Connect with us

Terkini

Penganut Kristian tidak boleh ucap ‘Rest In Peace’

Penggunaan ucapan Rest In Peace (R.I.P) menimbulkan pertikaian ramai susulan kematian Ratu Elizabeth II sehingga ada yang mempersoalkan penggunaannya oleh umat Islam.

Wartawan TMT

Published

on

Penganut Kristian tidak boleh ucap ‘Rest In Peace’
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penggunaan ucapan R.I.P menimbulkan pertikaian ramai sehingga ada yang mempersoalkan larangan penggunaannya bagi umat Islam, namun ramai tidak menyedari penganut Kristian juga dilarang menggunakannya ke atas individu beragama lain.
  • Tiada kesejahteraan dan ketenangan buat yang bukan Kristian, demikian kenyataan Got Question Ministries, sebuah organisasi missionari Kristian yang berpusat di Colorado, Amerika Syarikat berhubung persoalan agama Kristian mengenai ungkapan R.I.P.
  • Menurut kitab suci, seseorang yang mati tanpa ‘Christ’ tidak “beristirehat dengan tenang” (John 3:18). ‘Tidak ada damai sejahtera,’ firman Tuhanku, ‘bagi orang fasik’” (Isaiah 57:21), demikian menurut jawapan berkenaan ungkapan R.I.P di portal Got Questions, Biblical Answer.

KUALA LUMPUR – Penggunaan ucapan Rest In Peace (R.I.P) menimbulkan pertikaian ramai susulan kematian Ratu Elizabeth II sehingga ada yang mempersoalkan penggunaannya oleh umat Islam.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Namun ramai yang tidak menyedari ungkapan RIP juga sebenarnya tidak boleh digunakan penganut Kristian ke atas orang bukan Kristian mengikut kitab suci agama itu. 

‘Tiada kesejahteraan dan ketenangan buat yang bukan Kristian, demikian kenyataan Got Question Ministries, sebuah organisasi missionari Kristian yang berpusat di Colorado, Amerika Syarikat berhubung persoalan agama Kristian mengenai ungkapan R.I.P.

Dalam pada itu, persoalan yang sama diajukan dalam portal berkenaan ‘It is not biblical’ (bukan ajaran Bible) untuk mengucapkan R.I.P. 

Pada akhir kitab Daniel, seorang malaikat berbicara tentang kematian Daniel, berkata, “Engkau akan beristirehat” (Daniel 12:13). Dan nabi (Isaiah) berkata, “Orang yang berjalan dengan lurus masuk ke dalam damai, mereka mendapat ketenangan semasa mereka berbaring dalam kematian” (Isaiah 57:2). 

Kedua-dua petikan ini adalah paling hampir dengan idea di sebalik ungkapan R.I.P. namun perkataan tepat bagi berehat dengan tenang tidak digunakan.

Menurut kitab suci, seseorang yang mati tanpa ‘Christ’ tidak akan “beristirehat dengan tenang” (John 3:18). ‘Tidak ada damai sejahtera,’ firman Tuhanku, ‘bagi orang fasik’” (Isaiah 57:21).

Petikan di atas jelas menunjukkan bahawa tidak ada damai yang sejahtera bagi orang yang mati dan bukan beragama Kristian. Penggunaan ungkapan RIP juga seharusnya tidak diguna sewenang-wenangnya penganut Kristian mengikut kitab suci mereka.

Sumber: Got Questions

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending