Connect with us

Terkini

Zahid tidak pernah nyata hasrat lepaskan Bagan Datuk – UMNO Bahagian

UMNO Bahagian Datuk mengesahkan ketuanya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan kekal bertanding di kerusi Parlimen Bagan Datuk pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Wartawan TMT

Published

on

Zahid tidak pernah nyata hasrat lepaskan Bagan Datuk - UMNO Bahagian
  • UMNO Bahagian Datuk mengesahkan ketuanya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan kekal bertanding di kerusi Parlimen Bagan Datuk pada PRU-15.
  • Timbalan Ketua UMNO Bahagian Bagan Datuk berkata, Zahid tidak pernah menyatakan hasrat untuk melepaskan kerusi berkenaan.
  • “Saya sahkan perkara itu (hasrat tidak bertanding) tidak pernah dibincangkan dalam mana-mana mesyuarat di peringkat UMNO Bahagian Bagan Datuk,” – UMNO Bahagian Datuk.

IPOH – UMNO Bahagian Datuk mengesahkan ketuanya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan kekal bertanding di kerusi Parlimen Bagan Datuk pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Timbalan Ketua UMNO Bahagian Bagan Datuk, Datuk Khairuddin Tarmizi berkata, Ahmad Zahid tidak pernah menyatakan hasrat untuk melepaskan kerusi berkenaan dalam mana-mana mesyuarat UMNO di peringkat bahagian.

Menurutnya, tidak ada sebab untuk Ahmad Zahid mengundurkan diri sebagai calon bagi kerusi Parlimen Bagan Datuk kerana khidmatnya masih diperlukan di kawasan itu.

“Saya sahkan perkara itu (hasrat tidak bertanding) tidak pernah dibincangkan dalam mana-mana mesyuarat di peringkat UMNO Bahagian Bagan Datuk. Dalam mesyuarat yang terakhir baru-baru ini kita fokus untuk memastikan kemenangan Ahmad Zahid di Parlimen Bagan Datuk.

“Semua peringkat UMNO Bahagian Bagan Datuk menyokong penuh dan mahu Ahmad Zahid kekal bertanding pada PRU15, ini sudah muktamad,” katanya kepada Sinar Harian pada Jumaat.

Khairuddin berkata, khabar angin tersebut sengaja ditimbulkan untuk mencipta persepsi tidak baik terhadap Presiden UMNO itu.

Sinar Harian pada Jumaat mendedahkan Ahmad Zahid tidak akan bertanding bagi mempertahankan kerusi Parlimen Bagan Datuk yang disandangnya sejak empat penggal lalu dalam PRU kali ini.

Difahamkan tempat beliau akan diganti oleh sama ada anaknya, Nurulhidayah atau pun orang kanan beliau sendiri.

Pemimpin berusia 69 tahun itu membuat keputusan besar tersebut sebagai satu pengorbanan agar nama dan isu yang menyelubungi dirinya tidak dijadikan modal kempen lawan dalam PRU15 yang telah pun ditetapkan pada 19 November ini oleh Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR).

Sumber: Sinar Harian 

 

Author

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending