Connect with us

Terkini

Tiga TPM, sepatutnya sudah lama dilakukan – penganalisis politik

Cadangan mewujudkan tiga jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) diharap bukan sekadar janji atau ‘sembang kosong’ semata, tetapi ia harus dilaksanakan sebagai suatu komitmen politik. 

Puti Iylia Maisarah

Published

on

Tiga TPM, sepatutnya sudah lama dilakukan - penganalisis politik
  • Cadangan mewujudkan tiga jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) diharap bukan sekadar janji atau ‘sembang kosong’ semata.
  • Perkara itu harus dilaksanakan sebagai suatu komitmen politik. 
  • Pelantikan itu sesuai dengan semangat asal pembentukan Malaysia yang menunjukkan ada inclusivity (keterangkuman) selaras dengan gagasan keluarga Malaysia.

KUALA LUMPUR –  Cadangan mewujudkan tiga jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) diharap bukan sekadar janji atau ‘sembang kosong’ semata, tetapi ia harus dilaksanakan sebagai suatu komitmen politik. 

Demikian menurut Felo Kanan Majlis Profesor Negara (MPN) dan penganalisis politik Datuk Dr Jeniri Amir  berhubung tawaran TPM mewakili Sabah dan Sarawak yang dikemukakan oleh Barisan Nasional (BN)  dan Pakatan Harapan (PH) pada Isnin.

“Sepatutnya perkara itu sudah lama dilakukan bukan sekarang, orang Sabah dan Sarawak sudah buat tuntutan itu sekian lama. 

“Ia harus dilaksanakan, tanpa perlu masukkan ke dalam manifesto dan harus menjadi komitmen politik, ia kerana susulan pindaan perlembagaan tempoh hari dan wajar ketiga-tiga TPM ini diwujudkan bagi menunjukkan tiga-tiga wilayah ini sama taraf,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times. 

Beliau berkata, pelantikan itu sesuai dengan semangat asal pembentukan Malaysia yang menunjukkan ada inclusivity (keterangkuman) selaras dengan gagasan keluarga Malaysia yang dipelopori Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri. 

Bertitik tolak daripada itu, Penganalisis Politik Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali berpendapat bahawa perkara itu boleh dipertimbangkan Ia susulan terdapat ‘pro dan kontra’ sekiranya pelantikan itu dilaksanakan. 

“Sekiranya pelantikan TPM itu dibuat, ia perlu kerana melihat senario rakyat Sabah dan Sarawak yang memerlukan perhatian dalam menaik taraf kehidupan dan pembangunan rakyat disana. Namun, tidak perlu wujudkan beberapa jawatan Menteri Kanan pada masa yang sama.

“Ia kerana dengan adanya banyak Menteri Kanan perkara itu akan menjadi beban kepada kerajaan,” katanya ketika mengulas berkenaan kos tambahan sekiranya pelantikan itu diwujudkan.

Beliau berkata, kos itu tidak menelan banyak perbelanjaan sekiranya pelantikan menteri-menteri kanan digugurkan, ia kerana jawatan Menteri Kanan adalah lebih kurang sama seperti jawatan TPM.

Dalam pada itu, menurut Penganalisis politik, Dr Mohammad Tawfik Yaakub, pelantikan TPM yang ditawarkan parti politik adalah suatu kesedaran yang rasional bahawa pentingnya kerusi Sabah dan Sarawak dalam mengukuhkan kedudukan dan kestabilan sebagai kerajaan diperingkat persekutuan. 

“Sebenarnya tiada masalah pun sekiranya wujud berapa banyak pelantikan TPM,  yang penting cara kita menguruskan jawatan tersebut dengan mengurangkan keistimewaan serta tidak menggunakan kuasa yang melampau-lampau.

“Sebagai contoh untuk membiayai ‘escort’ atau kos-kos penginapan atau berkaitan dengan suatu kelebihan sebagai seorang TPM.

“Jawatan tersebut mestilah berfungsi dengan sebaiknya dan perlu didedahkan kepada rakyat dari segi kos, apa tugasnya yang diperincikan oleh Perdana Menteri dan mampu membantu Perdana Menteri mentadbir kerajaan dengan penuh berhemah dan berkhidmat kepada rakyat,” katanya kepada The Merdeka Times. 

Bagaimanapun, menurut pemerhati politik, Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah, cadangan mewujudkan TPM itu bukan sahaja dianggap sukar dipercayai bahkan tidak masuk akal.

“Pakatan Harapan juga umumkan dua TPM. Bayangkan apa kata ultra kiasu Cina yang selama ini memang mahukan kerusi TPM.

“Jangan sampai orang ketawakan, negara sekecil Malaysia, jawatan yang ditawarkan lebih banyak daripada wakil rakyat.

“Negara China dan India berpuluh kali ganda lebih besar pun tidak pelik sebegini,” kata pemerhati politik, Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah, lapor Isma Web.

Menurutnya perkara penting buat masa ini adalah rancangan strategi untuk menang, meskipun tidak ada lagi permuafakatan dalam kalangan parti politik Melayu bukan PH. 

“Berjanji bulan bintang tidak menguntungkan sesiapa, melainkan makan diri,” tegasnya

Sebelum ini dilaporkan BN berhasrat mewujudkan tiga jawatan TPM dari Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia sekiranya memenangi dominan dan membentuk kerajaan. 

Pada masa sama, PH juga dilaporkan mengumumkan cadangan mewujudkan dua jawatan TPM, iaitu membabitkan seorang dari Semenanjung dan seorang mewakili Sabah atau Sarawak (Borneo).

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending