Connect with us

Antarabangsa

Tiada sebab kukuh untuk pindah kedutaan UK ke Baitulmaqdis – Ketua Bishop Westminster

Ketua Bishop Westminster, Kardinal Vincent Nichols meminta Perdana Menteri Britain Liz Truss mempertimbangkan semula hasratnya untuk memindahkan kedutaan United Kingdom (UK) dari Tel Aviv, Israel ke Baitulmaqdis.

Wartawan TMT

Published

on

Tiada sebab kukuh untuk pindah kedutaan UK ke Baitulmaqdis - Ketua Bishop Westminster
Foto: Ketua Bishop Westminster, Kardinal Vincent Nichols.
 • Kardinal Vincent Nichols meminta Perdana Menteri Britain mempertimbangkan semula hasratnya untuk  memindahkan kedutaan UK ke Baitulmaqdis.
 • Beliau mengutus surat menyatakan “kebimbangan yang mendalam” terhadap semakan lokasi kedutaan itu.
 • Penempatan semula kedutaan UK menjejaskan usaha mencapai penyelesaian konflik keamanan di rantau itu.
 • “Saya tidak jumpa sebarang sebab kukuh mengapa langkah itu perlu dilakukan  sekarang,” – Kardinal.

Ketua Bishop Westminster, Kardinal Vincent Nichols meminta Perdana Menteri Britain Liz Truss mempertimbangkan semula hasratnya untuk memindahkan kedutaan United Kingdom (UK) dari Tel Aviv, Israel ke Baitulmaqdis.

Nichols yang merupakan Ketua Gereja Katolik di England dan Wales berkata, beliau telah menulis surat kepada Perdana Menteri untuk menyatakan “kebimbangan yang mendalam” terhadap semakan lokasi kedutaan itu, lapor Middle East Eye.

Ia berlaku sehari selepas Parti Buruh UK, Liberal Demokrat dan Parti Kebangsaan Scotland memberitahu Middle East Eye bahawa mereka menentang langkah itu dan akan berkempen menentangnya.

“Penempatan semula kedutaan UK akan menjejaskan sebarang usaha untuk mencapai penyelesaian konflik keamanan di rantau ini dan merosakkan reputasi antarabangsa UK,” kata Nicholas dalam satu kenyataan pada Khamis. 

Kardinal itu berkata bahawa Pope Francis dan para pemimpin gereja di Israel dan Palestin telah lama menyeru agar status quo antarabangsa di Baitulmaqdis ditegakkan, selaras dengan resolusi PBB yang berkaitan.

“Bandar itu mesti dikongsi sebagai warisan bersama, bukan monopoli eksklusif mana-mana pihak,” tambahnya.

“Saya tidak nampak sebab kukuh mengapa langkah itu perlu dilakukan sekarang. Saya minta Perdana Menteri mempertimbangkan semula hasrat beliau dan tumpukan semua usaha untuk mencari penyelesaian dua negara, di mana Baitulmaqdis akan mendapat jaminan statusnya.

Sumber: Middle East Eye

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Modi mengaku diutus tuhan

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.
 • Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.
 • Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.
 • “Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 
 • “Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 
 • “Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.
 • Modi dilaporkan berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.
 • “Perdana Menteri (Modi) yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh.

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.

Free Press Kashmir melaporkan Modi berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.

Dalam temu bual dengan News18 pada 14 Mei lalu, sebelum memfailkan kertas pencalonan Lok Sabha (Dewan Rakyat India) bagi kawasan Varanasi, Modi membuat kenyataan mengaitkan hubungan ketuhanan membabitkan dirinya.

“Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 

“Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 

“Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.

Modi sebelum ini menyebut dirinya sebahagian daripada rancangan tuhan, tetapi komen dibuat dalam tempoh kempen pilihan raya yang semakin sengit menarik perhatian ramai.

Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh mengkritik kenyataan Modi dan menyifatkannya sebagai cerminan “khayalan dan keangkuhan yang belum pernah berlaku sebelum ini”, mencadangkan perkara itu sebagai indikasi kekalahannya akan datang. 

“Perdana Menteri yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ramesh. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending