Connect with us

Terkini

Pembunuhan Muslim Uyghur: Senator AS mahu aset Presiden China dan Parti Komunis dibekukan

Senator Amerika Syarikat (AS), Josh Hawley sedang memperkenalkan undang-undang yang mengesahkan Presiden China, Xi Jinping dan rakan sekutunya “secara peribadi bersubahat” dalam pembunuhan beramai-ramai terhadap umat Islam Uyghur, demikian lapor Fox News. 

Wartawan TMT

Published

on

Pembunuhan Muslim Uyghur: Senator AS mahu aset Presiden China dan Parti Komunis dibekukan
Foto: Senator Amerika Syarikat (AS), Josh Hawley dan Presiden China, Xi Jinping.
  • Senator AS, Josh Hawley memperkenalkan undang-undang untuk mengenakan sekatan ke atas Presiden China, Xi Jinping yang terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai umat Islam Uyghur.
  • Hawley mengarahkan Setiausaha Negara AS, Antony Blinken untuk menyediakan laporan konsisten mengenai Xi dan pemimpin kanan Parti Komunis China (PKC) yang mengarahkan jenayah kemanusiaan itu.
  • Sekatan itu membekukan aset Xi dan pegawai tertingginya yang dikuasai AS dan menghalang mereka daripada memasuki AS.

Senator Amerika Syarikat (AS), Josh Hawley sedang memperkenalkan undang-undang yang mengesahkan Presiden China, Xi Jinping dan rakan sekutunya “secara peribadi bersubahat” dalam pembunuhan beramai-ramai terhadap umat Islam Uyghur, demikian lapor Fox News. 

Rang undang-undang dikemukakan Hawley akan mengenakan sekatan terhadap Xi dan pemimpin kanan Parti Komunis China (PKC) serta mengarahkan Setiausaha Negara AS, Antony Blinken dan Pengarah Kebangsaan Perisikan, Avril Haines untuk menyediakan laporan konsisten mengenai pegawai PKC yang mengarahkan jenayah kemanusiaan ke atas etnik Uyghur.

Sekatan itu membabitkan pembekuan aset Xi dan pegawai tertingginya yang dikuasai AS dan menghalang mereka memasuki negara kuasa besar itu.

“Sementara Joe Biden sibuk dengan hal lain, Xi Jinping menyatukan kuasanya dengan pantas dalam Parti Komunis China, kuasa yang ingin digunakan untuk memaksa dunia menutup mata terhadap jenayah rejimnya,” kata Hawley kepada Fox News Digital.

“Tetapi kita tidak boleh menoleh dan membiarkan perkara itu. Kita mesti meminta Xi dan orang kanannya yang bertanggungjawab ke atas jenayah kemanusiaan mereka dan kita boleh mulakan dengan mengenakan sekatan akibat kekejaman dilakukan mereka di Xinjiang,” katanya. 

Senator itu berkata rang undang-undang itu diperkenalkan ketika Kongres Parti Kebangsaan PKC ke-20 yang dijangka diakhiri minggu ini dengan memilih Xi untuk penggal ketiga.

Rang undang-undang itu menyatakan, “Kongres Kebangsaan ke-20 Parti Komunis China dibuka pada 16 Oktober 2022, dengan membawa penyatuan kuasa selanjutnya oleh Setiausaha Agung Xi Jinping, yang kelihatan bertekad untuk mengetatkan kawalan ke atas individu yang dianggap sebagai musuh Parti Komunis Cina, termasuk Uyghur dan etnik minoriti lain di Wilayah Autonomi Uyghur Xinjiang”.

Rang undang-undang itu dibuat selepas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengeluarkan laporan pada Ogos lalu yang mendakwa Kerajaan China melakukan “pelanggaran hak asasi manusia yang serius” dalam penahanannya terhadap Uyghur dan kumpulan etnik lain yang majoritinya Islam di wilayah barat Xinjiang.

Sumber: Fox News

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending