Connect with us

Terkini

Pemenjaraan Wan Ji: Anwar, PH dan MB Selangor tidak boleh berdiam diri – Lawyers for Liberty

Kerajaan negeri Selangor yang diterajui oleh Pakatan Harapan (PH) harus menasihatkan Sultan Selangor supaya mengampunkan pendakwah bebas Wan Ji Wan Hussin yang sedang menjalani hukuman penjara sembilan bulan kerana kesalahan hasutan.

Wartawan TMT

Published

on

Pemenjaraan Wan Ji: Anwar, PH dan MB Selangor tidak boleh berdiam diri - Lawyers for Liberty
Foto: (Kiri) Pendakwah Bebas, Wan Ji Wan Hussin dan (Kanan) Pengarah Lawyers for Liberty (LFL), Zaid Malek.
 • Kerajaan negeri Selangor diterajui Pakatan Harapan (PH) harus menasihatkan Sultan Selangor supaya mengampunkan pendakwah bebas Wan Ji Wan Hussin yang sedang menjalani hukuman penjara sembilan bulan kerana kesalahan hasutan.
 • Pengarah Lawyers for Liberty (LFL), Zaid Malek dalam satu kenyataan berkata, ini selaras dengan Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan.
 • “Di bawah Perkara 42(4)(b), Sultan memberi pengampunan atas nasihat Lembaga Pengampunan Selangor. Dan menurut Perkara 42(5), Menteri Besar Selangor adalah ahli Lembaga Pengampunan,” katanya.
 • Selain PH dan Menteri Besar, Amirudin Shari yang mewakili PKR, Zaid berkata Perdana Menteri, Anwar Ibrahim juga tidak boleh berdiam diri. 
 • “Kini Anwar sebagai perdana Menteri berada dalam kedudukan untuk membetulkan ketidakadilan yang dilakukan terhadap Wan Ji,” kata Zaid.

Kerajaan negeri Selangor yang diterajui oleh Pakatan Harapan (PH) harus menasihatkan Sultan Selangor supaya mengampunkan pendakwah bebas Wan Ji Wan Hussin yang sedang menjalani hukuman penjara sembilan bulan kerana kesalahan hasutan.

Pengarah Lawyers for Liberty (LFL), Zaid Malek dalam satu kenyataan berkata, ini selaras dengan Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan.

“Di bawah Perkara 42(4)(b), Sultan memberi pengampunan atas nasihat Lembaga Pengampunan Selangor. Dan menurut Perkara 42(5), Menteri Besar Selangor adalah ahli Lembaga Pengampunan,” katanya.

Selain PH dan Menteri Besar, Amirudin Shari yang mewakili PKR, Zaid berkata Perdana Menteri, Anwar Ibrahim juga tidak boleh berdiam diri. 

“Ketika menjadi pembangkang, Anwar telah bercakap secara khusus dalam kes Wan Ji. Pada 2019, Anwar telah mengeluarkan kenyataan membantah pensabitan Wan Ji atas dakwaan menghasut oleh Mahkamah Tinggi. 

“Menurutnya  hukuman itu ‘keras’ dan “tidak konsisten dengan peralihan demokrasi’.

“Kini Anwar sebagai perdana Menteri berada dalam kedudukan untuk membetulkan ketidakadilan yang dilakukan terhadap Wan Ji,” kata Zaid.

LFL katanya, menganggap Wan Ji yang menjadi mangsa Akta Hasutan 1948 yang menindas itu sebagai sesuatu yang ‘sungguh mengerikan dan tidak boleh diterima’ serta pelanggaran kebebasan bersuara. 

“Menambahkan garam kepada luka adalah bahawa pemenjaraannya adalah di bawah kerajaan pimpinan PH, yang sebelum ini memperjuangkan pemansuhan Akta Hasutan,” kata Zaid.

Sehubungan itu, menurutnya, Peguam Negara dalam kapasitinya sebagai kerajaan persekutuan dan ketua penasihat undang-undang perdana menteri juga duduk sebagai ahli Lembaga Pengampunan Selangor di bawah Perkara 42(5)  mesti menasihatkan Wan Ji diberikan pengampunan.

Mahkamah Rayuan semalam memerintahkan Wan Ji, 41, menjalani hukuman penjara sembilan bulan atas kesalahan menerbitkan perkataan menghasut dan menghina Sultan Selangor, hampir 11 tahun lalu.

Dakwaan itu termasuk membabitkan isu agama dalam Facebook dengan nama wanji.attaaduddi.

Panel tiga hakim sebulat suara menolak rayuan akhir Wan Ji terhadap sabitan. 

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan rayuannya terhadap hukuman dan mengetepikan penjara setahun yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi pada 9 Julai 2019. Keputusan Mahkamah Sesyen Shah Alam pada 9 April 2018, dikembalikan.

Mengulas lanjut, Zaid berkata Akta Hasutan era kolonial mempunyai kesan mengerikan terhadap kebebasan bersuara dan menentang ketidakadilan.

“Adalah satu kewajipan moral kepada PH, yang menjanjikan pemansuhan, sekali gus memastikan Wan Ji tidak terus menjalani hukuman penjara di bawah undang-undang zalim ini,” katanya.

Tambah Zaid, dengan membiarkan Wan Ji meringkuk di penjara akan menjadi titik hitam kepada negara dan badan kehakimannya.

Sumber: Malaysiakini

Author

Terkini

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam – MP PKR

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim (kanan).
 • Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.
 • Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.
 • Justeru PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya diminta supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.
 • “Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.
 • “Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh,” kata Hassan kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
 • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

KUALA LUMPUR — Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.

Justeru, beliau meminta PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.

“Gerakan Islam adalah satu komponen penting dalam gerakan reformasi di Malaysia. 

“Gerakan Islam adalah pendukung utama Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak beliau menjadi Presiden ABIM kemudian Timbalan Perdana Menteri Malaysia sehingga dipecat pada September 1998.

“Gerakan Islam antara golongan yang setia kepada perjuangan reformasi yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim. 

“Kini Anwar Ibrahim sudah jadi Perdana Menteri Malaysia, justeru Kerajaan Madani sekarang perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama berdekad-dekad dipinggirkan,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

Sebaliknya, kerajaan perlu mengutamakan agenda dibawakan gerakan Islam ataupun Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) supaya ia dapat dijadikan rujukan dalam tampuk pemerintahan hari ini.

Ahmad Fahmi berkata ini kerana gerakan Islam mempunyai kedudukan dan peranan signifikan untuk ke hadapan, bukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai ‘serpihan’ atau ‘ditepi-tepian’.

Kenyataan beliau itu turut disambut baik kelompok bukan Muslim daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyokong bahawa kerajaan tidak boleh menganggap sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini sebagai agenda picisan.

Hassan menyatakan beliau senada dengan Presiden ABIM bahawa pandangan, tuntutan dan aspirasi reformasi dibawakan gerakan Islam mesti diberi tempat oleh kerajaan yang berkuasa ketika ini.

“Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.

“Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh.

“Lalu PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya sekarang kenangkanlah jasa orang yang selama ini berjuang untuk Islam demi membina sebuah negara yang adil yang bersifat Madani,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending