Connect with us

Terkini

Kerajaan selamatkan 168 rakyat Malaysia mangsa sindiket pekerjaan

Seramai 15 lagi rakyat Malaysia yang menjadi mangsa sindiket penipuan tawaran pekerjaan di Kemboja diselamatkan dan dibawa pulang ke tanah air semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Kerajaan selamatkan 168 rakyat Malaysia mangsa sindiket pekerjaan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mereka merupakan mangsa sindiket penipuan pekerjaan di Kemboja.
  • “Selain Kemboja, pihak kementerian melalui Kedutaan Besar Malaysia di Laos, Myanmar dan Thailand terus menggiatkan usaha mengesan, menyelamat dan membawa pulang warganegara Malaysia yang menjadi mangsa sindiket penipuan tawaran pekerjaan di negara-negara terbabit. “ – Kementerian Luar Negeri.
  • 301 kes babitkan penipuan pekerjaan di empat negara itu diterima setakat ini di mana daripada jumlah tersebut seramai 168 mangsa berjaya dibawa pulang.
  • 34 mangsa sedang ditahan di depoh tahanan imigresen, manakala baki 99 lagi masih dikesan oleh pihak berkuasa negara berkenaan.
  • Misi menyelamat melalui Perwakilan Malaysia turut digerakkan untuk tangani permasalahan ini dengan segera.

KUALA LUMPUR – Seramai 15 lagi rakyat Malaysia yang menjadi mangsa sindiket penipuan tawaran pekerjaan di Kemboja diselamatkan dan dibawa pulang ke tanah air semalam.

Kementerian Luar Negeri memaklumkan, semua mangsa yang diselamatkan Kedutaan Besar Malaysia di Phnom Penh tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) pada jam 11.50 malam melalui penerbangan AK535.

“Selain Kemboja, pihak kementerian melalui Kedutaan Besar Malaysia di Laos, Myanmar dan Thailand terus menggiatkan usaha untuk mengesan, menyelamat dan membawa pulang warganegara Malaysia yang menjadi mangsa sindiket penipuan tawaran pekerjaan di negara-negara terbabit.

“Kementerian Luar amat prihatin dan memandang serius mengenai nasib warganegara Malaysia yang menjadi mangsa sindiket penipuan tawaran pekerjaan di luar negara,” katanya.

Menurutnya, sebanyak 301 kes membabitkan penipuan pekerjaan di empat negara itu diterima setakat ini di mana daripada jumlah tersebut seramai 168 mangsa berjaya diselamatkan dan dibawa pulang ke tanah air.

“Selain itu, 34 mangsa sedang ditahan di depoh tahanan imigresen, manakala baki 99 lagi masih dikesan oleh pihak berkuasa negara berkenaan,” katanya.

Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah pada Isnin lalu mengadakan perjumpaan secara maya bersama Duta Besar, Kuasa Usaha Sementara Malaysia di Myanmar, Kemboja, Laos dan Thailand.

Pertemuan itu bagi memperincikan langkah lanjut dalam menggiatkan usaha menyelamat rakyat Malaysia yang terbabit dalam kes berkenaan.

“Beliau juga menggerakkan misi menyelamat melalui Perwakilan Malaysia dalam usaha menangani permasalahan ini dengan segera.

“Selain itu, beliau turut mengarahkan supaya pendekatan yang lebih proaktif dapat diambil bagi menangani isu terbabit.

“Pihak kementerian melalui Perwakilan Malaysia di luar negara akan terus komited dan menggiatkan usaha untuk menyelamatkan mangsa seterusnya membolehkan mereka pulang ke tanah air dengan selamat,” kata kenyataan itu.

Isnin lalu, media melaporkan lima rakyat Malaysia berjaya diselamatkan dan pulang ke tanah air selepas terpedaya menjadi mangsa sindiket penipuan tawaran kerja di Kemboja.

Pada Rabu, kabinet telah bersetuju untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas pelbagai agensi bagi menangani isu rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara, akibat sindiket penipuan kerja di mana ia akan diketuai oleh Kementerian Luar Negeri.

Sebelum ini, The Merdeka Times melaporkan Mantan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dalam satu kenyataan menggesa kesemua pihak khususnya mereka yang berumur bawah 40 tahun tidak ke negara Thailand kerana beliau mendakwa mereka akan diculik, dijadikan buruh paksa bahkan organ mangsa juga dijual. 

Berikutan itu beliau turun memohon pihak kerajaan dan pihak polis untuk mengambil tindakan yang tegas membanteras perkara tersebut.

Pada masa sama, beberapa individu yang difahamkan merupakan keluarga kepada mangsa sindiket penipuan pekerjaan turut membuat gesaan sama.

Mereka mengharapkan agar perdana menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dapat menyelamatkan anak-anak mereka yang sedang menderita akibat daripada sindiket tersebut.

Author

Kolumnis

Berhikmahkah baca ayat al-Quran di hadapan tempat ibadat agama lain?

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Dalam video berkenaan, lelaki itu membaca ayat khusus yang berkaitan teguran Nabi Ibrahim kepada kaumnya yang menyembah berhala dalam Surah al-Anbiyaa’ 21:66-67

Nabi Ibrahim AS berkata: ‘Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?’” 

Tidak dinafikan apa yang dimaksudkan ayat ini adalah benar dan merupakan fakta dalam ajaran Islam. 

Malah, tiada masalah sekalipun jikalau seseorang Muslim ingin membaca al-Qur’an kerana sememangnya ia perkara yang digalakkan dan diimani setiap Muslim.  

Penulis percaya barangkali niat pempengaruh itu adalah untuk menyampaikan mesej Tawhid dengan membaca petikan ayat al-Qur’an yang khusus menceritakan tentang sindiran Nabi Ibrahim AS kepada pengamal berhala. 

Meskipun niat tersebut mungkin baik, tindakan membaca al-Qur’an di rumah ibadat agama lain adalah tidak sesuai apatah lagi di hadapan patung berhala yang dianggap Tuhan oleh penganut agama terbabit. 

Lebih-lebih lagi, jika tindakan ini bertujuan untuk, konten dan meraih views di media sosial, ia menambahkan lagi ketidak sensitiviti terhadap keagamaan. Tanpa mengetahui realiti setempat, jelas ini bukan dakwah, ini adalah tindakan provokasi yang tidak sepatutnya berlaku.  

Berdakwah biarlah berhikmah 

Setiap daripada kita pasti memiliki pendekatan berdakwah yang pelbagai dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam.  

Namun, setiap pendekatan itu juga perlu digariskan mengikut saranan Allah yang menyuruh umat Islam supaya berdakwah secara berhikmah atau bijaksana. 

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.” (Surah an-Nahl 16:125).

Hikmah dalam konteks ayat ini adalah meletakkan setiap sesuatu pada tempatnya dengan panduan akal. 

Sebagaimana  yang dinyatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari (7/205), “Makna yang paling benar dari Al-Hikmah adalah bahwa Al-Hikmah adalah menempatkan sesuatu pada tempatnya.” 

Sa’id Hawwa pula mengatakan, al-hikmah itu ialah maqalah (pendapat atau perkataan) yang sahih dan jitu, iaitu dalil yang menerangkan kebenaran yang menghilangkan syubhat (kesamaran), atau khitab (ucapan, perkataan atau perbicaraan) yang munasabah kepada setiap golongan manusia berdasarkan kedudukan mereka.

Sebagai contoh, sesuaikah sekiranya kita berdakwah kepada orang bukan Muslim yang asing dan baru pertama kali berjumpa dengan membaca petikan ayat al-Qur’an seperti: 

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu.” (Surah An-Nisa’ 4:56)  

Sememangnya petikan ayat al-Qur’an ini adalah dalil yang sahih. Namun mari kita fikirkan secara logik, adakah bukan Muslim terbabit akan semakin mendekati Islam atau sebaliknya, menjauhi Islam? 

Dan bolehkah pendekatan dakwah sebegini kita katakan sebagai dakwah secara bijaksana yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya? 

Sedangkan, kita perlu menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan audiens mengikut konteks sosial dan realiti setempat. Bukan main terjah berdakwah tanpa mengambil tahu latar belakang kepercayaan setempat. 

Dalam usaha berdakwah, amat penting untuk kita sentiasa mempertimbangkan sensitiviti agama lain dan menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka. 

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan.” (Surah Al-An’am 6:108) 

Tetapi, apakah menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka bermaksud Muslim menerima kepercayaan mereka? Sudah tentu tidak. Sebabnya jelas, akidah yang berbeza dan prinsip Islam juga jelas iaitu ‘bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku’. 

Pendekatan dakwah yang bijaksana dan penuh hikmah adalah pendekatan yang bukan sahaja mampu menyampaikan mesej Islam dengan lebih efektif, tetapi juga dapat mengukuhkan hubungan kewujudan bersama secara aman dengan penganut agama lain.

Kita harus sentiasa berhati-hati dan bijak dalam memilih cara berdakwah agar mesej yang disampaikan tidak menimbulkan salah faham mahupun ketegangan. – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending