Connect with us

Terkini

PRU15: Pemuda PAS setuju bersama PN, GTA asal tiada PH

Pemuda Pas terbuka menerima sebarang keputusan kerjasama rentas gabungan sekiranya berlaku antara Perikatan Nasional (PN) dan Gerakan Tanah Air (GTA) dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) selagi tiada penglibatan Pakatan Harapan (PH).

Wartawan TMT

Published

on

PRU15: Pemuda PAS setuju bersama PN, GTA asal tiada PH
  • Pemuda Pas terbuka menerima sebarang keputusan kerjasama gabungan sekiranya berlaku antara PN dan GTA dalam PRU15 selagi tiada penglibatan PH.
  • “Kerjasama tu melibatkan soal rentas parti bukan setakat rentas parti bahkan rentas gabungan… kena rujuk kepada pimpinan tertinggi yang boleh muktamadkan keputusan.”
  • Kemungkinan berlakunya kerjasama GTA-PN susulan kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa GTA sedang menilai kemungkinan mempertimbangkan kerjasama dengan PN dalam PRU15.

SHAH ALAM – Pemuda Pas terbuka menerima sebarang keputusan kerjasama rentas gabungan sekiranya berlaku antara Perikatan Nasional (PN) dan Gerakan Tanah Air (GTA) dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) selagi tiada penglibatan Pakatan Harapan (PH).

Ketuanya, Ahmad Fadhli Shaari berkata, bagaimanapun perkara itu terserah kepada pucuk pimpinan parti untuk menentukan.

“Kerjasama tu melibatkan soal rentas parti bukan setakat rentas parti bahkan rentas gabungan… kena rujuk kepada pimpinan tertinggi yang boleh muktamadkan keputusan.

“Pemuda Pas tak ada masalah, kita serahkan sepenuhnya kepada pucuk pimpinan asalkan bukan gabungan yang mengandungi parti-parti komponen daripada PH.

“Sebab bagi kita yang kita nak halang ialah PH daripada berkuasa. Jadi kita hanya bersikap tunggu dan lihat sajalah apa yang akan diputuskan atau jika ada perundingan selepas ini,” katanya kepada Sinar Harian pada Khamis.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung kemungkinan berlakunya kerjasama GTA-PN susulan kenyataan Pengerusi Penaja GTA, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa GTA kini sedang menilai kemungkinan mempertimbangkan kerjasama dengan PN dalam PRU15.

Ditanya adakah GTA mampu memberi nilai tambah kepada PN dalam PRU15 nanti, Ahmad Fadhli enggan mengulas lanjut.

“Tak boleh komen sebab melibatkan jangkaan yang belum berlaku,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

 

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending