Connect with us

Terkini

Penganut Kristian tidak boleh ucap ‘Rest In Peace’

Penggunaan ucapan Rest In Peace (R.I.P) menimbulkan pertikaian ramai susulan kematian Ratu Elizabeth II sehingga ada yang mempersoalkan penggunaannya oleh umat Islam.

Wartawan TMT

Published

on

Penganut Kristian tidak boleh ucap ‘Rest In Peace’
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penggunaan ucapan R.I.P menimbulkan pertikaian ramai sehingga ada yang mempersoalkan larangan penggunaannya bagi umat Islam, namun ramai tidak menyedari penganut Kristian juga dilarang menggunakannya ke atas individu beragama lain.
  • Tiada kesejahteraan dan ketenangan buat yang bukan Kristian, demikian kenyataan Got Question Ministries, sebuah organisasi missionari Kristian yang berpusat di Colorado, Amerika Syarikat berhubung persoalan agama Kristian mengenai ungkapan R.I.P.
  • Menurut kitab suci, seseorang yang mati tanpa ‘Christ’ tidak “beristirehat dengan tenang” (John 3:18). ‘Tidak ada damai sejahtera,’ firman Tuhanku, ‘bagi orang fasik’” (Isaiah 57:21), demikian menurut jawapan berkenaan ungkapan R.I.P di portal Got Questions, Biblical Answer.

KUALA LUMPUR – Penggunaan ucapan Rest In Peace (R.I.P) menimbulkan pertikaian ramai susulan kematian Ratu Elizabeth II sehingga ada yang mempersoalkan penggunaannya oleh umat Islam.

Namun ramai yang tidak menyedari ungkapan RIP juga sebenarnya tidak boleh digunakan penganut Kristian ke atas orang bukan Kristian mengikut kitab suci agama itu. 

‘Tiada kesejahteraan dan ketenangan buat yang bukan Kristian, demikian kenyataan Got Question Ministries, sebuah organisasi missionari Kristian yang berpusat di Colorado, Amerika Syarikat berhubung persoalan agama Kristian mengenai ungkapan R.I.P.

Dalam pada itu, persoalan yang sama diajukan dalam portal berkenaan ‘It is not biblical’ (bukan ajaran Bible) untuk mengucapkan R.I.P. 

Pada akhir kitab Daniel, seorang malaikat berbicara tentang kematian Daniel, berkata, “Engkau akan beristirehat” (Daniel 12:13). Dan nabi (Isaiah) berkata, “Orang yang berjalan dengan lurus masuk ke dalam damai, mereka mendapat ketenangan semasa mereka berbaring dalam kematian” (Isaiah 57:2). 

Kedua-dua petikan ini adalah paling hampir dengan idea di sebalik ungkapan R.I.P. namun perkataan tepat bagi berehat dengan tenang tidak digunakan.

Menurut kitab suci, seseorang yang mati tanpa ‘Christ’ tidak akan “beristirehat dengan tenang” (John 3:18). ‘Tidak ada damai sejahtera,’ firman Tuhanku, ‘bagi orang fasik’” (Isaiah 57:21).

Petikan di atas jelas menunjukkan bahawa tidak ada damai yang sejahtera bagi orang yang mati dan bukan beragama Kristian. Penggunaan ungkapan RIP juga seharusnya tidak diguna sewenang-wenangnya penganut Kristian mengikut kitab suci mereka.

Sumber: Got Questions

Author

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending