Connect with us

Antarabangsa

Pelajar Muslim di Perancis dinafi makanan halal di sekolah

Ibu bapa Muslim di Perancis sering berdepan dengan masalah makanan tidak halal yang disediakan di kafeteria sekolah, demikian lapor Pakistan Observer. 

Wartawan TMT

Published

on

Pelajar Muslim di Perancis dinafi makanan halal di sekolah
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Ibu bapa Muslim di Perancis berdepan dengan masalah pemilihan makanan halal yang tidak disediakan di kafeteria sekolah. 
  • Beberapa datuk bandar memutuskan untuk tidak menawarkan menu alternatif di kafeteria sekolah itu. 
  • Hidangan satu-satunya yang ditawarkan kadangkalanya tertumpu kepada daging babi.
  • Mereka percaya sekularisme memerlukan kanak-kanak Yahudi dan Islam memakan daging babi atau kelaparan.

Ibu bapa Muslim di Perancis sering berdepan dengan masalah makanan tidak halal yang disediakan di kafeteria sekolah, demikian lapor Pakistan Observer. 

Bersandarkan alasan sekularisme, beberapa datuk bandar di Perancis dilaporkan membuat keputusan untuk tidak menawarkan menu alternatif di kafeteria sekolah. 

Misalnya apa yang berlaku di Tassin-la-Demi-Lune, sebuah komuniti di pinggir Lyon, di mana mewajibkan hanya satu menu sahaja ditawarkan untuk hidangan sekolah sejak 2016. 

Hidangan itu kadang-kadang membabitkan daging babi menyebabkan pelajar Muslim atau Yahudi berdepan masalah untuk memakannya.

Beberapa datuk bandar mencadangkan menu vegetarian secara eksklusif dan memberi pilihan kepada ibu bapa dengan tiga menu yang seperti daging, ikan atau vegetarian bagi mengatasi masalah itu. 

Dewan Bandaraya Grenoble meminta ibu bapa memilih menu makanan harian di sekolah itu dengan 94 peratus  memilih menu ikan atau daging lembu/ayam.

Kanak-kanak di sekolah tersebut boleh memilih makanan mereka tetapi ada sekolah yang memaksa kanak-kanak Yahudi dan Islam memakan daging babi atau berdepan kelaparan.

Ibu bapa di sekolah yang mana sekolah anak mereka menjadikan pilihan daging babi sebagai menu melancarkan petisyen dalam talian untuk menuntut menu alternatif. 

Beberapa tokoh terkenal, termasuk wartawan dan aktivis feminis Rokhaya Diallo, memberikan sokongan kepada petisyen itu dan menggalakkan orang lain menandatanganinya. 

Di Perancis, umat Islam kebiasaannya tertakluk kepada serangan dan penyisihan yang tidak henti-henti di tengah-tengah perdebatan semakin sengit mengenai keterlibatan masyarakat.

Sumber: Pakistan Observer

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Pintas serangan Iran, hubungan Jordan-Israel masih kukuh?

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) & Raja Jordan, king Abdullah II ibn Al-Hussein (kanan).
  • Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.
  • Felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata,campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan.Sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel. – Ghaith al-Omari
  • Pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Menurut portal berita online zionis, Times Of Israel, walaupun bantuan ketenteraan yang diberikan Amman kepada Israel mengejutkan ramai penduduknya namun ia tetap disambut penuh semangat di negara jajahan Yahudi tersebut.

Bagi sesetengah pengulas, campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan. Ghaith al-Omari, warga asal Jordan yang juga seorang felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata, sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel.

“Walaupun terdapat ketegangan politik antara Jordan dan Israel, hubungan ketenteraan dan perisikan tidak pernah berhenti,” katanya. 

“Sebenarnya, semakin politik memburuk, semakin rapatlah tentera, kerana mereka berdua memahami keperluan untuk mengekalkan hubungan ini. Ini sebahagian daripada doktrin ketenteraan Jordan dan doktrin ketenteraan Israel,” kata al-Omari dipetik TOI.

Seorang pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Jelasnya, apa yang berlaku pada malam Sabtu lalu, tidak boleh dikira sebagai mempertahankan Israel, sebaliknya mempertahankan kedaulatan Jordan dan ruang udara negara tersebut.

Pada 1994, Jordan menjadi negara Arab kedua yang menjalin hubungan diplomatik dengan Israel (selepas Mesir pada 1979). Jordan melihat dirinya sebagai penjaga tapak suci umat Islam di Kota Lama Baitulmaqdis termasuk perkarangan Al-Aqsa dan kedua-dua negara itu juga mempunyai kerjasama keselamatan dan perisikan yang kukuh. 

Hubungan itu bagaimanapun mulai tegang sejak tercetusnya Taufan Al-Aqsa pada 7 Oktober tahun lalu.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending