Connect with us

Antarabangsa

Konflik Palestin-Israel: Tujuh wartawan Palestin dilaporkan terbunuh

Tujuh wartawan Palestin dilaporkan terkorban sejak bermula serangan ke atas Gaza membabitkan peperangan di antara Hamas dan negara haram Israel.

Hidayah Sani

Published

on

Konflik Palestin-Israel: Tujuh wartawan Palestin dilaporkan terbunuh
Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Tujuh wartawan Palestin dilaporkan terkorban sejak bermula serangan ke atas Gaza membabitkan peperangan di antara Hamas dan negara haram Israel.
 • Grup Telegram media Hadis Palestin memetik Hassan Asleh berkata, lebih 10 wartawan tercedera dengan keparahan yang tidak sama. 
 • “Mereka (terkorban) adalah Ibrahim Lafi, Muhammad Jarghoun, Muhammad Al-Salehi, As’ad Shamlakh, Said Al-Taweel, Muhammad Sabah Abu Razek, Hisham Al-Nawajeh,” kata laporan Telegram itu.
 • Dilaporkan juga sehingga kini komunikasi dengan dua orang wartawan, Nidal Al-Wahidi dan Haitham Abdul Wahed masih terputus.
 • Kumpulan pembebasan Palestin di Gaza, Hamas melancarkan Operasi Taufan Al-Aqsa ke atas Israel awal Sabtu lalu, melepaskan tembakan roket dan menyusup masuk ke Israel melalui darat, udara dan laut.
 • Sebagai tindakan balas, tentera Israel melancarkan ‘Operation Swords of Iron’ terhadap Hamas di Semenanjung Gaza.

KUALA LUMPUR — Tujuh wartawan Palestin dilaporkan terkorban sejak bermula serangan ke atas Gaza membabitkan peperangan di antara Hamas dan negara haram Israel.

Grup Telegram media Hadis Palestin memetik Hassan Asleh berkata, lebih 10 wartawan tercedera dengan keparahan yang tidak sama. 

“Pejabat Komunikasi Kerajaan (Palestin) memaklumkan terdapat tujuh wartawan terkorban sejak bermulanya serangan ke atas Gaza. 

“Mereka adalah Ibrahim Lafi, Muhammad Jarghoun, Muhammad Al-Salehi, As’ad Shamlakh, Said Al-Taweel, Muhammad Sabah Abu Razek, Hisham Al-Nawajeh,” kata laporan Telegram itu.

Dilaporkan juga sehingga kini komunikasi dengan dua wartawan, Nidal Al-Wahidi dan Haitham Abdul Wahed masih terputus.

Menurut laporan Al-Qastal News, rejim Israel menyasar kelompok wartawan kerana ingin menghalang mereka daripada membuat liputan jenayah kejam terhadap orang awam di Gaza.

CPJ pada Sabtu melaporkan dua wartawan Palestin ditembak mati iaitu jurugambar Ain Media, yang berada di Erez Crossing di Semenanjung Gaza ke Israel, Ibrahim Mohammad Lafi dan wartawan Smart Media, yang berada di sebelah timur Bandar Rafah di selatan Semenanjung Gaza, Mohammad Jarghoun.

Kumpulan pembebasan Palestin di Gaza, Hamas melancarkan Operasi Taufan Al-Aqsa ke atas Israel awal Sabtu lalu, melepaskan tembakan roket dan menyusup masuk ke Israel melalui darat, udara dan laut.

Hamas berkata serangan mengejut itu sebagai tindak balas terhadap penyerbuan Masjid Al-Aqsa di Baitul Maqdis Timur yang diduduki serta peningkatan keganasan peneroka haram Israel.

Sebagai tindakan balas, tentera Israel melancarkan ‘Operation Swords of Iron’ terhadap Hamas di Semenanjung Gaza.

Sekurang-kurangnya 900 warga Israel terbunuh dan lebih 2,600 cedera dalam pertempuran itu, demikian menurut Kementerian Kesihatan Israel. — The Merdeka Times

Sumber : Telegram Hadis Palestin, Committee to protect journalists (CPJ), AlQastal News

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
 • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
 • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
 • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
 • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
 • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending