja untuk masa depan yang terbaik bagi semua rakyat Amerika,” katanya.

Pengarah Eksekutif Pusat Sumber Jetpac, Mohammed Missouri pula berkata, “Saya kagum dengan kemenangan bersejarah yang kita lihat dalam pilihan raya tempatan dan negeri di seluruh negara. Ia menunjukkan bahawa masyarakat Islam sedang membina infrastruktur yang kukuh untuk kejayaan pilihan raya yang berterusan”.

Sumber: Islam Channel

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

90 terbunuh, 300 cedera Israel bedil “zon selamat” Al-Mawasi

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.
  • Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.
  • Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.
  • Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.

Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.

Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

“Tentera pendudukan melakukan pembunuhan beramai-ramai dengan mengebom kem orang ramai yang terusir di kawasan Al-Mawasi di Khan Younis… (dengan mangsanya) melibatkan individu dan pegawai dari Pertahanan Awam, menurut kiraan awal,” katanya.

Al Jazeera melaporkan lebih 38,443 rakyat Palestin terbunuh, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan hampir 88,481 cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending