Connect with us

Terkini

Hukuman diyat ganti mati mandatori, diskriminasi pesalah miskin?

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menyarankan supaya hukuman diyat (pampasan kepada keluarga mangsa yang terkesan dengan tindakan penjenayah) dapat dikaji dan dilaksanakan di Malaysia.

Wartawan TMT

Published

on

Hukuman diyat ganti mati mandatori, diskriminasi pesalah miskin?
Foto: Al-Sultan Abdullah menyempurnakan Perasmian Kompleks Mahkamah Syariah Negeri Pahang.
  • Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menyarankan hukuman diyat (pampasan kepada keluarga mangsa yang terkesan dengan tindakan penjenayah) dapat dikaji dan dilaksanakan di Malaysia.
  • Hukuman diyat boleh dilaksanakan dalam perundangan negara sebagai hukuman gantian terhadap hukuman mati mandatori.
  • “Ia memberikan pembelaan kepada keluarga mangsa serta memberi keadilan terhadap semua pihak,” – Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri.
  • “Ia antara idea diterima jika hukuman mati mandatori dimansuhkan kelak,” – Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang).
  • Bagaimanapun ia hanya memberi kelebihan buat pesalah kaya berbanding miskin yang tidak mampu melunaskan pampasan kepada keluarga mangsa kes.
  • Aspek pemakaian diyat kepada penjenayah bukan Islam turut dibincangkan.

KUALA LUMPUR – Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menyarankan supaya hukuman diyat (pampasan kepada keluarga mangsa yang terkesan dengan tindakan penjenayah) dapat dikaji dan dilaksanakan di Malaysia.

Al-Sultan Abdullah bertitah, pelaksanaan hukuman diyat itu sudah dicadangkan oleh Baginda sejak lima hingga enam tahun lalu namun ia masih di peringkat kajian hingga kini.

Dalam pada itu, Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri berkata pertimbangan menggunakan konsep diyat sebagai hukuman gantian terhadap hukuman mati mandatori boleh diusulkan untuk dilaksanakan dalam perundangan negara. 

Menurutnya, ia dapat memberikan pembelaan kepada keluarga mangsa yang terbabit dalam kemalangan maut atau seumpamanya akibat kecuaian orang lain serta memberi keadilan terhadap semua pihak.

Beliau berkata, nyawa manusia adalah perkara paling bernilai untuk dijaga dalam syariat Islam dan secara perbandingan nyawa hidupan lain adalah lebih rendah.

Katanya, apabila berlaku konflik, nyawa manusia perlu diselamatkan dulu sebelum nyawa lain.

Terdahulu, 8 Jun media melaporkan kerajaan bersetuju memansuhkan hukuman mati mandatori di negara ini, dengan hukuman gantian tertakluk kepada budi bicara mahkamah.

Advertisement

Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar, berkata kerajaan berkemungkinan memperkenalkan konsep diyat ke atas banduan hukuman mati sedia ada termasuk untuk pesalah yang bukan Islam.

Ia antara idea diterima oleh beliau jika hukuman mati mandatori dimansuhkan kelak.

Namun katanya, “Mungkin ia dibuat menyeluruh atau kes tertentu sahaja kerana kita kena pertimbang banyak isu termasuk keadilan untuk keluarga mangsa.”

Ini susulan pada bulan sama, kerajaan memutus menubuhkan tribunal bagi mengkaji 1,342 kes banduan akhir, sebelum pindaan rang undang-undang pemansuhan hukuman mati mandatori dibentangkan di Parlimen.

Bagaimanapun, jelasnya, terdapat kekurangan berkenaan konsep diyat yang di mana ia hanya mampu dilunaskan golongan berada sahaja dan ia tidak akan membantu semua golongan masyarakat.

Justeru, ia merupakan satu bentuk diskriminasi antara golongan kaya dan miskin.

Advertisement

Malah, aspek pemakaian diyat kepada penjenayah bukan Islam turut dibincangkan dan dilihat sebagai cabaran terhadap pelaksanaan cadangan ini secara umumnya.

Beliau turut menyatakan, ini menunjukkan masih banyak isu perlu dipertimbangkan bagi mengambil kira sensitiviti waris mangsa jenayah kejam itu yang mungkin terkesan teruk dan tidak mencapai objektif keadilan.

Hukuman diyat ialah harta yang wajib dibayar dan diberikan oleh penjenayah kepada wali atau waris mangsa sebagai ganti rugi disebabkan jenayah yang dilakukan oleh penjenayah ke atas mangsa.

Author

Terkini

Vape berisi cecair dadah sintetik dikesan AADK

Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).
  • Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.
  • “Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 
  • “Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

KUALA SELANGOR: Penggunaan peranti vape berisi cecair dadah sintetik dikesan di negara ini oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Sutekno Ahmad Belon berkata, kes itu meliputi penggunaan dadah jenis sintetik dan tiada begitu spesifik atau berleluasa.

“Namun, kita sememangnya ada mengesan dua atau tiga kes yang berlaku sebelum ini. 

“Bahannya kadang-kadang dadah sintetik dalam bentuk cecair dan kita berharap ianya tidak banyak di negara ini,” katanya ketika ditemui pada Program Retreat Bersama Klien AADK dan Malam Apresiasi Media, malam semalam.

Terdahulu penggunaan peranti vape yang makin popular dalam kalangan masyarakat kini dilaporkan melalui ‘transformasi’ apabila ramai pengguna terutama remaja memilih untuk menggunakan perisa yang mengkhayalkan.    

Perisa itu dipercayai menggunakan dadah yang diubah suai kepada cecair dikenali sebagai pedon dan magic mushroom.

Pusat Racun Negara sebelum ini turut mendedahkan magic mushroom yang terkandung atau ditambah dalam vape merujuk kepada ekstrak bahan aktif iaitu Psilocybin untuk mendapatkan kesan halusinogen. 

Advertisement

Halusinogen bermaksud kepada halusinasi iaitu keseronokan yang melampau.

Mengulas lanjut, kata Sutekno, AADK akan membuat intervensi awal dengan mendapatkan perintah mahkamah bagi individu itu menjalani rawatan pemulihan.

“Ia melibatkan faktor pengesanan sekiranya mereka didapati positif dadah sama ada menerusi peranti atau secara oral,” ujarnya.

Pada 15 Julai lalu, tindakan tiga beranak menjual campuran dadah cecair jus ganja ke dalam botol cecair vape memakan diri apabila mereka ditahan polis di sekitar Paya Pulai, Segamat, Johor.

Dalam kejadian pukul 5 petang itu, tiga sekeluarga yang diberkas terdiri daripada sepasang suami isteri dan seorang bapa masing-masing berusia 24 dan 49 tahun.

Cecair itu diedarkan kepada penagih, pelajar dan orang awam yang ingin mencuba perisa istimewa (resepi rahsia) di sekitar Segamat.

Advertisement

Difahamkan, sebotol cecair vape dicampur cecair ganja itu berharga lebih RM240, manakala yang kurang berkemampuan ditawarkan plan kemudahan pembelian mampu rasa kepada individu bawah usia termasuk pelajar dengan tiap titisan dijual antara RM3 hingga RM5 sahaja.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending