Connect with us

Terkini

“Saya setuju R.I.P hanya untuk Kristian” – Ahli gereja Anglican Church

Orang Kristian tidak dibenarkan mengguna ungkapan Rest In Peace (R.I.P) terhadap orang bukan Kristian yang telah meninggal dunia, demikian kenyataan seorang ahli gereja, Ascended Christ Anglican Church di Jalan Pahang, Kuala Lumpur. 

Wartawan TMT

Published

on

Penganut Kristian tidak boleh ucap ‘Rest In Peace’
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Orang Kristian tidak dibenarkan guna ungkapan Rest In Peace (R.I.P) terhadap orang bukan Kristian sekiranya ada kematian berlaku, demikian kenyataan seorang ahli gereja Anglican Church di Jalan Pahang. 
  • “Saya setuju R.I.P hanya untuk Kristian iaitu orang yang mempercayai ‘Jesus’ namun bagi orang yang tidak mempercayai ‘Jesus’ ungkapan itu tidak sesuai digunakan. 
  • “Kadang-kadang saya tahu ada ‘non muslim’ tetapi saya tetap tidak akan menggunakan atau ucap R.I.P kerana saya tidak tahu dia agama apa.
  • “Oleh kerana itu saya akan gunakan ‘saya turut berdukacita’ kepada orang bukan Kristian sekiranya ada kematian,” – Ahli gereja.

KUALA LUMPUR – Orang Kristian tidak dibenarkan mengguna ungkapan Rest In Peace (R.I.P) terhadap orang bukan Kristian yang telah meninggal dunia, demikian kenyataan seorang ahli gereja, Ascended Christ Anglican Church di Jalan Pahang, Kuala Lumpur. 

Beliau yang lebih selesa dikenali sebagai Clement bersetuju bahawa Kristian tidak boleh menggunakan ungkapan R.I.P  ke atas orang bukan Kristian mengikut kitab suci agama itu.

“Saya setuju R.I.P hanya untuk Kristian iaitu orang yang mempercayai ‘Jesus’ namun bagi orang yang tidak mempercayai ‘Jesus’ ungkapan itu tidak sesuai digunakan. 

“Kadang-kadang saya tahu ada ‘non muslim’ tetapi saya tetap tidak akan menggunakan atau ucap R.I.P kerana saya tidak tahu dia agama apa.

“Untuk Kristian saya sarankan, sebab kita tidak tahu agama orang lain, walaupun nama dia ‘jesus’ kita tidak tahu dia menganut agama apa, seperti saya, saya berbangsa Iban, tetapi saya Kristian jadi tidak semua orang Iban menganut Kristian,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times. 

“Oleh kerana itu saya akan gunakan ‘saya turut berdukacita’ kepada orang bukan Kristian sekiranya ada kematian” katanya.

Sebelum ini, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan melaporkan bahawa seseorang Muslim tidak boleh berdoa memohon keampunan bagi orang bukan Islam kerana itu termaktub di dalam nas yang jelas. 

Advertisement

Penggunaan ucapan R.I.P itu menimbulkan pertikaian ramai susulan kematian Ratu Elizabeth II.- The Merdeka Times

Author

Terkini

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan

Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Hidayah Sani

Published

on

PUTRA tolak cadangan dasar dua kewarganegaraan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 
  • Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.
  • Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.
  • Beliau turut mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India. 

KUALA LUMPUR — Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) menolak dengan tegas cadangan melaksanakan dasar dua kewarganegaraan, dengan merujuk kepada Perkara 24 (1) kerajaan Persekutuan berhak melucutkan kewarganegaraan Malaysia terhadap individu yang memperoleh kewarganegaraan lain sekiranya dikesan memiliki dua kerakyatan. 

Ahli Dewan Tertinggi (ADT) merangkap Pengerusi Biro Undang-undang, Anti Rasuah dan Integriti PUTRA, Zarina Zainal Abidin menegaskan sesiapa sahaja iaitu rakyat yang dikesan memiliki dua kerakyatan perlu melucutkan salah satu daripadanya.

Ini susulan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pertemuan dengan rakyat Malaysia di New York, Amerika Syarikat (AS) dilaporkan berkata, soal pemilikan dua kerakyatan akan dibincang lebih lanjut dengan menilai implikasi pelaksanaannya kerana ia akan membabitkan keputusan dasar utama.

Sesungguhnya, jawapan tersebut amatlah bersifat lebih untuk meraih populariti dan terlalu berpolitik. Apakah wajar bagi seseorang individu mempunyai dua kerakyatan? Di manakah kecenderungan bagi individu terbabit untuk menumpahkan kesetiaanya? 

“Sepatutnya jawapan isu sensitif seumpama ini tidak perlu dilayan dengan jawapan tegas iaitu mana mungkin dan mustahil seseorang boleh memiliki dua kerakyatan malah untuk memohon menjadi rakyat Malaysia mesti memenuhi syarat-syarat yang ketat mengikut undang-undang yang sedia ada selama ini. 

“Malah ada gesaan disyaratkan dengan lebih tegas iaitu penguasaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zarina menggesa seluruh rakyat Malaysia khususnya kaum Bumiputera untuk menentang cadangan itu serta berpendirian sebarang kajian tidak perlu dilakukan sama sekali kerana ia keputusan muktamad.

Advertisement

Pada masa sama, beliau mendesak Perdana Menteri Malaysia dan Kabinet menolak cadangan memansuhkan VISA untuk pelancong Cina dan India kerana perkara itu lebih mengundang mudarat daripada keuntungan.

Katanya, perkara perlu diberikan keutamaan bukanlah terkait kerakyatan sebaliknya isu 1.2 juta warga negara China yang direkodkan Kementerian Dalam Negeri (KDN), masuk ke Malaysia dalam tempoh 2018 hingga 2021 namun masih tiada rekod keluar dari negara ini. 

Ia merupakan suatu jumlah yang amat menggusarkan dan perlu diambil tindakan telus dan tegas kerana ianya pelanggaran undang-undang dan soal keselamatan negara. 

“Ini yang patut diberi keutamaan bukan soal kerakyatan dan dikejutkan pula dengan pengumuman Menteri Pelancongan mengenai cadangan pengecualian Visa kepada pelancong terutama dari Cina dan mungkin dari India atas nama kepentingan merancakkan ekonomi tetapi boleh membawa padah kepada keselamatan negara dan masalah sosial yang kini pun sudah parah dan tidak terkawal. 

“Cuba bayangkan jika pelancong Cina masuk tanpa tapisan melalui Visa dengan bebas. Pasti ramai akan hilang dan menetap di Malaysia. 

“Isu rasuah yang menjadi barah akan menjadi lebih buruk di kalangan penguatkuasa. Perkara ini amat mengerikan kepada masa depan negara Malaysia,” kata Zarina. 

Advertisement

Sebelum ini, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing dilaporkan berkata Perdana Menteri telah mengarahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menghasilkan satu laporan berkenaan pengecualian visa untuk pelancong China.

King Sing berkata, kerajaan dijangka akan mendraf dasar mengenai hari lawatan yang dibenarkan untuk berada di Malaysia melalui perkhidmatan pengecualian visa. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Parti Bumiputera Perkasa Malaysia – PUTRA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending