Connect with us

Antarabangsa

Tiada sebab kukuh untuk pindah kedutaan UK ke Baitulmaqdis – Ketua Bishop Westminster

Ketua Bishop Westminster, Kardinal Vincent Nichols meminta Perdana Menteri Britain Liz Truss mempertimbangkan semula hasratnya untuk memindahkan kedutaan United Kingdom (UK) dari Tel Aviv, Israel ke Baitulmaqdis.

Wartawan TMT

Published

on

Tiada sebab kukuh untuk pindah kedutaan UK ke Baitulmaqdis - Ketua Bishop Westminster
Foto: Ketua Bishop Westminster, Kardinal Vincent Nichols.
  • Kardinal Vincent Nichols meminta Perdana Menteri Britain mempertimbangkan semula hasratnya untuk  memindahkan kedutaan UK ke Baitulmaqdis.
  • Beliau mengutus surat menyatakan “kebimbangan yang mendalam” terhadap semakan lokasi kedutaan itu.
  • Penempatan semula kedutaan UK menjejaskan usaha mencapai penyelesaian konflik keamanan di rantau itu.
  • “Saya tidak jumpa sebarang sebab kukuh mengapa langkah itu perlu dilakukan  sekarang,” – Kardinal.

Ketua Bishop Westminster, Kardinal Vincent Nichols meminta Perdana Menteri Britain Liz Truss mempertimbangkan semula hasratnya untuk memindahkan kedutaan United Kingdom (UK) dari Tel Aviv, Israel ke Baitulmaqdis.

Nichols yang merupakan Ketua Gereja Katolik di England dan Wales berkata, beliau telah menulis surat kepada Perdana Menteri untuk menyatakan “kebimbangan yang mendalam” terhadap semakan lokasi kedutaan itu, lapor Middle East Eye.

Ia berlaku sehari selepas Parti Buruh UK, Liberal Demokrat dan Parti Kebangsaan Scotland memberitahu Middle East Eye bahawa mereka menentang langkah itu dan akan berkempen menentangnya.

“Penempatan semula kedutaan UK akan menjejaskan sebarang usaha untuk mencapai penyelesaian konflik keamanan di rantau ini dan merosakkan reputasi antarabangsa UK,” kata Nicholas dalam satu kenyataan pada Khamis. 

Kardinal itu berkata bahawa Pope Francis dan para pemimpin gereja di Israel dan Palestin telah lama menyeru agar status quo antarabangsa di Baitulmaqdis ditegakkan, selaras dengan resolusi PBB yang berkaitan.

“Bandar itu mesti dikongsi sebagai warisan bersama, bukan monopoli eksklusif mana-mana pihak,” tambahnya.

“Saya tidak nampak sebab kukuh mengapa langkah itu perlu dilakukan sekarang. Saya minta Perdana Menteri mempertimbangkan semula hasrat beliau dan tumpukan semua usaha untuk mencari penyelesaian dua negara, di mana Baitulmaqdis akan mendapat jaminan statusnya.

Advertisement

Sumber: Middle East Eye

Author

Antarabangsa

Rejim penjajah Israel berundur dari bahagian utara Gaza – Briged Al-Qassam

Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas memaklumkan tentera Israel sudah berundur dari bahagian utara Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Rejim penjajah Israel berundur dari bahagian utara Gaza – Briged Al-Qassam
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas memaklumkan tentera Israel sudah berundur dari bahagian utara Gaza.
  • Kumpulan pejuang itu menyifatkan operasi rejim zionis sebagai gagal dan mengatakan sebanyak 70 peratus anggota tentera Israel di utara kini sudah tiada.
  • Pegawai Hamas, Osama Hamdan, yang berpangkalan di Lubnan mendedahkan Israel cuba memancing orang awam Gaza ke selatan untuk memerangkap dan membunuh mereka di kawasan itu.
  • “Jelas bahawa dakwaan pendudukan, mengenai kewujudan kawasan selamat di selatan Semenanjung Gaza dan desakan berterusan untuk rakyat pergi ke sana adalah satu rancangan serta perangkap yang dirancang.
  • “Ia untuk melakukan lebih banyak pembunuhan beramai-ramai terhadap orang awam yang tidak bersenjata serta orang yang dipindahkan ke selatan,” katanya seperti dilaporkan Al Jazeera.

GAZA: Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas memaklumkan tentera Israel sudah berundur dari bahagian utara Gaza.

Kumpulan pejuang itu menyifatkan operasi rejim zionis sebagai gagal dan mengatakan sebanyak 70 peratus anggota tentera Israel di utara kini sudah tiada.

Dalam serangan bertali arus yang dilancarkan Israel dilihat cubaan untuk mengusir penduduk dari utara wilayah itu ke selatan.

Sementara itu, Hamas mengecam United Kingdom (UK) kerana merancang untuk melancarkan pengawasan melalui udara ke atas Semenanjung Gaza dengan menggelarkan negara itu sebagai rakan dalam perang Israel.

Memetik laporan media Arab, UK yang menjalankan penerbangan pengawasan ke atas Gaza didakwa mahu membantu mengesan tawanan Israel, kata Hamas menerusi satu kenyataan.

Pada Sabtu lalu, Kementerian Pertahanan UK mengesahkan bahawa tenteranya melakukan penerbangan pengawasan ke atas Gaza.

Dalam pada itu, pegawai Hamas, Osama Hamdan, yang berpangkalan di Lubnan mendedahkan Israel cuba memancing orang awam Gaza ke selatan untuk memerangkap dan membunuh mereka di kawasan itu.

Advertisement

“Jelas bahawa dakwaan pendudukan, mengenai kewujudan kawasan selamat di selatan Semenanjung Gaza dan desakan berterusan untuk rakyat pergi ke sana adalah satu rancangan serta perangkap yang dirancang.

“Ia untuk melakukan lebih banyak pembunuhan beramai-ramai terhadap orang awam yang tidak bersenjata serta orang yang dipindahkan ke selatan,” katanya seperti dilaporkan Al Jazeera.

Tentera Israel turut mengarahkan rakyat Palestin mengosongkan beberapa kawasan di dalam dan sekitar bandar Khan Younis.

Selain itu, rejim Zionis juga menyiarkan peta yang menunjukkan tempat perlindungan yang perlu dituju oleh rakyat Palestin dari Khan Younis sehingga ke selatan iaitu di Rafah bersempadan dengan Mesir.

Ramai penduduk Gaza mendakwa kawasan yang mereka dipaksa untuk pergi turut diserang. – AGENSI

Sumber: Berita Harian

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending