Connect with us

Antarabangsa

43 peratus rakyat AS dakwa kewangan bertambah buruk di bawah Presiden Biden

Tinjauan menunjukkan 43 peratus rakyat Amerika Syarikat (AS) merasakan keadaan kewangan keluarga mereka lebih teruk di bawah pemerintahan Presiden Joe Biden berbanding dua tahun lalu. 

Wartawan TMT

Published

on

43 peratus rakyat AS dakwa kewangan bertambah buruk di bawah Presiden Biden
Foto: Presiden Joe Biden.
  • Menurut tinjauan, 43 peratus rakyat AS mendakwa keadaaan kewangan keluarga mereka lebih teruk di bawah Presiden Joe Biden berbanding dua tahun lalu.
  • Bagaimanapun, 39 peratus berkata, ia kekal sama dalam tempoh dua tahun lalu, manakala 18 peratus pula mendakwa ia lebih baik.
  • 20 peratus berkata,  keadaan kewangan bertambah buruk pada masa pilihan raya 2020 berbanding empat tahun sebelum Trump dipilih.

WASHINGTON – Tinjauan menunjukkan 43 peratus rakyat Amerika Syarikat (AS) merasakan keadaan kewangan keluarga mereka lebih teruk di bawah pemerintahan Presiden Joe Biden berbanding dua tahun lalu. 

Tinjauan diterbitkan ABC News-Washington Post mendapati isu kewangan meningkat dua kali ganda sejak Biden memegang jawatan tahun lalu, menggantikan Donald Trump.

Mereka mendakwa kedudukan kewangan keluarga bertambah buruk tetapi 39 peratus lagi berkata, ia kekal sama dalam tempoh dua tahun lalu, manakala 18 peratus pula mendakwa lebih baik. 

Hanya kira-kira 20 peratus berkata keadaan kewangan bertambah buruk pada masa pilihan raya 2020 berbanding empat tahun sebelum Trump dipilih, menurut tinjauan itu.

Dalam apa yang dipanggil ‘bencana’ untuk Parti Demokrat yang memerintah, inflasi mencapai paras tertinggi dalam tempoh 40 tahun menjelang pilihan raya pertengahan penggal. 

Laporan yang diterbitkan bulan lalu mengenai inflasi menunjukkan harga di AS meningkat lebih daripada jangkaan awal. 

Data itu lebih buruk daripada apa yang dilihat kerana kerajaan mengecualikan makanan dan petrol daripada kadar inflasi rasmi. 

Advertisement

Rekod tertinggi itu didorong peningkatan keperluan lain seperti penginapan, rawatan perubatan dan pengangkutan.

Laporan itu menandakan berita buruk untuk Biden dan Parti Demokrat yang terdesak untuk mengekalkan kedudukan di Kongres.

Menurut Biden dalam satu kenyataan, inflasi adalah cabaran ekonomi utama dan beliau mempunyai rancangan untuk menurunkan kos penjagaan kesihatan dan tenaga.

Biden berkata rancangan Republikan adalah berbeza di mana mereka ingin meningkatkan kos ubat preskripsi, kos insurans kesihatan dan kos tenaga. 

“Pada masa sama memberikan lebih banyak pelepasan cukai kepada syarikat besar dan orang kaya. 

“Inilah perjanjiannya: memotong cukai korporat dan membenarkan farmasi besar menaikkan harga semula adalah rancangan inflasi Republikan dan ia adalah satu bencana,” kata Biden.

Advertisement

Sumber: Daily Times UK

 

 

Antarabangsa

Parlimen Rusia lulus undang-undang haramkan promosi LGBT di semua peringkat umur

Parlimen Rusia semalam meluluskan rang undang-undang yang memperluaskan larangan mempromosikan propaganda dan menyekat demonstrasi tingkah laku LGBT ke semua peringkat umur, demikian lapor Reuters.

Wartawan TMT

Published

on

Parlimen Rusia haramkan promosi LGBT di semua peringkat umur
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Undang-undang baharu itu akan menyebabkan sebarang bentuk ekspresi gaya hidup LGBT hampir mustahil ditonjolkan di Rusia, bagaimanapun ia masih memerlukan kelulusan dewan atasan Parlimen dan Presiden Vladimir Putin.
  • Di bawah undang-undang itu, sebarang tindakan atau maklumat yang dianggap percubaan untuk mempromosikan homoseksual – sama ada di khalayak ramai, dalam talian atau dalam filem, buku atau pengiklanan – boleh dikenakan denda yang berat.
  • Rang undang-undang baharu itu juga melarang ‘demonstrasi’ tingkah laku LGBT kepada golongan kanak-kanak.

MOSCOW – Parlimen Rusia semalam meluluskan rang undang-undang yang memperluaskan larangan mempromosikan propaganda dan menyekat demonstrasi tingkah laku LGBT ke semua peringkat umur, demikian lapor Reuters.

Ia akan menyebabkan sebarang bentuk ekspresi gaya hidup LGBT hampir mustahil ditonjolkan di Rusia.

Bagaimanapun rang undang-undang itu masih memerlukan kelulusan dewan atasan Parlimen dan Presiden Vladimir Putin sebelum dikuatkuasakan.

Di bawah undang-undang baharu itu, sebarang tindakan atau maklumat yang dianggap sebagai percubaan untuk mempromosikan homoseksual – sama ada di khalayak ramai, dalam talian atau dalam filem, buku atau pengiklanan – boleh dikenakan denda yang berat.

Sebelum ini, negara terbesar di dunia itu hanya mengharamkan promosi gaya hidup LGBT ditujukan kepada kanak-kanak. 

Rang undang-undang baharu itu juga melarang ‘demonstrasi’ tingkah laku LGBT kepada kelompok kanak-kanak.

Penggubal undang-undang berkata mereka mempertahankan nilai tradisional “dunia Rusia” terhadap nilai liberal barat yang dikatakan begitu tekad untuk memusnahkan mereka – hujah itu juga semakin digunakan pegawai sebagai salah satu justifikasi untuk kempen ketenteraan Rusia di Ukraine.

Advertisement

Pihak berkuasa di Rusia juga menggunakan undang-undang sedia ada untuk menghentikan perarakan kebanggaan gay dan menahan aktivis hak gay di negara itu. 

Sumber : Reuters

 

 

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending